› Keskustelupalsta › Taukopaikka › Panopäiväkirja › Wiinikan Olut- ja Portteritehdas
Merkitty: hiivan säilytys, oluen pano, PaleAle, S-189, täysmäskäys, Us-05
- Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 1 viikko, 4 päivää sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
- 19.3.2021, 20:26 #1376
Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 10
Pitkästä aikaa tartuin toimeen.
Tutkin mitä löytyy varastoista ja pitääkö jotain hankkia. StarSanin olin hukannut tai se oli päässyt loppumaan. Viikolla kävin pääkaupunkiseudulla ja piipahdin alan putiikista hakemassa.
Muuten meni vanhojen varastojen kuluttamiseen.
Tällä kertaa päätin tehdä keväiseen ja alkukesäiseen tarpeeseen janojuomaa.
Joskus vuosia sitten nimesin tämmöisen sekalaisista emmeistä kasatun sattumaoluen Seko Pale Ale(ksi).
Tämä on siis Seko Pale 2021
Kävin jo viikolla panimolla ja punnitsin maltaat sekä laulatin valssimyllyä.
Pakastimessa oli jemmassa yhtäsun toista humalaa sekä annoseriin pakattua ja vakumoitua kuivahiivaa.
Tähtäsin panoskokoon 56 litraa, mutta oman lapsuksen vuoksi panoskooksi tuli 62 litraa.
Tähtäämäni OG 1.051 mutta toteutumaksi jäi 1,047. Alkoholi% asettunee 4,8-5,0% tasoon.
Resepti:
Viikkarin Pale Ale 10,0kg
Samson Maris Otter 3,0kg
Viikkarin Vienna 1,5kg
Viikkarin Cara+ 0,5kg
humalointi:
60min
Centennial 50g
Amarillo 40g
20min
Cascade 40g
10min
Ahtanum 40g
Willamette 40g
Mäskäyksen tein yhdellä loikkauksella
Sokeroitumistauko 64 asteessa
(37 litraa 72 asteista vettä>63 astetta)
Ulosmäskäys 74 asteessa
(24 litraa 90asteista> 74 astetta)
huuhtelu 25 litralla 75 asteista
Vierteen jäähdytin kuparikierukalla hieman alle 20 asteeseen.
Hiivauken tein jo toista vuotta pakastimessa olleella Fermentiksen US 05llä .
Varan vuoksi lykkäsin hiivaa noin 45 grammaa vierteeseen. hiiva säilyy hyvin pakkasessa, mutta oletan kuitenkin pitkän varastointiajan jonkun verran vaikuttavan(normisti käytän pohjahiivoilla 11g/10 litraa ja pintahiivoilla 11g/20litraa )
- Tätä aihetta muokkasi 4 viikkoa, 1 päivä sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
19.3.2021, 20:49 #1379Mäskis
Moderaattori- Kirjoitukset 113
Kuulostaa hyvältä! Usein näistä “seko”-bisseistä tuppaa tulemaan parhaimpia. 🙂
Tässä itseäkin alkaa jo kotioluthammasta kolottamaan, kun viimeisin on alkusyksyltä. Pitää vielä odottaa vähän, että säät lämpenevät. Olen entistä enemmän tottunut tekemään omat keitokseni pihalla, saa ulkoilua ja samalla ei tarvitse huolehtia niin paljoa tuuletuksesta.
19.3.2021, 22:27 #1380Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 10
Kuulostaa hyvältä! Usein näistä “seko”-bisseistä tuppaa tulemaan parhaimpia.
Tässä itseäkin alkaa jo kotioluthammasta kolottamaan, kun viimeisin on alkusyksyltä. Pitää vielä odottaa vähän, että säät lämpenevät. Olen entistä enemmän tottunut tekemään omat keitokseni pihalla, saa ulkoilua ja samalla ei tarvitse huolehtia niin paljoa tuuletuksesta.
Tuo mun sekoilu Pale on pohjareseptiikaltaan vuosia suunniteltu ja kehitelty. Helkkarin kiva tehdä näitä puolivallattomia kokeiluja. Katsoa kaappiin ja tehdä niistä värkeistä mitä löytyy.
Tuo mainitsemasi pihakeittely on tosi kivaa. Höyryt menee taivaan tuuliin voi grillailla ja seurustella siinä samalla..
27.3.2021, 08:59 #1385Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 10
Seko Pale lähti käymään kivasti. Astiointia seuraavana päivänä vesilukko pulputteli jo mukavasti. Hieno homma kun ottaa huomioon, että US-05 oli köllötellyt pakastimessa jo pitkästi toista vuotta.
Omat suosikkihiivani US-05 ja Safelages S-189 ostan 500g paketissa. Kun teen uudella hiivalla ekan olusen avaan paketin otan tarvittavan määrän panokseen. Käytän hetken aikaa mikrossa pieniä minigrip pusseja(kuvittelen tällä lailla nujertavani pussissa mahdollisesti lymyäviä pöpösiä). Jaan hiivan desinfioidulla lusikalla pusseihin. Punnitsen pussit, teen merkinnät, pistän vakumipussiin, vakumoin ja pistän paketin pakastimeen. Syy kikkailuun on selkeän taloudellinen. 11g pussissa hiiva on sikapaljon kalliimpaa mitä 500g paketissa. Huolellisesti toimimalla saa hiivan säilymään terveenä näinkin.
Tämän syrjähdyksen jälkeen siirrynkin taas tähän käsillä olevaan oluseen. Kävin eilen panimolla tarkistamassa ja pääkäyminen alkaa olemaan ohi, silloin tällöin hyvin harvakseen pulahti vesilukossa. Tänään käyn siirtämässä olusen sekundääriin. Jää suurin osa pöntön pohjalle kertyneestä mössöstä pois matkasta.
Olut saa nyt olla kaikessa rauhassa 2-4vkoa, riippuu hieman omista aikatauluista. Lasken käymistilan lämpötilan n 12 asteeseen ja sittempä vain odotellaan.
Pitääkin pitkän tauon jäljiltä pestä ja desinfioida kunnolla sekä hanajärjestelmä, että cornykegit. Kegityksen jälkeen perushiilarit pullosta, viikko odottelua ja maistiaiset. Sitten vaan olutta lasiin ja eka arvio onnistumisesta.
- Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
- Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
6.4.2021, 20:53 #1403Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 10
Nyt on Seko Pale kegitetty. 3 Cornykegiä kellarissa. Suojakaasut laskettu päälle ja 2 kegiä carbonoitumassa.
Eiköhän tässä viikon päästä pääse hanasta laskemaan.
Eilen otin maistiaisen tippahanasta. Katkerot varsin kohdillaan, ihan sitä mitä odotin. Aromi ja flavouri tuskin voi kovin kummoisia odottaa. Toista vuotta pakastimessa odotelleet humalat tuskin aivan parastaan antaa.
Lopputulemaksi kuitenkin jäi. Olusen FG 1.014
Alkoholia n 5,0 t%
Väri aavistuksen kuparinpunertava
Bitterit 43 IBU
Määrä 55 litraa..
- JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.