Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Wiinikan Olut- ja Portteritehdas

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Wiinikan Olut- ja Portteritehdas

  • Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 1 viikko, 1 päivä sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas toimesta.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1376
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Pitkästä aikaa tartuin toimeen.

    Tutkin mitä löytyy varastoista ja pitääkö jotain hankkia. StarSanin olin hukannut tai se oli päässyt loppumaan. Viikolla kävin pääkaupunkiseudulla ja piipahdin alan putiikista hakemassa.

    Muuten meni vanhojen varastojen kuluttamiseen.

    Tällä kertaa päätin tehdä keväiseen ja alkukesäiseen tarpeeseen janojuomaa.

    Joskus vuosia sitten nimesin tämmöisen sekalaisista emmeistä kasatun sattumaoluen Seko Pale Ale(ksi).

    Tämä on siis Seko Pale 2021

    Kävin jo viikolla panimolla ja punnitsin maltaat sekä laulatin valssimyllyä.

    Pakastimessa oli jemmassa yhtäsun toista humalaa sekä annoseriin pakattua ja vakumoitua kuivahiivaa.

    Tähtäsin panoskokoon 56 litraa, mutta oman lapsuksen vuoksi panoskooksi tuli 62 litraa.

    Tähtäämäni OG 1.051 mutta toteutumaksi jäi 1,047. Alkoholi% asettunee 4,8-5,0% tasoon.

    Resepti:

    Viikkarin Pale Ale 10,0kg

    Samson Maris Otter 3,0kg

    Viikkarin Vienna 1,5kg

    Viikkarin Cara+ 0,5kg

    humalointi:

    60min

    Centennial 50g

    Amarillo 40g

    20min

    Cascade 40g

    10min

    Ahtanum 40g

    Willamette 40g

    Mäskäyksen tein yhdellä loikkauksella

    Sokeroitumistauko 64 asteessa

    (37 litraa 72 asteista vettä>63 astetta)

    Ulosmäskäys 74 asteessa

    (24 litraa 90asteista> 74 astetta)

    huuhtelu 25 litralla 75 asteista

    Vierteen jäähdytin kuparikierukalla hieman alle 20 asteeseen.

    Hiivauken tein jo toista vuotta pakastimessa olleella Fermentiksen US 05llä .

    Varan vuoksi lykkäsin hiivaa noin 45 grammaa vierteeseen. hiiva säilyy hyvin pakkasessa, mutta oletan kuitenkin pitkän varastointiajan jonkun verran vaikuttavan(normisti käytän pohjahiivoilla 11g/10 litraa ja pintahiivoilla 11g/20litraa )

     

     

     

    • Tätä aihetta muokkasi 3 kuukautta sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
    #1379
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Kuulostaa hyvältä! Usein näistä “seko”-bisseistä tuppaa tulemaan parhaimpia. 🙂

    Tässä itseäkin alkaa jo kotioluthammasta kolottamaan, kun viimeisin on alkusyksyltä. Pitää vielä odottaa vähän, että säät lämpenevät. Olen entistä enemmän tottunut tekemään omat keitokseni pihalla, saa ulkoilua ja samalla ei tarvitse huolehtia niin paljoa tuuletuksesta.

    #1380
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Kuulostaa hyvältä! Usein näistä “seko”-bisseistä tuppaa tulemaan parhaimpia. 🙂 Tässä itseäkin alkaa jo kotioluthammasta kolottamaan, kun viimeisin on alkusyksyltä. Pitää vielä odottaa vähän, että säät lämpenevät. Olen entistä enemmän tottunut tekemään omat keitokseni pihalla, saa ulkoilua ja samalla ei tarvitse huolehtia niin paljoa tuuletuksesta.

    Tuo mun sekoilu Pale on pohjareseptiikaltaan vuosia suunniteltu ja kehitelty. Helkkarin kiva tehdä näitä puolivallattomia kokeiluja. Katsoa kaappiin ja tehdä niistä värkeistä mitä löytyy.

    Tuo mainitsemasi pihakeittely on tosi kivaa. Höyryt menee taivaan tuuliin voi grillailla ja seurustella siinä samalla..

    #1385
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Seko Pale lähti käymään kivasti. Astiointia seuraavana päivänä vesilukko pulputteli jo mukavasti. Hieno homma kun ottaa huomioon, että US-05 oli köllötellyt pakastimessa jo pitkästi toista vuotta.

    Omat suosikkihiivani US-05 ja Safelages S-189 ostan 500g paketissa. Kun teen uudella hiivalla ekan olusen avaan paketin otan tarvittavan määrän panokseen. Käytän hetken aikaa mikrossa pieniä minigrip pusseja(kuvittelen tällä lailla nujertavani pussissa mahdollisesti lymyäviä pöpösiä). Jaan hiivan desinfioidulla lusikalla pusseihin. Punnitsen pussit, teen merkinnät, pistän vakumipussiin, vakumoin ja pistän paketin pakastimeen. Syy kikkailuun on selkeän taloudellinen. 11g pussissa hiiva on sikapaljon kalliimpaa mitä 500g paketissa. Huolellisesti toimimalla saa hiivan säilymään terveenä näinkin.

    Tämän syrjähdyksen jälkeen siirrynkin taas tähän käsillä olevaan oluseen. Kävin eilen panimolla tarkistamassa ja pääkäyminen alkaa olemaan ohi, silloin tällöin hyvin harvakseen pulahti vesilukossa. Tänään käyn siirtämässä olusen sekundääriin. Jää suurin osa pöntön pohjalle kertyneestä mössöstä pois matkasta.

    Olut saa nyt olla kaikessa rauhassa 2-4vkoa, riippuu hieman omista aikatauluista. Lasken käymistilan lämpötilan n 12 asteeseen ja sittempä vain odotellaan.

    Pitääkin pitkän tauon jäljiltä pestä ja desinfioida kunnolla sekä hanajärjestelmä, että cornykegit. Kegityksen jälkeen perushiilarit pullosta, viikko odottelua ja maistiaiset.  Sitten vaan olutta lasiin ja eka arvio onnistumisesta.

    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 3 viikkoa sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 3 viikkoa sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
    #1403
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Nyt on Seko Pale kegitetty. 3 Cornykegiä kellarissa. Suojakaasut laskettu päälle ja 2 kegiä carbonoitumassa.

    Eiköhän tässä viikon päästä pääse hanasta laskemaan.

    Eilen otin maistiaisen tippahanasta. Katkerot varsin kohdillaan, ihan sitä mitä odotin. Aromi ja flavouri tuskin voi kovin kummoisia odottaa. Toista vuotta pakastimessa odotelleet humalat tuskin aivan parastaan antaa.

    Lopputulemaksi kuitenkin jäi. Olusen FG 1.014

    Alkoholia n 5,0 t%

    Väri aavistuksen kuparinpunertava

    Bitterit 43 IBU

    Määrä 55 litraa..

     

     

     

    #1423
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Nyt ensimmäiset n 10 litraa nautiskelu.

    Mitähän osaisi kertoa.

    Vaahtokukka kestävä, silmää miellyttävä.

    Katkeroja omaan(ja puolison) makuun soppelisti. Yllättävänkin hyvin matematiikka osui kohdilleen vaikka raaka-aineet kauan varastoitua.

    Aromien/flavouri suhteen sanoisin “no jaa”. Jos olisin halunnut varmistella olisi aromi humalat kannattanut ottaa tuoreempaa. Mutta kun ohjenuorana oli vanhojen varasto jäämien alasajo, näillä siis mentiin..

    Muutaman seko panon kun tekee alkaakin varastokirjanpidon vanhat erät oleen hyödynnettynä.

    #1492
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Seko Copper PaleAle 07.06.2021

    Vanhoja varastoja riitti vielä yhteen SekoPaleen. Tuon Copperin lykkäsin nimeen syyttä suotta. Maltaat oli sen verran kortilla, että lykkäsin 3kg Viikkarin Vienna joukkoon. Jälkeenpäin tosin Panimo-ohjelmalla tsekatessa totesin, että liki samoissa Pale väreissä pysyttiin. Tuo 3kg Vienna upposi hyvin 16kg kokonaismallasmäärään.

    ABV 5,3, OG 1.053 FG 1.010(?), IBU 44.

    7kg VM PaleAle

    5kg VM Pisner

    3kg VM Vienna

    500g VM Cara+120

    500g Simpsons Maris Otter

    60min

    Centennial 50g

    Amarillo 40g

    20min

    Cascade 40g

    10min

    Cascade 40g

    Willamette 40g

    Infuusiomäskäys

    37 litraa 74 asteista-64 astetta sokeroitumistauko 60min

    24 litraa 90 asteista-74 astetta ulosmäskäys 10min

    25 litraa 70 asteista huuhteluun

    Mäskäimessä nesteen kierrätys pumpulla hajoituslevyn kautta mallaspatjaan.

    Tällä kertaa:

    Veden kok määrä 86 litraa

    16 litraa imi mäski, haihtuu 8 litraa, rupan sekoittuu 4 litraa>58 litraa käymään

    Hiiva  Fermentiksen US-05 42g(v 19pakastimeen pukattua 500g paketista annoksiin jaettua. Vielä voimissaan, hyvin lähti käymään)

     

     

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.