Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Viking malt sahtimallas,laatutuote vai bulkkitavara

Keskustelupalsta Taukopaikka Sahti Viking malt sahtimallas,laatutuote vai bulkkitavara

 • Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Teerimäen Parooni toimesta.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #678
  Teerimäen Parooni
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 31

  Huomenta arvoisa panoyhteisö. Eilen tuli ennätyksellisen huono säkki viikingin sahtimallasta. Kuurnaus alkoi klo.14.00 päivällä ja vierrettä tuli ilta 19.00 mennessä n: 30l. Annoin siten tippua koko yön. Ulkona nollan pinnassa joten happamoituminen selkeästi vältetty. Aamulla totesin vierettä saadun n:45l. joka on ennätyksellisen vähän. Teen sahdin aina samoila lämmönnostoilla ja samalla vesimäärällä.

  Huomasin maltaiden olevan aivan saakelisti jauhoisia niitä kaataessani pataan. Ilma oli sakeana jauhopölystä. Kyselin muutamalta alan ihmiseltä ja eräs panimomestari kertoi että. “”Se hieno jauho tulee sykloonin seinään kertynneenä pumpsina . Mylläreiden pitäisi huomata se ja ottaa sivuun . Mutta nyt on mennyt automaattisemmaksi ja näitä huonoja pääsee myyntiin enemmän . Ennen mylläri piti huolen tasaisesta laadusta “” Että sillälailla. Kun polttimosta tuli Viking  Malt niin automaatiota lisätiin ja laatu huononi liiketoiminnan ehdoilla.

   

  Nettia runsaasti selattuani en ole löytänyt mistän tarkka reseptiä sahtimaltaile. Visiin suuri liikesalaisuus. Kuitenkin jotain tietoa löytyy etenkin vanhoista postauksista.

  Suurinosa on pilsner mallasta 80-85% eli Viking Malt Pilsner Zero EBC 3-4,5 Brewer`s Classic. Sitten hieman värimallasta 10% Dark ale eli ehkä Viking Malt Caramel 30 EBC 40 ±​10​. Sekä entsymimallasta  loput elikkä joko Château Diastatic 3,5 – 4,5 EBC  tai Viking Malt Enzyme Malt. Tilaan jollain reseptillä maltaiden toimittajalta itse pähkäillyn 25kg:n satsin maltaita ja pyydän rouhimaan hieman karkeammaksi. Padasjoen sahtiseura tilasi lahdesta 100 säkkiä sahtimaltaita parivuotta sitten. Tuon määrän tilatessa saa valita rouhinta asteen. Tästä satsista pääsin ostamaan pari säkkiä. Kuurnaus oli erittäin helppo ja saanto erittäin hyvä. Pahimmoillaan lahden sahtimaltaiden pälle kuurnaan on jäänyt aikamoinen jauholiete.

   

  Sahtia Saatana
  https://untappd.com/BlackGrouse

  #681
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 129

  Juu, muistelisin, että tuon suuntaisia mallassuhteita oli aikanaan Kotiolut.comiinkin löydetty. Mietin vain, että onkohan reseptikin muuttunut? Viking Malt yhdistyi vuonna 2016 tanskalaisen Danish Malting Groupin kanssa ja laajeni voimakkaasti esim. Pohjois-Amerikan markkinoille.

  Mitä olen jenkkifoorumeilta käsittänyt, kilpailee Viking Malt ainakin siellä nimenomaan hinnalla, ei niinkään laadulla. Käsittääkseni yleinen näkemys jenkkilässä onkin se, että kyseisen lafkan maltaat ovat kilpailijoitaan heikkolaatuisempia ja erien laatuerot suuria.

  Vaikea tosin sanoa, että onko tämä laajentuminen ollut vaikuttamassa esim. juuri sinunkin sahtimaltaasi laatuun.

  #682
  Jopila
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 19

  Aikalailla on sahtimallas vaihdellut säkeittäin… en sahtia ole tehnyt mutta käyttänyt oluen tekoon… viime säkin sihtasin läpi kun oli paljon hienoa, että sai pahimmat pölyt jätettyä oluen ulkopuolelle… tämä toimi… täytyy nyt katsoa jaksaako uuden säkin sihdata… tosin taidan käyttää sen pois vaan muitten maltaitten seassa…

  Tilasin just Pehkolan mallastamon pale ale ja pilsner säkit… kattoo millaisia keitoksia niistä saadaan…

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta sitten Jopila.
  #684
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Yhden säkillisen viking maltin sahtimallasta ostanut ja oli eka ja viimenen,mielestäni aivan liian hienoksi jauhettu,hirveä pöly vaan nousi kun sitä käytin oluen perusmaltaana joskus.Nykysin ostanut pelkästään pilsua tai pale alea perusmaltaaksi Jyvänä ja itse jauhanut,niin saa muutakin kun pölyä.

  Tampere

  #687
  Teerimäen Parooni
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 31

  Eli aikalailla samantyyppisiä kokemuksia muillakin. Ei kun härkää sarvista.

  Sahtia Saatana
  https://untappd.com/BlackGrouse

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.