Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Tyylilajit, panomäärät, yleinen jutustelu

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Tyylilajit, panomäärät, yleinen jutustelu

Esillä 4 viestiä, 16 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1570
    pohjoses
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Moikka! Ja tervetuloa yhteisöön. Kotiolut.com ei ole nyt pariin vuoteen enää ollut pystyssä ja tämä taitaa olla ainut pelkästään kotiolueen keskittynyt palsta. Onneksi oluen paneminen on vähän kuin pyöräily, eli homma sujuu taas aika nopeasti kuin itsestään. Suosittelisin jättämään tulevan olutsatsin kanssa suodattamisen sikseen. Kun oluen antaa käydä loppuun ja laskee lämpötilan mahdollisimman alas (ei kuitenkaan pakkaselle) ennen pullotusta/kegitystä, on lopputulemana yleensä kirkas juoma. Jos haluat säästyä pettymyksiltä hiilihapotuksen suhteen, niin kannattaa hankkia kegi ja regulaattori. Tuohon joutuu panostamaan vähän, mutta lopputulos helpottaa kovasti hommia ja lopullinen tuote on juuri halutunlaista. Kegejä ja tilpehöörejä niihin saa melkein jokaisesta kotiolutkaupasta (esim. Lappo.fi).

     laskee lämpötilan mahdollisimman alas (ei kuitenkaan pakkaselle) ennen pullotusta/kegitystä,

    Millä se yleensä lasketaan alas? Jääkaapilla vai syksyn parvekelämmöillä vaiko jollain brewmasterilla?

    PS.

    Mikäköhän kotiolut-foorumin pitäjälle sitten tuli. Ehkä foorumit oli vain kulu? Mainoksia en muista oliko siellä.

    E: Miten startterit yleensä tehdään?

    • Tätä vastausta muokkasi 3 kuukautta sitten pohjoses.
    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 4 viikkoa sitten pohjoses.
    #1634
    Mursu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 1

    Moi. Palasin 25v takaa tähän harrastukseen. Ei ole ihan lähtenyt kuin Strömsöössä tämä nyt käyntiin.

    90 luvulla, kun uutteista tein olutta, joka satsi onnistui. Teki 4% tai 10% olutta, niin uutepurkin hiiva    (1x7g) ripoteltiin pinnalle ja olut kävi joka kerta täydellisesti loppuun saakka. Joka jeesuksen kerta. Kierrossa oli 300 pulloa ja olut sai olla säilössä 6kk ennen kuin aloin maistella.

    Uutteista teen edelleen, mäskäys ei kiinnosta. Nyt ekan satsin kun tein, laitoin oikein 2x 11g safalen hiivapussia kaikkia ohjeita noudattaen ja olut kävi 3-4 päivää ja jätti kesken. 1025 jäi ominaispainoksi ja olut kotikaljamaisen makea. Piti Coopersin hiivalla käyttää loppuun. 8% stout pelkästä uutteesta oli hakusessa.

    Tokassa satsissa laitoin 2x Lallemandin Abbaye hiivaa, herättelin lasissa ja noudatin kaikkia ohjeita. Kalja kävi 3 päivää ja käyminen loppu. 1030!! Finlandia uutepurkin hiivaa laitoin eilen ja taas alkoi pulputtaa. Tästä haetaan 8% duvel tyyppistä. Pelkästä uutteesta.

    Mitä ihmeen schaisea nämä nykyiset hiivat ovat olevinaan!? Miksi maksaa 10e hiivoista, kun joku Finlandia uutepurkin hiiva hakkaa nuo mennen tullen ja siinä saa kaupan päälle vielä uutepurkin? Mitä on tapahtunut 25v aikana?

     

     

    • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 2 päivää sitten Mursu.
    • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 2 päivää sitten Mursu.
    • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 2 päivää sitten Mursu.
    #1638
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 127

    Moikka!

    Ja tervetuloa takaisin harrastuksen pariin.

    Uutepurkin hiivaan en osaa ottaa kantaa, mutta nämä Lallemandit, Safalet, yms. vaativat kämisaikaa yleensä 1-4 viikkoa tyylistä riippuen.

    Totta on, että osa näistä kuivahiivoista on laadullisesti vähän niin ja näin, mutta esim. US-05 tuottaa mielestäni hyvän lopputuloksen useampaankin tyyliin.

    Jos haluaa varmistella esim. tuon Duvel-kopion kanssa, niin kannattaa käyttää melkein panimon omasta kannasta kasvatettua nestehiivaa. Tyyristä tuokin ja joutuu kasvattelemaan jonkin aikaa, mutta lopputulos on varmasti hyvää ja juuri sitä mitä hakee.

    #1639
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Moi. Palasin 25v takaa tähän harrastukseen. Ei ole ihan lähtenyt kuin Strömsöössä tämä nyt käyntiin. 90 luvulla, kun uutteista tein olutta, joka satsi onnistui. Teki 4% tai 10% olutta, niin uutepurkin hiiva (1x7g) ripoteltiin pinnalle ja olut kävi joka kerta täydellisesti loppuun saakka. Joka jeesuksen kerta. Kierrossa oli 300 pulloa ja olut sai olla säilössä 6kk ennen kuin aloin maistella. Uutteista teen edelleen, mäskäys ei kiinnosta. Nyt ekan satsin kun tein, laitoin oikein 2x 11g safalen hiivapussia kaikkia ohjeita noudattaen ja olut kävi 3-4 päivää ja jätti kesken. 1025 jäi ominaispainoksi ja olut kotikaljamaisen makea. Piti Coopersin hiivalla käyttää loppuun. 8% stout pelkästä uutteesta oli hakusessa. Tokassa satsissa laitoin 2x Lallemandin Abbaye hiivaa, herättelin lasissa ja noudatin kaikkia ohjeita. Kalja kävi 3 päivää ja käyminen loppu. 1030!! Finlandia uutepurkin hiivaa laitoin eilen ja taas alkoi pulputtaa. Tästä haetaan 8% duvel tyyppistä. Pelkästä uutteesta. Mitä ihmeen schaisea nämä nykyiset hiivat ovat olevinaan!? Miksi maksaa 10e hiivoista, kun joku Finlandia uutepurkin hiiva hakkaa nuo mennen tullen ja siinä saa kaupan päälle vielä uutepurkin? Mitä on tapahtunut 25v aikana?

    Kuulostaa siltä että noissa uuttteissa on liikaa pitkän ketjun sokereita jolloin monet hiivat käyttää niitä huonosti. Tuohon löytyy helppo niksi: entsyymit jotka pilkkoo noita sokereita niin hiivan on helpompi käyttää niitä. Entsyymit lisätään kun hiiva lisätään. Sen vaikeampaa ei homma ole.

    • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 2 päivää sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 2 päivää sitten Miiksu.
Esillä 4 viestiä, 16 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.