Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Tyylilajit, panomäärät, yleinen jutustelu

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Tyylilajit, panomäärät, yleinen jutustelu

 • Tämä aihe sisältää 12 vastaukset, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 1 viikko sitten Tsilivilli toimesta.
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #465
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Avataan tänne vähän tällaista yleisempää aihetta, niin saadaan ehkä vähän aktiivisempaa keskustelua, jos mitään oikeaa postattavaa esim omiin päiväkirjoihin tms ei ole. Voi satuilla, koska on aloittanut, kuinka paljon panee, mitä tyylilajeja preferoi jne.

  Itse aloittelin tänä vuonna, pääasiallinen tavoite on tuottaa hyvällä skaalalla erikoisempia tyylilajeja täydentämään kauppavalikoimaa ihan puhtaasti pitkäaikainen rahallinen säästö + puuhailun into mielessä.

  Tähän mennessä on mennyt melkolailla vuorotellen sourit ja sitten ipat/alet. Tavoittelen sellaista, että olisi useampaa olutlaatua kerrallaan. Neipa tyyliä kokeilin myös nyt kunnolla, mutta niiden suhteen säilyvys ei toki ole parhaasta päästä, joten voi olla, että joutuu sen juomaan aika äkkiä pois. Sourit tuntuvat tykkäävän pullo-oleskelusta, joten niitä on mukava tehdä pulloihin ja kuskailla mukana sinne tänne minne lähteekään iltaa istumaan. Kevyemmin aromihumaloidut oluet kestävät myös pullossa ihan ok.

  #466
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 35

  Itse duunaan satseja aina silloin kun ulkovaraston sääolosuhteet on suosiolliset, eli huhtikuusta lokakuuhun suunnilleen. 3 satsia tuli tehtyä tällä kaudella ja eräkoot on noin 20L. Tähän mennessä tyylit ovat vielä kokeiluja tehdä erilaisia juttuja mitkä ovat sattuneet eniten kiinnostamaan sillä hetkellä. Nyt on tullut perusjutut lagereita lukuunottamatta kokeiltua. Jos lageria lähden tekemään niin eniten kiinnostais tehdä jotain schlenkerla henkistä savubockia, mutta oon ymmärtäny että on tosi haasteellista saada se savu siihen balanssiin mitä se noissa malliesimerkeissä on. Tai sitten teen seuraavaksi sellaisen överi-ipan, jonkun mangomeloni milkshake ddh monsterin. 😄 Sourejen valmistamisesta en itse vielä jostain syystä ole innostunut, vaikkakin niitä tulee kaupasta nappailtua maistoon melko usein.

  #467
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 35

  Itselläkin tuppaa olemaan niin että mieluusti pitäis varastossa yhtä sorttia jotain semihelposti juotavaa ipaa/apaa ja rinnalle tekee kypsytystä vaativia tyylejä. Toissa keväänä tehtyä wee heavyä on yksi pullo vielä jäljellä, joka varmaan tulee avattua nyt lähiaikoina ihan mielenkiinnosta että onko kypsynyt vai pilaantunut. Tilalle kypsymään tulossa imperial stouttia jota mielellään myös kypsyttelisin pitempään ja tarkkailisin samalla miten maku muuttuu ajan saatossa.

  #468
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Mulla taas sourit uppoaa kun en lonkeroita närästyksen takia juo. Sokeri ja hapan ja alkoholi kimpassa ei sovi. Kavereillekin uppoaa sourit niin saa kulumaan noi helposti, jos tarvitsee. Sourit lisäksi on kalliita kaupassa ja suht suoraviivaisia tehdä. Oon yleensä tehnyt niitä jonkun panohommia harrastelevan kaverin kanssa kimppahommana niin menee määrät, vaivannäkö jne mukavasti yksiin.

  #469
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 113

  Täällä mennään vähän samalla linjalla kuin Rypysuolla. Kapasiteettia on pitää 3x19L kierrossa ja olen näissä pyrkinyt aina siihen, että yksi on jokin kevyempi kuten lager, ipa tai aika usein bitteri. Nuo kaksi muuta ovat sitten jotain pidempää kypsyttelyä vaativaa, yleensä stoutteja, maustettuja oluita, tms.

  Oluen panemiseen itseäni ajaa mahdollisuus itse muokata hyvältä näyttäviä reseptejä tai maistuvia kaupallisia vastineita. Aika suuri motivaattori on myös tuo historiallisten oluiden valmistus.

  Olen nyt tehnyt oluita vajaan vuosikymmenen ja lyhyellä matematiikalla en kyllä rahallisesti pääse ikinä säästön puolelle verrattuna siihen, että omalla kulutuksellani pitäytyisin ostetuissa oluissa. Mutta eikös se niin mene, ettei harrastukseen laitettuja rahoja kannata laskea. 😋

  #472
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Onko porukka laskenut litrakustannusta suhteessa raaka-aineisiin + kalustoon? Mulla oli n. 8€/litra ja kalusto sitonut alle 700€ kun ei ole mitään panimolaitetta. Ajattelin tiputella määrällä sinne 3€ tuntumaan ennen tuntuvia lisäinvestointeja.

  #473
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Kuulostaa tosikovalta toi sun litra hinta,vai mitenkä olet sen laskennut,itse kun joskus laskin tollasen perus stoutin(about 20L satsi) niin hinnaksi jäi 1e-2e riipuen humalista yms,sähköä nyt ei tuollaisessa mene kun muutamalla eurolla.Mitään laitekustannuksia en siihen laskenu,mutta kyllä se nykysin vaikka nekin laskis siihen mukaan niin jää jo alle 2e/l

  Tampere

  #476
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Siis nimenomaan laitteistokustannuksineen on tuo hinta, tosin tippui viimeisimmän erän myötä alle 7€/litra. Kegit, jne niin rahaa palanut ja olutta tehty pitkälti alle 100 litraa. Noh hinta on tuosta enää alas.

  #478
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 113

  Nyt kun nopeasti ynnäilin kaikkinensa omien bissejeni keskihintaa, niin litrahinta asettuu n. 2,5-3 euron kieppeille. Tosin tossa rasittavat juuri hankittu Brew Monk ja uusi panopakastin. Tästä tuon pitäisi sitten taas lähteä laskemaan. Eivät nämä nyt sitten niin pahan hintaisia juomia itselläkään näköjään ole… 🤔

  #1402
  Tsilivilli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Tästäkö se lähtee?

  Elämäni ensimmäinen omatekemä olutsatsi pulisee.

  Purkki “Coopers Real Ale” hiivoineen.

  1 kg “Muntons Hopped Light” sraymallas.

  2 dl panimosokeri.

  16 l  Turun vesijohtovesi.

  Tämän kokeilun tulos ratkaisee, tuleeko kotioluen valmistus jatkumaan, vai pysynkö chilien ja ripsiäisten kimpussa.

  Sitten aloittelijakysymyksiin:

  – voiko käymisastian avata käymisen aikana?

  – jos voi avata, voiko vierrettä sekoittaa eli hämmentää?

  🍻

   

  #1404
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 35

  Ei ole syytä avata tai hämmentää. Molemmissa menee happea oluen sekaan joka ei ole toivottua enää sen jälkeen kun olut alkaa käymään. Se voi tuottaa ei toivottuja makuja. Rauhassa vaan seurailet tilannetta. Kyllä noi purkkejenkin hiivat yleensä homman hoitavat. Tosin ensimmäinen neuvo lähteä parantamaan oluen laatua on vaihtaa juurikin tuo hiiva esim. Safale us-05 hiivaan.

  Tervetuloa foorumille! 😊

  #1406
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 97

  Täälläkin on chiliharrastaja 👋 🙂 Tärkeää että olut lähtee hyvin käymään ja käy loppuun asti haluttuun ominaispainoon. Jos jää vähän vajaaksi niin makukin yleensä jää latteaksi ja oudoksi/huonoksi.  Sen verran voi raottaa käymisastiaa lopuksi että saa ominaispainolukeman pullotusvaiheessa.

  • Tätä vastausta muokkasi 1 viikko, 3 päivää sitten Miiksu.
  #1410
  Tsilivilli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Puolentoista viikon jälkeen vesilukko on sen verran rauhallinen, että lapposin vierteen kattilaan ja huuhdoin käymisvahvuudesta poistuneen hiivaliejun Aurajokeen solisevaan Uponoriin.

  Varovaisen maistelun tuloksena heräsi epäillys, että tällä humaloinnilla säilytään Intiaan ja ehkä takaisinkin..😳

  Makunystyrät olivat kuitenkin hieman ylireagoituvalla päällä, ja pikku purskuttelun jälkeen takahampaat narskahtivat ihan nautinnollisesti.

  Koska mitään mittareita ei vielä ole tullut hankittua, ei ominaispainosta ole tietoa.

  Parisen viikkoa saa nyt taas lasehtia pytyssään, jonka jälkeen kai “jottain tarttis tehrä” (lainaus Mauno Koivistoa). Eli hankkimaan pulloja sekä uusia aineksia, ettei tyhjä pytty pääse turhaan happanemaan.

  Pulisemisiin..

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.