Turun kotipanimon kokkailut

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Turun kotipanimon kokkailut

Merkitty: 

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #252
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Aloitetaan panopäiväkirja kahdesta nyt loppukesästä/alkusyksystä tehdyllä oluella. Nämä ovat tosin panopäiväkirjani oluet numero #48 & #49, mutta toimivat luontevana siirroksena tänne panopäiväkirjan virtuaalimuotoon muutaman vuoden tauon.

    Itse asiaan:

    #48: Kirsikkavehnis

    Homma lähti oikeastaan siitä, että pihallamme kasvaa hapankirsikkapuu täynnä mehukkaita kirsikoita, joille tarvitsi tehdä jotain. Hyvä syy ponkaista taas kotipanimon toiminta pystyyn. 🙂

    Resepti 18 litralle: 

    Statistiikka: 

    OG: 1.052

    FG: 1.014

    IBU: 29

    ABV: 5-6% (riippuu vähän siitä, paljonko hiiva sai irti kirsikoista)

    Maltaat:

    2,5 kg Viking Maltin Pilsner-mallasta

    1  kg Viking Maltin Vehnämallasta

    0,3 kg CaraRed-mallasta

    Humalat:

    35 g Target (7 AA) 60 min

    Muut:

    3 kg pakastimessa 2 vuorokautta olleita ja sitten pastöroituja kirsikoita primäärikäymisastiaan pääkäymisen jälkeen.

    Hiiva: 

    Sekoitus: 4 vuotta vanha Wyeastin Belgian Wheat hiiva, joka yllättäen virkosi Smack-Packista ja paisui täyteen kuntoonsa viikossa (!) & US-05-kuivahiiva varmistamaan, että käyminen sujuu.

    Prosedyyri:

    Mäskätty 67 asteessa 60 min. Keiton jälkeen jäähdytys 18 asteeseen ja käymään tuossa lämpötilassa. Pääkäymisen (7 vrk) jälkeen kirsikoiden lisäys ja kegitys yhteensä 21 päivää käymään siirtämisen jälkeen. Kegiin paineet 3 CO2 volyymin edestä.

    Kegitysvaiheessa maku ja väri olivat todella hyviä (mistä yllätyin). Lopputuotosta pääsee maistelemaan lähipäivinä.

     

    #49 1811 Whitebread Porter

    Tämä lähti siitä, että olen joitain vuosia sitten maistanut ystäväni tekemää loistavaa versiointia tästä Napoleonin sotien aikaisesta korkeat katkerot (50-60 ibua) ja matalahkon alkoholiprosentin (5,4%) omaavasta perusportterista. Lähdin nyt kokeilemaan itse tehdä tätä. Lähtökohtana oli yrittää valita vanhaan tyyliin valmistettuja maltaita ja mäskätä ja keittää normaalia pidempään. Kaikki ei todellakaan mennyt kuten piti. Epäilen, että iso osa syystä on näiden maltaiden huonossa entsyymitoiminnassa ja siinä, että mäskäsin alkuperäisen reseptin mukaisesti todella korkeassa lämpötilassa. Saas nähdä, miltä lopputulos maistuu… 🙂

    Resepti 18 litralle: 

    Statistiikka:

    OG: 1.051 (tavoite 1.054)

    FG: 1.020 (tavoite 1.016)

    IBU: 62 (tavoite 50, johtuu aiottua laihemmasta vierteestä)

    ABV: 4,1% (tavoite 5,4%)

    Maltaat:

    2 kg Chevallier Pale Ale -mallasta

    1,4  kg Lattiamallastettua Marris Otteria (No: 19)

    1,3 kg Ruskeamallasta (Brown Malt)

    Humalat:

    58 g Target (7 AA) 120 min

    30 g Styrian Goldings (2,2 AA) 30 min

    Hiiva: 

    Wyeast 1968 ESB

    Prosedyyri:

    Mäskätty 69 asteessa 120 min. Kahden tunnin keiton jälkeen jäähdytys 18 asteeseen ja käymään tuossa lämpötilassa. Pääkäymisen (14 vrk) jälkeen cold crashaus ja kegitys. Kegiin paineet 1,8 CO2 volyymin edestä.

    Kegitysvaiheessa väristä tuli mieleen ESB:n ja Brown Alen välimuoto, jossa on miehekkäät katkerot ja erikoinen maitokahvinen vivahde ruskeamaltaasta. Saas nähdä, mitä karbonointi tuo tullessaan.

     

     

    • Tätä aihetta muokkasi 10 kuukautta, 3 viikkoa sitten Mäskis.
    #289
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Nonni, nyt on vuoden 1811 porterista saatu laskettua ensimmäinen koemaistiainen. Täytyy sanoa, että luulin tästä tulleen ihan flopin, mutta uskomattoman hyvin jäännössokereiden korkea määrä kantaa korkeat katkerot 4% oluessa! Väri on edelleen porterin ja ESB:n välimuoto, maussa tulee tuhti maltaisuus, maitokahvi ja lopulta pirteä ja raikas humalan puraisu, joka sekoittuu hyvin kahvimaiseen paahteeseen. Ei haittaa siis, vaikka ei ihan alkuperäiset lukemat toteutuneet. Toivottavasti kypsyy tästä arvokkaasti edespäinkin.

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Mäskis.
    #402
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Nyt alkaa kirsikkaolutkin olemaan juontikypsää. Väri on kauniin tummanpunainen ja punainen vaahto viipyy oluen päällä koko tuopillisen ajan.

    Maussa on omaan makuuni hivenen liikaa hapanta kirsikkaisuutta. Mallaspohja taustalla jää vähän ohueksi ja bisse on kokonaisuudessaan kuivaa (mitä tuo korkea happamuus alleviivaa vielä).  Jenkkifoorumeilla kirjoittivatkin, että runsas kirsikkaisuus vaatii aika pitkän säilytyksen, joten saas nähdä. 

    #403
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Hyvän näkönen toi kirsikkaolut! Kaveri lupas keräillä ens vklp karpaloita niin tehään varmaan karpalo kirsikka kombo jota sit ikäännytetään cold crash vaiheessa tammilastujen kanssa

    #1076
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Eilen pääsin ensi kertaa tämän vuoden puolella panohommiin. Tuloille laitoin aika perinteisen jenkki-IPA:n. IBUt tulivat suhteellisen korkeiksi, mutta tarkoituksena olikin saada jonkin verran normaalia tukevampi mallaspohja, joten nuo tasoittavat toivottavasti sopivasti makeutta.

    Resepti 19 litralle:

    Maltaat:

    3,8kg Marris Otter

    0,5kg Kauramallasta

    0,35kg Dark Munich

    0,25kg Crystal 40L

    Humalat:

    40g Northern Brewer 60 min

    20g Cascade 30 min

    10g Centennial 30 min

    20g Cascada 15 min

    10g Centennial 15 min

    20g Cascade 5 min

    10g Centennial 5 min

    20g Cascade 0 min

    10g Centennial 0 min

    Hiiva:

    US-05

    Tilastoja:

    OG: 1.054

    IBU: 65

    Prosedyyri:

    Tunnin mäskäys 68 asteessa ja huuhtelut n. 80c vedellä. Merkillepantavaa on se, että tämä oli 50. tekemäni olut ja varmaan ensi kertaa niin lopullisen vierteen määrä kuin OG:kin täsmäsivät prikulleen laskelmieni kanssa. Harjoittelu alkaa tuottamaan tulosta. 😅

    #1077
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 46

    Vaikuttaa mäskäys hyvältä ja itekkin huuhtelen yli 70 asteisella vedellä. Jos jää FG korkeaksi niin saat viimeisetkin sokerit pois entsyymien avustuksella 🙂

    #1114
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Pitikin mennä hehkuttamaan, että kaikki meni kuin Strömsössä IPAa tehdessä. 😅

    Parin päivän jälkeen käymiskaapin päällä hyllyssä ollut kegi alkoi vuotamaan (huollosta on pari vuotta ja tiivisteet pettivät helteessä varastossa) ja tämän johdosta pakastin hajosi. Näinpä IPA kävi loppuun +24C lämmössä. En saanut myöskään Cold Crashia tehtyä, joten lopputulos on suhteellisen samea vielä tässä vaiheessa.

    Väristä tuli yllättävän tumma ja mallaspohja on aika tuhti, menee melkein brittiläisten ipojen tyyliin. Kokonaisuus kuitenkin yllättävän maittava jo näin tuoreena ja lämmin käyminen loppuun ei tunnu tuoneen merkittävämmin virhemakuja. Tuhti mallaspohja ja todennäköisesti käymisajan fibat laittavat humalat hiukan taka-alalle, mutta toisaalta tämä sopii omaan makuun hyvin.

    Summa summarum: Ei kannata säilöä nesteitä sähkölaitteiden päällä. 🙂

    Ei kun uutta käymiskaappia metsästämään. ❄

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.