Sake

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #533
  Olutmaisteli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 21

  Tuli jo jokin aika sitten mieleen että voisi valmistaa Sakea ihan mielenkiinnosta ja kokeilun vuoksi kun tähän sakebakteerikantaan törmäsin muutamassakin kotimaisessa verkkokaupassa…

  Onko kenelläkään kokemusta Saken valmistamisesta, jos on niin kirjoittakaapa miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos?

   

  #536
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 99

  Mielenkiitoinen aihe. 👍🏼

  En ole itse koskaan sakea valmistanut ja vain muutaman kerran maistanutkin. Oletko vielä itse kerinnyt minkäänlaista pohjareseptiä miettimään? Miten valmistusprosessi eroaa oluesta?

  #540
  Olutmaisteli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 21

  Pohjareseptiä joskus kesällä mietin ja sellaisen hyvän reseptiaihion löysin netistä oli englanninkielinen, mutta mielestäni selkeä. Ainoa ongelma että hukkasin ko. sivun enkä ole sitä vielä löytänyt.

  Sen verran mitä olen lukenut ohjeita niin on kyllä työläämpi kuin oluen valmistus.

  Osittain siksi täällä kyselen josko joku olisi jo tehnyt ja kertoisi yleisimmistä kompastuskivistä. Jos kukaan ei ole tehnyt niin sitten pitää ryhtyä soveltamaan ja olla foorumin ensimmäinen.

  Brouwlandin sivuilla on jonkinlainen resepti josta voisi lähteä kehittelemään;

  https://www.brouwland.com/content/docs/001/001%20Appel-melkzuurgisting/001.249.2_MAN_EN_Koji-kin.pdf

  #544
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Sakessa käytetään käsittääkseni koji hometta. Riisiin istutetaan home joka aloittaa entsyymitoiminnan joka pilkkoo riisin pitkäketjuisia hiilihydraatteja. Oon tutustunut kojiin, koska koji riisiä käytetään esim lihojen mureuttamisessa ja monessa muussa käyttötarkoituksessa liharuuissa. Koji esimerkiksi imitoi dry agingia, sillä kojiriisin entsyymit pilkkovat lihan kollageenia eli sidekudosta gelatiiniksi mureuttaen lihaa.

  Saken valmistuksessa koji ja hiiva työskentelevät ilmeisesti samaan aikaan. Prosessia tarkemmin en tunne että kuinka paljon vettä ja missä vaiheessa lisätään jne. Suosittelen testaamaan. Itse tilasin koji itiöt ulkomailta ja istutin itse riisiin.

  #547
  Olutmaisteli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 21

  Kyllä noita koji itiöitä saa näistä kotimaisistakin alan liikkeistä. Jotain saksalaista selostusta olen myös joskus lukenut aiheesta ja aika monta vaihetta tuossa valmistuksessa on, mutta sehän on juuri osa sitä mielenkiintoa. Heti kun tulee sopivaa aikaa niin pitääpä yrittää saada aikaiseksi yksi sake satsi.

  #549
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Veikkaisin että erityisesti sakea varten tehdyt itiöpakkaukset on helvetin kalliita. Etsi facebookista ryhmä “kunden kuivaliha ja fermentointi” ja pyydä sen ylläpitäjältä Hannu Metsolta, hän lähettää thaimaasta edukkaasti. Ryhmässä on myös käsitelty kojia fermentoinnissa ja sieltä saa varmasti myös vinkkejä.

  #550
  Olutmaisteli
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 21

  Kiitos vinkistä pitää tsekata tuo facebook ryhmä tuo oli hyödyllinen tieto kun vähän veikkaan että kysymyksiä varmaan tulee matkan varrella.

  Kotimaan kaupoissa sake itiöt näyttää maksavan 13,50 -18,50 euroa /setti

  #551
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Itse taisin maksaa n. 15€ pussukasta, mutta toisin kuin esim panimonurkan tuotteessa, jossa itiöitä on 10g taisin itse saada joku 100g tms.

  Itseasiassa sakea mielenkiintosempi viritys kotipanijalle vois olla koji olut. Koji riisiä kasteltujen maltaiden päälle ja antaisi rauhassa kojin tehdä työnsä. Hiivan voisi lisätä sitten keiton jälkeen ja jatkaa niinkuin normistikin oluen kanssa.

  • Tätä vastausta muokkasi 7 kuukautta, 2 viikkoa sitten Josbanse.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.