Sahdin jälkipäästä olutta

Keskustelupalsta Taukopaikka Sahti Sahdin jälkipäästä olutta

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #902
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Tälläinen pätkähti päähän.

    Ainakin omissa sahdeissa mallaspohja on todella tukeva. Ajattelin jos jälkipäästä, mäskiä huuhdellaan kuumalla vedellä, tekisikin tumma olutta. Itse en keitä sahtivierrettä joten tää jälkipää tarvis kiehauttaa että sen saisi humaloitua. Muutamat eivät ole huomanneet jälkipään ja kantavierteen eroa sokkotestissä. Yleensä niiden ero on yksi BRIX makeudessa. Olisko mitään näppituntuma humalointia 10-15l satsille. En pidä kauheesti voimakkaasti humaloiduista oluista. Esim Olvin uutuus Winter ale on ittelleni täys kymppi. Alekokin porterikin on maiskis.

    Siinä näyttäs olevan kolmea eri humalaa, mutta näin alkuun vois tehdä vaan yhdellä humalalla. heitäkääpä asiantuntija hyviä vinkejä humalasta ja hiivasta mitä kannattaisi käyttää.?????

    Maltaina sahtimallas sekä suklamallasta riittävästi. Väri on lähes musta lopputuotteessa. Kegi löytyy karbonointiin.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #903
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 195

    Yleensä mitä tummempi ja maukkaampi olut, sitä isommat katkerotkin laitetaan. Riippuen vähän tosta mallaspohjasta ja minkä tyylistä olutta haluat, niin ottaisin jonkun halvan katkerohumalan keiton alkuun, esim magnum ja laskisin vaikkapa brewmatella keittolisäyksen niin, että ibut on n. 50. Sitten ottaisin jonkun perushyvän aromihumalan (kannattaa ihan vaikka saatavilla olevista katsella minkälaisia makuprofiileja tarjoavat) ja sitä sitten keittoon vaikkapa 10 ja 5min lisäykset joista ei paljon ibuja tule.

    Esim east kent goldings on aika perus humala porttereissa, ja tuolla nyt voi tarvittaessa vetää kaikki lisäyksetkin eli katkero keiton alkuun ja pari lisäystä keiton loppuun.

    #904
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Brewmatesta mitään tiedä. Meinasin liki persdynolla mennä. Voi olla että mitä tummempaa niin katkerampaa mutta ei mulla. Kokeillaan tuota goldingssia mikäli muuta ns. helppoa humalointia tule. Ei viittis suotta ostaa eri humaloita varastoon vanhenemaan jos tä ei kanna yhtä kokeilua pidemmälle. Mitäs hiiva raati suosittelee.?

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #906
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Tai siis. Luurista näköjään  löytyy Brewing Calculator. Sillä saan näköjään humaloiden keiton haltsattua.

     

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #907
    Jopila
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Kyl mää lähtisin hiukan maltillisemmalla ibuilla liikenteeseen, jos ostaa vaikka east kent goldia 50 g ja laittaa 20g 60min, 20g 15min, 10g 5 min saa ibuja noin 30 joka on suht normi tummille oluille…

    siis jos keitto koko on 15l

    Safale US-05 käy ihan hyvin hiivana

     

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Jopila.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Jopila.
    #910
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 195

    Joo safale US-05 on ihan hyvä hiiva ja tosiaan voi niitä ibuja vähän vähemmänkin ottaa. Joissain stouteissa jne tosi tummissa oluissa voi ibuja olla ilmeisesti vaikka 100 tms eli toi nyt on vähän makuasia että mihin sen haluaa säätää, mutta toi jopilan ohje on varmaan ihan passeli myöskin.

    #938
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Tänään eka lappous. Tuoksut todella huiman upeat. Odotukset todella korkealla. Käy edelleen vaikak hiivattu 08.03.2020

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #939
    Jopila
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 15

    Hienoa! Laitas si raporttia millasta tuli!

    #940
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Varmasti.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.