Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Esillä 2 viestiä, 31 - 32 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1738
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Avasin pullot 2, 6 ja 9 päivän kohdalla testatakseni hiilihappojen tason. Ensimmäisellä kerralla kaadoin pois kun ei ollut oikein juomakunnossa vaikka vähän happoja jo olikin. 6. päivän kohdalla olikin ihan toimiva ja aromaattinen olut ja hapotkin ok tasolla. 9. päivän kohdalla tulikin sitten olut omatoimisesti pullosta ulos. Maussa ei ollut vikaa, ei siis ole hapanta tms. mikä viittaisi johonkin bakteeriin. Joten uskon että 48h stabiili ominaispaino ei ollut ihan riittävästi. Avasin vielä toisen pullon todetakseni että koko satsi on ylihapottunut. Ensikerralla sit odotetaan pidempään stabiilissa ominaispainossa. Siirsin oluet välittömästi kylmävarastoon 5c lämpötilaan. Jotenkin en jaksa uskoa että olut olisi tästä enempää hapottunut, mutta pitänee availla nyt pulloja päivittäin että näkee miten tilanne kehittyy ja pelastaako kylmään laittaminen vielä tilanteen.

    #1739
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Avasin pullot 24h ja 48h sen jälkeen kun laitoin ne kylmään. Kumpikaan ei kuohunut yli, ainakaan kun en jäänyt odottelemaan ylikuohumista. Aikaisemmin avaamani pullot eivät siis räjähtäneet auki ja kuohuneet ympäriinsä vaan korkin avaamisen jälkeen kuohuminen lähti hitaasti kiihtymään. Arvioisin että tämän aiheutti reipas määrä sakkaa pullossa joka ei ollut vielä kunnolla ehtinyt pakkaantua pohjalle. On toki mahdollista että ominaispainokin on vielä minimaalisesti tippunut. Oli miten oli ensikerralla vois vuorokauden tai kaksi odottaa pidempään ennen pullotusta.

    Olut itsessään vaikuttais onnistuneen todella hyvin. Hapettumisesta ei tietoakaan vaikka ei ihan niin aromaattinen tullut kun noilla kuivahumalointimäärillä ajattelin. Uskosin että jos kuivahumaloisi ilman rst-putkea, pääsisi parempiin tuloksiin, mutta sitten olisi taas astetta enemmän sakkaa pullotuksen tiellä. Humalakombo maistuu hyvin omaan suuhun. Perus sitrus-mango-meiningin lisäksi tunnistan valkoviinimäisen sävyn joka tulee nelsonista. Runko tuntuu todella ohuelta vaikka fg on niinkin korkea kuin 1.013. Vaatisi varmaan vedensäätöä että pääsisi parempiin tuloksiin. Mahdollisesti myös pieleen mennyt mäskäys ja huuhtelu aiheutti sen ettei tullut niin paksu lopputulos mihin tähtäsin. Kyllä tää kuitenkin pesee heittämällä suurimman osan kaupassa saatavilla olevista vastaavista micro ipa tyyppisistä olusista ihan pelkästään tuoreudellaan. Idean tähän olueen sain RPS:n Smooth Operator oluesta joka harmikseni vaikuttaa poistuneen kaupoista.

Esillä 2 viestiä, 31 - 32 (kaikkiaan 32)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.