Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1462
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Oatcream IPA V2 Nelson/Rakau/Galaxy

    Tämä tuli laitettua tulemaan toissa iltana. Ei menny niinku strömsössä, kuten tyyliini kuuluu, joten pari viilausta meni reseptiin vielä panoiltana. Eräkoko kasvatettu 25L ja og kompensoitu ylimääräisellä 500g spraymaltaalla. Lopullinen ominaispaino siis 1.069 ja abv 6%. Kuivahumalat meni äsken 30h kohdalla ja uutena juttuna tällä kertaa humalointeihin sellaiset RST-putkilot joilla tein myös hopstandit. Toivotaan että maku/aromi on voimakas vaikka noita käyttää. Viimeisimmissä satseissa on vapaana pyörivät partikkelit olleet enemmän kuin tiellä pullotuspäivänä.

    Mäski oli myös erikoinen tällä kertaa. 1.5kg pale ale + 1.5kg nalle pika kaurahiutale meni 6.5L veteen jolloin 10L kattila täyttyi ihan piripintaan. Onnistunut mäskäys 68-67c yksi tunti. Kun nostin mäskipussin pois kattilasta vierrettä jäi kattilaan ehkä litra. Kaurapuurosörsseli tuntui imevän vierteen sisäänsä todella tiukkaan ja se mitä tuosta sai huuhtelulla ja puristelulla irti oli todella paksua ja tahmaista kamaa jota homman lopuksi oli kasassa ~6L ominaispainolla ~1.04. Tais olla toi kauran määrä suurempi kuin missään aikaisemmassa erässäni. Mutta tämä kai se on mitä tuosta kaurasta haetaan.

    Rst-möllykät jäi kellumaan. Jotenkin oletin että ne olisivat painuneet pohjalle. Ehkä ne tuosta aikanaan uppoaa kunhan humalat ehtivät imeytymään kunnolla.

    Safale S-33 tuntuu tekevän työtään hyvin vaikka meni 30c vierteeseen ja otti melkein vuorokauden että tippui haluttuun 20c lämpötilaan. Voihan se olla että tästä kämmistä jotain virhemakuja tulisi, mutta jospa humalointi peittäisi ne. 😃

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 3 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 3 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    #1465
    Petteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 8

    Varmaan ne humalat painuu pohjaan kun vierteen siirtää kylmään. Sillä tavalla itse teen ennen pullotusta niin vapaasti kelluvat kuivahumalat ovat siististi hiivakakun seassa.

    #1466
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Pitäis olla jääkaappi lämpötilakontrollerilla että onnistuis noi cold crashit. Jonkun kerran olen tehnyt cold crashin varastossa kun ulkolämpötilat ovat olleet nollan pinnassa. Epäilen että cold crash, varsinkin huonosti toteutettuna, pumppaa happea käymisastiaan. Näistä syistä en nykyään enää edes yritä cold crashata vaan koitan keksiä keinot miten homma onnistuis niin että voi pitää lämpötilat paikallaan alusta loppuun.

    #1474
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Neipa meni pulloon eilen. Viikonloppuna pitää ottaa pari maistiaista ja heti vaan kylmäkellariin koko satsi kun hiilihapot on tyydyttävällä tasolla. Tuli sopivasti postissa sodastream mini-regulaattori ja pari carbonation capia. Carbonation cap kun menee suoraan tohon fermzilla flat bottomin kanteen kiinni, niin huhtelin pullotuksen aikana headspacen hiilidioksiidilla pariin otteeseen. Ei mitään hajua onko tuosta enemmän haittaa kun hyötyä, mutta tulipahan kokeiltua. 😃 Käytin korkkeja myös parin ison pet pullollisen force carbaamiseen. Tuo osuus tais mennä pieleen kun en tajunut huuhdella pulloja ja vielä lisäksi pienen headspacen ravistelin pulloon operaation aikana. Nyt näyttävät jo aika tummilta nuo pet pulloihin pullotetut oluet.

    Pullotuspäivänä ainakin väri vielä ihan kondiksessa. Ei ainakaan lämpimänä ja flattina ole niin maukas ja aromaattinen kun näillä humalointimäärillä olettaisi, mutta saas nähdä kun on jäähtynyt ja hiilihapottunut mikä on tuntuma sit. Mutta tuhti on runko ja mehukas.

    https://maltaasta.fi/wp-content/uploads/hm_bbpui/1474/2ylf6lojf4ariuhof8wtonmuxhx165v1.jpg

    #1476
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Tais hapettua tämä erä. 😓

    Siirrän oluet kylmään neljäntenä päivänä pullotuksesta ja toivon ettei tämä huonommaksi enää tästä muutu. Saa nähdä tuleeko ensimmäinen satsi itselle joka menee viemäriin.

    Melko keskinkertaista tavaraa on jo nyt. Väri on muuttunut pullotuspäivän jälkeen huomattavasti ja maku ei ole sinne päinkään mitä oli odotukset. Aromipuoli hyvin vähäinen ja maku ihan ok mutta ei sellainen hedelmäpommi mitä olis pitänyt tulla. Kuivahumalointi luultavasti oli niin överi ettei pullotuskikat enää riittäneet pelastamaan tilannetta. Ensi kerralla jos tällaista kokeilen niin on kegivehkeet ja mahdollisuus tehdä siirrot täysin hapettomasti.

    https://maltaasta.fi/wp-content/uploads/hm_bbpui/1476/cziu0mx5h33m3llxx2g2eug0a1bvaud6.jpg

    #1499
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Edellinen neipa on nyt pullossa odottelemassa viemäröintiä. Pistin toisen satsin tulemaan jolle saan pullot sitten tuolta epäonnistuneelta neipa satsilta. West Coast IPAa tällä kertaa niin jospa sais niitä onnistumisiakin välillä. Resepti ottaa vahvasti vaikutteita Pliny the Elder reseptistä minkä löysin.

    Resepti: https://share.brewfather.app/7RJRWjo9UOXRmP

    Panopäivä meni muuten ihan nappiin mutta mäskäystehokkuus pääs yllättämään kun ei ollutkaan kaurahiutalletta yms. mukana ollenkaan, joten og meni niinkin korkeaksi kuin 1.064 joten luvassa onkin sit 7.1% olutta. No tuplaipahan tämä kai pitäis muutenkin olla. Toinen epäonni oli se että mun grammavaaka näytti ihan mitä satuu. Oli sitä mieltä että 125g painaakin melkein kilon. Joten humalat meni näppituntumalla, helposti voi olla yli 10g heittojakin. Onneki oli niin montaa lajiketta että pystyi vaan jakamaan pussia karkeesti puoleen yms.

    Kuivahumalat meni sisään 60h kohdalla ja krausen edelleen ylhäällä. Ehkä vähän epäpyhää pistää west coast ipan kuivahumalat high krauseniin, mutta olen niin traumatisoitunut edellisen satsin hapettumisesta että en pelleile asian kanssa. Pistin rts-putkulaan tällä kertaan kuivahumalien lisäksi muutaman haarukan niin hyvin lumpsahti pohjaan asti.

    #1500
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Mä oon pitänyt kuivahumalat pussissa ja upotettuna. Mulla kerran hapettu pahasti kun oli humalakukintoja ja jäi kellumaan pinnalle.

    #1724
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Pitkästä aikaa uutta satsia. Kesäksi piti laittaa kevyttä kesäjuomaa, mutta helleaalto pidätteli joten ei enää ihan lomille ehtinyt.

    Micro NEIPA
    Hazy Pale Ale / Low ABV IPA

    3.3% / 9.6 °P
    Minimash/Partial

    Batch Volume: 22 L
    Boil Time: 20 min
    Mash Water: 9.36 L
    Total Water: 9.36 L
    Boil Volume: 6 L
    Pre-Boil Gravity: 1.070

    Vitals
    Original Gravity: 1.038
    Final Gravity: 1.013
    IBU (Tinseth): 26
    BU/GU: 0.67
    Color: 7.9 EBC

    Mash
    Temperature — 70 °C — 60 min

    Malts (3.5 kg)
    1.5 kg (31.6%) — Carafoam — Grain — 3.9 EBC
    1.5 kg (31.6%) — Maris Otter Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC
    500 g (10.5%) — Nalle pika kaurahiutale, Flaked — Grain — 2.8 EBC

    Other (1.25 kg)
    1 kg (21.1%) — Extra Light Dry Extract — Dry Extract — 5.9 EBC — Primary
    250 g (5.3%) — Laktoosi — Sugar — 0 EBC – Whirlpool

    Hops (250 g)
    8 g (8 IBU) — Galaxy 16.4% — Boil — 20 min
    50 g (8 IBU) — Nelson Sauvin 12% — Aroma — 20 min hopstand @ 80 °C
    42 g (9 IBU) — Galaxy 16.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 80 °C
    100 g — Galaxy 16.4% — Dry Hop — day 2
    50 g — Nelson Sauvin 12% — Dry Hop — day 2

    Yeast
    1 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale 75%

    Fermentation
    Primary — 20 °C — 14 days

    Carbonation: 2.4 CO2-vol

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    #1726
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Panopäivä meni muuten ihan mukavasti, mutta mäskäyksen kanssa oli haasteita. Kaurahiutaleet aiheutti sen että mäskipussiin jäi paljon nestettä sisään mitä ei millään saanut irti. Puristamalla pussista irtosi kermamaista kamaa ihan pieninä annoksina ja huuhteluvedetkin meinas jäädä pussiin. Lopputuloksena sitten reippaan huuhtelun jälkeen 6L 1.070 vahvuista vierrettä kun sitä olisi pitänyt saada 9L. 3.5kg mäskäys 7L nesteessä 10L kattilassa oli siis aivan liikaa. Lämpötilat myös vähän karkasi, mutta se on ihan positiivista kun matala alkoholista olutta yritetään.

    Ensimmäistä kertaa kokeilussa käymisen seurantaa Rapt Pill. Hyvin näkyy raportoivan ulkovarastosta tiiliseinän läpi wifille. Nyt ei tartte arpoa milloin olut on valmis pullotettavaksi kun ei halua turhaan aukoa käymisastiaa.

    Kuivahumalointi sitten kun Rapt Pill näyttää siltä että aktiivinen käyminen on alkanut. Eli 1-2 vuorokautta aloituksesta.

    #1727
    juhal
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Joo, täällä on myös kokemuksia pikakaurahiutaleiden gelatinoitumisesta hyytelöklimpeiksi. Huolellinen sekoittaminen maltaisiin ennen mäskäysveteen sekoittamista auttaa, ja yli 8 % kaurapitoisuuksilla riisin- tai tattarinkuorien lisääminen sekaan.

    Mielenkiintoinen olut tekeillä siellä. Tuolla OG:lla S-04 ei kauaa käy ja flokkuloituukin nopeasti, sen puolesta 14 päivää on enemmän kuin tarpeeksi. Ellei lämpötilakontrollia ole käytössä niin en pitäisi primaarissa noin kauaa?

    #1728
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Näin oli ajatuskin että pullotan heti kun fg on tavoitettu ja/tai stabiili ominaispaino muutaman päivän. Ensimmäistä kertaa on toi rapt pill kellumassa astiassa niin pitäis olla helppoa tunnistaa kun voi alkaa pullottamaan ilman että tarvii avata astiaa. 14 päivää tuli tohon reseptiin oletuksena brew fatherista ja en tajunnut päivittää.

    Lämpötilakontrolli on vain lämmityksen puolella. Sääennuste näyttää siltä että vois hyvinkin saada pysymään tasaisena.

    #1733
    juhal
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    No niinhän siellä lukikin että ominaispainon seuranta on käytössä. Meilläkin on iSpindel hommattuna mutta en ole saanut vielä aikaiseksi viritellä käyttöön.

    #1734
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Kuivahumalat tuli laitettua 21h kohdalla. Aikaistin kuivahumalointia kun tajusin että tämähän saattaa hyvinkin olla pullotettavissa jo 4-5 päivän kohdalla. Rst-putkilon sisään laitoin humalien lisäksi 5kpl kohtuu painavia haarukoita, hyvin lumpsahti pohjaan välittömästi.

    Aletaan olla jo nyt lähellä fg:tä ja sit pari päivää suoraa viivaa ja pullotus. Kummallinen hyppy oli ominaispainossa ekan vuorokauden aikana joten alkoholipitoisuudet ja ominaispainot luultavasti softassa mitä sattuu. Pääasia tässä kuitenkin on saada kiinni se hetki kun ominaispaino ei liiku enää ja sit mitataan fg vielä tavallisella ominaispainomittarilla pullottaessa.

    Tilanne tällä hetkellä:

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    #1736
    juhal
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Tuollainen mutka käyrässä on uskoakseni ihan normaali ilmiö, liittyy todennäköisesti kovan käymisen aikaiseen “turbulenssiin” vierteessä: https://tilthydrometer.com/blogs/news/85889732-vigorous-fermentation

    #1737
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 53

    Micro NEIPA tuli eilen illalla pullotettua. Ominaispaino oli pysynyt samana ~48 tuntia niin miksipäs ei. Eli n. 4 vuorokautta hiivauksesta pullotukseen, mutta selvästi hiivat tipahti viimeisen vuorokauden aikana jo pohjalle.

    Käytin hyväksitodettua pullotustekniikkaa. Carbonation dropsit pulloihin, pullotus suoraan primääristä ja pullojen täyttö niin että korkin alle jää minimaalinen ilmatasku tai ei ilmaa laisinkaan. En käyttänyt cambden jahetta tällä kertaa pullotuksen yhteydessä kuten tein Pliny kloonin kanssa.

    Väri ei mikään kauhean houkutteleva ole. Aromi & maku myös vähän pettymys, ei niin intensiivinen kuin tuolla kuivahumaloinnilla oletin. Pitänee ensikerralla tehdä kuivahumalointi ilman rst-putkiloa, luulen että se on ongelma tässä. Maku tai väri ei viittaa hapettumiseen ja kuivahumalointimäärät oli kohtuullisia. Lisäksi nyt ei ollut astialla aikaa hengitellä happea kun meni pulloon niin nopeasti.

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.