Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #229
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    RIP kotiolut.com ja pitkää ikää maltaasta.fi:lle!

    Aloitetaas tänne sitten kirjoittamaan päiväkirjaa panohommista.

    Viimeviikon perjantaina lähti imperial stout käyntiin seuraavanlaisella reseptillä:

    Iku Turso (Kiljutehdas edition) – Imperial Stout

    9.1% / 20.5 °P

    Extract

    Batch Volume: 20 L
    Boil Time: 60 min
    Boil Volume: 9 L
    Pre-Boil Gravity: 1.075

    Vitals
    Original Gravity: 1.085 (1.082)
    Final Gravity: 1.016
    IBU (Tinseth): 224 (9L keitolla todellisuus ehkä ~50)
    Color: 72.5 EBC

    Malts (3.02 kg)
    1.35 kg (19.9%) — Viking Malt Dark Ale — Grain — 40 EBC
    650 g (9.6%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC
    450 g (6.7%) — Viking Malt Munich — Grain — 20 EBC
    250 g (3.7%) — Viking Malt Crystal — Grain — 330 EBC
    220 g (3.3%) — Viking Malt Chocolate Light — Grain — 400 EBC
    100 g (1.5%) — Viking Malt Roasted Barley — Grain — 1100 EBC
    Other (3.75 kg)
    3 kg (44.3%) — Pale Liquid Extract — Liquid Extract — 15.8 EBC
    750 g (11.1%) — Candi Syrup Candi Syrup, D-90 — Sugar — 177 EBC

    Hops (156 g)
    100 g (148 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.4% — Boil — 60 min
    56 g (75 IBU) — Magnum 14% — Boil — 60 min

    Miscs
    1 tbsp — Irish Moss — Boil — 10 min
    2 pcs — Vanilla beans — Secondary — 14 days

    Yeast
    2 pkg — Fermentis US-05 Safale American
    Fermentation
    Primary — 18 °C — 28 days

    Carbonation: 2.4 CO2-vol

    Saa nähdä miten käy noitten katkeroitten kanssa kun tosiaan 9L keittoon työnsin noin runsaasti tavoitellen että saisin enemmän ibuja lopputulokseen. Magnumit oli aika vanhoja jo niin ihan hyvä että pääsin niistä eroon.

    Ulkovarastossa lämpöelementillä käytän taas ja saa nähdä miten saan lämmöt pysymään kun lupailee jo 0c öitäkin.

    • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    #305
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Iku Turso on ollut käymässä nyt 13 päivää. Ominaispainomittari näyttää 1.018 joten lisäsin vaniljat sekaan. 3 tankoa raavittuna, silputtuna ja n. 1 viikko vodkadesiin upotettuna. Heitin koko sotkun sekaan.

    Maistelin myös olutta ja makumaailma on itseasiassa melko lähellä esikuvaansa. Väri saisi ehkä olla tummempikin. En ole edes ajatellut miltä “puhtaat katkerot” maistuvat ja onhan tuo hyvin tunnistettava maku mikä on usein näissä vahvemmissa stouteissa. Hiivat oli kadonneet oluen pinnalta jo, pullotan sitten parin viikon päästä.

    #418
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Iku turso meni pulloon eilen illalla. Fg edelleen 1.019. Lämpötila tiputettu hitaasti n. 4 päivässä 5 asteen pintaan, josta jätetty luonnon armoille cold crashiin. Olut oli noin 3c pullotuspäivänä. Vaniljahituset leijaili menemään ympäriinsä cold crashistä huolimatta. Vähän kuumottaa miten hiilihapot muodostuu, kun oli kuukauden primäärissä + korkea fg + pitkä coldcrash.

    #529
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Kyllähän ne hiilihapotkin sieltä hiljakseen alkaa ilmestyä, oluen ollessa 24. päivää pullossa.

    Vanilja erottuu selkeästi, mutta ei ole millään tavalla dominoiva. Olisi varmaan kärsinyt laittaa neljännenkin vaniljatangon. Mahdollisesti vaikuttaa myös vähän lyhyeksi jäänyt aika vodkan seassa.

    Aika karkeasti tulee humala vielä läpi tässä vaiheessa, tuo lienee yksi niistä ominaisuuksista jonka pyöristymistä kypsyttämällä haetaan.

    Vaahto on vaaleaa, eikä sellaista imperial stoutille tyypillistä tummaa ja paksua. Tiedä sitten auttaako kypsytys tässäkin.

    Katselen vielä muutaman viikon ja kun hiilihappoja ei kehity enää lisää, siirän oluen kellariin. Saa nähdä onko jouluun mennessä siinä terässä että kehtaa lahjaksi antaa.

    #539
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Imperial stout kerkesi olla 38 päivää pullossa ennen kuin siirsin sen kylmäkellariin. Nyt annan kypsyä rauhassa loppuvuoden, jonka jälkeen vois arvioida rinnakain esikuvansa kanssa. Ei enää viimeisimmän maistetun pullon kohdalla hiilihappojen kehittymistä havaittavissa ja aika hyvällä tasolla ne omaan makuun nyt ovatkin.

    #1064
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Oatcream IPA Nelson/Citra/Galaxy

    Tulipa laitettua tämä nyt tulemaan.

    Viimehetkellä päätinkin käyttää cascadea katkerohumalana jotta saan hopstandiin ja kuivahumaliin laittaa citra, galaxy, nelson 1/1/1 suhteella, 50g kutakin. Og jäi vähän tavoitetta alemmaksi 1.056.

    Nyt kun on läpinäkyvä käymisastia niin näkee kuinka paljon kamaa käymisastian pohjalle kasautui heti alkuvaiheessa. Olut on täysin läpinäkymätöntä niinkuin pitääkin, mutta väri on miltei ruskea jo heti alkuvaiheessa joka vähän epäilyttää.

    Kahden tai kolmen päivän jälkeen sitten kaikki kuivahumalat ennen kun krausen laskee.

    #1073
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Kuivahumalat meni 60h hiivauksesta. Ohut krausen edelleen pinnassa, tosin en ole ihan varma menikö high krausen jo vai onko se vielä tulossa. Aika rahallisesti on käynyt kun olen asiaa käynyt tarkkailemassa. Nyt annan ton vaan olla pullotuspäivään saakka. Ruskea väri on nyt muuttunut sellaiseksi kun pitääkin, eli väri on hyvin lähellä appelsiinimehua. Tekisi mieli hätäillä pullotuksen kanssa, mutta mielummin en avaa käymisastiaa vaan todetakseni että fg ei ole vielä tavoitettu. Saa nähdä tuleeko hop-burnia kun pidän kuivahumalia kyydissä 11 päivää.

    #1083
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Neipan tilanne pullotuspäivänä

    Tänään tuli laitettua olut pulloon. Pullotin pullot niin täysiksi kuin pullotikulla sai läträämättä kaulan suulta laskettua. Osa vaahtosi sen verran että jäi vähän vajaiksi. Sitten seuraillaan montako päivää väri ja aromi pysyy kyydissä. 😋

    #1088
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Ensimmäinen maistiainen kolmantena päivänä pullotuksesta ja hyvin valmiin oloinen jo siinä vaiheessa. Neljäntenä ja viidentenä päivänä vielä kokeilin miten kehittyy lisää ja eipä mainittavasti enää hiilihappoja kehittynyt siinä vaiheessa. Kaikki pullot siirretty kylmävarastoon noin 5 vuorokautta pullotuksen jälkeen.

    Lopputuloksesta voisin sanoa että ei tämä kyllä neipaa ole. Ehkä enemmin new england pale ale tai hazy pale ale vai miksi tätä nyt sitten sanoisi. Kyllä joku panimo on vastaavia neipojakin tainnut sessio etuliitteellä maitokaupassa myydä. 😁 Mokasin OG:n niin että alkoholipitoisuus jäi matalahkoksi 5.3%, mutta myös ibut jäi matalaksi kun laskin katkorohumalat 60min vaikka todellisuudessa keittohan oli vain 20min. Mokat tasapainottaa toisiaan ja vie vielä hieman enemmän pale ale osastolle. Loputulokseen olen aika tyytyväinen.

    Mitä seuraavalla kerralla pitää muistaa:

    – Kuivahumalointi aikaisemmin. 60h kohdalla oli käyminen jo hiipumassa ja taisi olla aika viimeisiä hetkiä tehdä luottaen että käyminen puskee vielä hapet pois.
    – Pullotus myöhemmin tai joku muu konsti jolla kuivahumalat saisi ennen pullotusta tippumaan pohjalle.
    – OG:n laskentaan pitää kiinnittää huomiota. Aika reilusti jäi tavoitteen alle.

    #1089
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Ihan asiallisen näkönen setti. Neipassahan ei katkeroa tarvitakaan, joten nou hätä. Raportoi sit miten homma rokkaa, ite kuivahumaloin oman neipan nyt 4 kertaan, eka ihan käymisen alussa, toka high krausenissa, kolmas aktiivikäymisen lopussa ja neljäs selkeän käymisen jälkeen aamulla kun cold crash illalla, jotta saan maksimiaromit.

    #1094
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    10. päivä pullotuksesta ja väri ainakin vielä ihan kohdallaan. Sameuskaan ei ole vielä tippunut. Aromipuoli ehkä vähän jo lähtenyt hiipumaan, mutta edelleen on terässä sen verran että pärjää vertailussa mille tahansa maitokauppa neipalle.

    https://imgur.com/a/3Z106M2

    Kirjoitatko Josbanse omaan panopäiväkirjathreadiisi tosta oluesta? Kuulostaa mielenkiintoiselta. Oon kuullu noista 3-4 kertaa tehdyistä kuivahumaloinneista, mutta tossa varmaan paineistettu käyminen on must että saa hapen pois kun joutuu aukomaan niin monta kertaa käymisastian.

    #1095
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Toi kuva on niin hämärä ettei kondiksesta värin suhteen voi sanoa mitään, kannattaa seurailla lähteekö tummumaan, jos ei niin ei varmaankaan ole hapettunut.

    #1105
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Yritetääs uudestaan. Pitäs kunnon valonheitin olla ettei tuu varjoja ton sameuden takia. Nyt tajusin että foorumillehan saa suoraankin upattua kuvia niin ei tartte ulkopuolelta linkitellä. 😁 Tässä ois 17 päivää pullossa ollut. Sanoisin että hyvin nää säilyy. Pitää myöhemmin tehdä vertailu vielä täyteen pullotetusta ja ei niin täyteen pullotetusta pullosta ja katsoa onko paljon eroa värissä tai aromissa.

    #1158
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Tällainen helppo ja nopea satsi tuli laitettua.

    Dry Stout / Irish Stout

    ABV: 4.2%
    Eräkoko: 25 L
    Original Gravity: 1.043
    Final Gravity: 1.011
    IBU (Tinseth): 38
    Väri: 72.5 EBC

    Maltaat

    1.7 kg (46%) — Coopers Real Ale
    1 kg (27%) — DME
    500 g (13.5%) — Viking Malt Roasted Barley — 1100 EBC
    250 g (6.8%) — Nalle ohrahiutale — 3.3 EBC
    250 g (6.8%) — Viking Malt Caramel 100 — 100 EBC

    Hiiva: 1 pakkaus — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast

    Käyminen: 18 °C  14 päivää

    Hiilihapot: Matalahko 1.8 – 2.0 CO2

    Prosessi

    Maltaat ja nallehiutaleet mäskipussissa noin 5 litraan 75c vettä. Pidetään siellä noin puoli tuntia. Sillä aikaa kun maltaat on lillumassa laitetaan käymisastiaan muutama litra kylmää vettä ja uutetaan DME:t siihen ja lopuksi vielä nestemmäinen uute sekaan. Sekoitellaan kunnes kaikki möykyt ovat liuenneet. Kun maltaat ovat olleet kattilassa puoli tuntia, nostetaan ne pois ja puristetaan vielä se mitä helposti pussista lähtee irti. Kaadetaan kattilasta tavara vielä käymisastiaan. Lämpömittari siirretään käymisastiaan ja lisätään kylmää vettä kunnes kasassa on 25L n. 20c vierrettä. Lopuksi hiivaus. Annetaan käydä pari viikkoa ja sitten pullotus.

    Nyt oli laskelmat kunnossa, OG meni suoraan nappiin suunitellulle eräkoolle.

    • Tätä vastausta muokkasi 2 viikkoa, 2 päivää sitten Rypysuon Kiljutehdas.
    #1160
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Viimeinen pullo meni huiviin edellisestä NEIPA-satsista eilen ja on sanottava että tässä oli kyllä prosessi kunnossa. 4kk jälkeenkin erittäin hyvässä kunnossa. Kyllä mä varmaan myöhemmin laitan vielä tuhdimmin humaloituna samantyyppisen setin tulemaan. Humalakombo oli myös omaan makuun toimiva, ehkä vois painotusta vähän siirtää vielä citrasta enemmän nelssonin ja galaxyn päälle.

    Hunajaviinit kypsyy edelleen. Näissä on sellainen kotiviinimäinen tympeä tunkkainen fiilis jonka toivoisin väistyvän sivummalle ajan kanssa. Pitää maistaa kuukausittain pullollinen ja toivoa että jotain muutosta tapahtuu. Voi olla että käyminen oli stressaantunutta tai sitten ghettokäymisastiavalinnat altisti hapelle.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.