› Keskustelupalsta › Taukopaikka › Panopäiväkirja › Rypysuon kiljutehtaalla tapahtuu
- Tämä aihe sisältää 31 vastaukset, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 viikkoa, 5 päivää sitten Rypysuon Kiljutehdas toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
- 17.9.2019, 16:00 #229
Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
RIP kotiolut.com ja pitkää ikää maltaasta.fi:lle!
Aloitetaas tänne sitten kirjoittamaan päiväkirjaa panohommista.
Viimeviikon perjantaina lähti imperial stout käyntiin seuraavanlaisella reseptillä:
Iku Turso (Kiljutehdas edition) – Imperial Stout
9.1% / 20.5 °P
Extract
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 60 min
Boil Volume: 9 L
Pre-Boil Gravity: 1.075Vitals
Original Gravity: 1.085 (1.082)
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 224 (9L keitolla todellisuus ehkä ~50)
Color: 72.5 EBCMalts (3.02 kg)
1.35 kg (19.9%) — Viking Malt Dark Ale — Grain — 40 EBC
650 g (9.6%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC
450 g (6.7%) — Viking Malt Munich — Grain — 20 EBC
250 g (3.7%) — Viking Malt Crystal — Grain — 330 EBC
220 g (3.3%) — Viking Malt Chocolate Light — Grain — 400 EBC
100 g (1.5%) — Viking Malt Roasted Barley — Grain — 1100 EBC
Other (3.75 kg)
3 kg (44.3%) — Pale Liquid Extract — Liquid Extract — 15.8 EBC
750 g (11.1%) — Candi Syrup Candi Syrup, D-90 — Sugar — 177 EBCHops (156 g)
100 g (148 IBU) — Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 15.4% — Boil — 60 min
56 g (75 IBU) — Magnum 14% — Boil — 60 minMiscs
1 tbsp — Irish Moss — Boil — 10 min
2 pcs — Vanilla beans — Secondary — 14 daysYeast
2 pkg — Fermentis US-05 Safale American
Fermentation
Primary — 18 °C — 28 daysCarbonation: 2.4 CO2-vol
Saa nähdä miten käy noitten katkeroitten kanssa kun tosiaan 9L keittoon työnsin noin runsaasti tavoitellen että saisin enemmän ibuja lopputulokseen. Magnumit oli aika vanhoja jo niin ihan hyvä että pääsin niistä eroon.
Ulkovarastossa lämpöelementillä käytän taas ja saa nähdä miten saan lämmöt pysymään kun lupailee jo 0c öitäkin.
- Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 11 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
- Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 11 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
- Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 11 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
26.9.2019, 19:34 #305Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Iku Turso on ollut käymässä nyt 13 päivää. Ominaispainomittari näyttää 1.018 joten lisäsin vaniljat sekaan. 3 tankoa raavittuna, silputtuna ja n. 1 viikko vodkadesiin upotettuna. Heitin koko sotkun sekaan.
Maistelin myös olutta ja makumaailma on itseasiassa melko lähellä esikuvaansa. Väri saisi ehkä olla tummempikin. En ole edes ajatellut miltä “puhtaat katkerot” maistuvat ja onhan tuo hyvin tunnistettava maku mikä on usein näissä vahvemmissa stouteissa. Hiivat oli kadonneet oluen pinnalta jo, pullotan sitten parin viikon päästä.
16.10.2019, 19:59 #418Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Iku turso meni pulloon eilen illalla. Fg edelleen 1.019. Lämpötila tiputettu hitaasti n. 4 päivässä 5 asteen pintaan, josta jätetty luonnon armoille cold crashiin. Olut oli noin 3c pullotuspäivänä. Vaniljahituset leijaili menemään ympäriinsä cold crashistä huolimatta. Vähän kuumottaa miten hiilihapot muodostuu, kun oli kuukauden primäärissä + korkea fg + pitkä coldcrash.
13.11.2019, 19:53 #529Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Kyllähän ne hiilihapotkin sieltä hiljakseen alkaa ilmestyä, oluen ollessa 24. päivää pullossa.
Vanilja erottuu selkeästi, mutta ei ole millään tavalla dominoiva. Olisi varmaan kärsinyt laittaa neljännenkin vaniljatangon. Mahdollisesti vaikuttaa myös vähän lyhyeksi jäänyt aika vodkan seassa.
Aika karkeasti tulee humala vielä läpi tässä vaiheessa, tuo lienee yksi niistä ominaisuuksista jonka pyöristymistä kypsyttämällä haetaan.
Vaahto on vaaleaa, eikä sellaista imperial stoutille tyypillistä tummaa ja paksua. Tiedä sitten auttaako kypsytys tässäkin.
Katselen vielä muutaman viikon ja kun hiilihappoja ei kehity enää lisää, siirän oluen kellariin. Saa nähdä onko jouluun mennessä siinä terässä että kehtaa lahjaksi antaa.
24.11.2019, 16:40 #539Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Imperial stout kerkesi olla 38 päivää pullossa ennen kuin siirsin sen kylmäkellariin. Nyt annan kypsyä rauhassa loppuvuoden, jonka jälkeen vois arvioida rinnakain esikuvansa kanssa. Ei enää viimeisimmän maistetun pullon kohdalla hiilihappojen kehittymistä havaittavissa ja aika hyvällä tasolla ne omaan makuun nyt ovatkin.
29.5.2020, 20:46 #1064Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Tulipa laitettua tämä nyt tulemaan.
Viimehetkellä päätinkin käyttää cascadea katkerohumalana jotta saan hopstandiin ja kuivahumaliin laittaa citra, galaxy, nelson 1/1/1 suhteella, 50g kutakin. Og jäi vähän tavoitetta alemmaksi 1.056.
Nyt kun on läpinäkyvä käymisastia niin näkee kuinka paljon kamaa käymisastian pohjalle kasautui heti alkuvaiheessa. Olut on täysin läpinäkymätöntä niinkuin pitääkin, mutta väri on miltei ruskea jo heti alkuvaiheessa joka vähän epäilyttää.
Kahden tai kolmen päivän jälkeen sitten kaikki kuivahumalat ennen kun krausen laskee.
1.6.2020, 11:02 #1073Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Kuivahumalat meni 60h hiivauksesta. Ohut krausen edelleen pinnassa, tosin en ole ihan varma menikö high krausen jo vai onko se vielä tulossa. Aika rahallisesti on käynyt kun olen asiaa käynyt tarkkailemassa. Nyt annan ton vaan olla pullotuspäivään saakka. Ruskea väri on nyt muuttunut sellaiseksi kun pitääkin, eli väri on hyvin lähellä appelsiinimehua. Tekisi mieli hätäillä pullotuksen kanssa, mutta mielummin en avaa käymisastiaa vaan todetakseni että fg ei ole vielä tavoitettu. Saa nähdä tuleeko hop-burnia kun pidän kuivahumalia kyydissä 11 päivää.
8.6.2020, 22:30 #1083Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Neipan tilanne pullotuspäivänä
Tänään tuli laitettua olut pulloon. Pullotin pullot niin täysiksi kuin pullotikulla sai läträämättä kaulan suulta laskettua. Osa vaahtosi sen verran että jäi vähän vajaiksi. Sitten seuraillaan montako päivää väri ja aromi pysyy kyydissä. 😋
15.6.2020, 20:38 #1088Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Ensimmäinen maistiainen kolmantena päivänä pullotuksesta ja hyvin valmiin oloinen jo siinä vaiheessa. Neljäntenä ja viidentenä päivänä vielä kokeilin miten kehittyy lisää ja eipä mainittavasti enää hiilihappoja kehittynyt siinä vaiheessa. Kaikki pullot siirretty kylmävarastoon noin 5 vuorokautta pullotuksen jälkeen.
Lopputuloksesta voisin sanoa että ei tämä kyllä neipaa ole. Ehkä enemmin new england pale ale tai hazy pale ale vai miksi tätä nyt sitten sanoisi. Kyllä joku panimo on vastaavia neipojakin tainnut sessio etuliitteellä maitokaupassa myydä. 😁 Mokasin OG:n niin että alkoholipitoisuus jäi matalahkoksi 5.3%, mutta myös ibut jäi matalaksi kun laskin katkorohumalat 60min vaikka todellisuudessa keittohan oli vain 20min. Mokat tasapainottaa toisiaan ja vie vielä hieman enemmän pale ale osastolle. Loputulokseen olen aika tyytyväinen.
Mitä seuraavalla kerralla pitää muistaa:
– Kuivahumalointi aikaisemmin. 60h kohdalla oli käyminen jo hiipumassa ja taisi olla aika viimeisiä hetkiä tehdä luottaen että käyminen puskee vielä hapet pois.
– Pullotus myöhemmin tai joku muu konsti jolla kuivahumalat saisi ennen pullotusta tippumaan pohjalle.
– OG:n laskentaan pitää kiinnittää huomiota. Aika reilusti jäi tavoitteen alle.17.6.2020, 08:23 #1089Josbanse
Oluenpanija- Kirjoitukset 209
Ihan asiallisen näkönen setti. Neipassahan ei katkeroa tarvitakaan, joten nou hätä. Raportoi sit miten homma rokkaa, ite kuivahumaloin oman neipan nyt 4 kertaan, eka ihan käymisen alussa, toka high krausenissa, kolmas aktiivikäymisen lopussa ja neljäs selkeän käymisen jälkeen aamulla kun cold crash illalla, jotta saan maksimiaromit.
19.6.2020, 08:26 #1094Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
10. päivä pullotuksesta ja väri ainakin vielä ihan kohdallaan. Sameuskaan ei ole vielä tippunut. Aromipuoli ehkä vähän jo lähtenyt hiipumaan, mutta edelleen on terässä sen verran että pärjää vertailussa mille tahansa maitokauppa neipalle.
Kirjoitatko Josbanse omaan panopäiväkirjathreadiisi tosta oluesta? Kuulostaa mielenkiintoiselta. Oon kuullu noista 3-4 kertaa tehdyistä kuivahumaloinneista, mutta tossa varmaan paineistettu käyminen on must että saa hapen pois kun joutuu aukomaan niin monta kertaa käymisastian.
21.6.2020, 22:11 #1095Josbanse
Oluenpanija- Kirjoitukset 209
Toi kuva on niin hämärä ettei kondiksesta värin suhteen voi sanoa mitään, kannattaa seurailla lähteekö tummumaan, jos ei niin ei varmaankaan ole hapettunut.
25.6.2020, 21:47 #1105Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Yritetääs uudestaan. Pitäs kunnon valonheitin olla ettei tuu varjoja ton sameuden takia. Nyt tajusin että foorumillehan saa suoraankin upattua kuvia niin ei tartte ulkopuolelta linkitellä. 😁 Tässä ois 17 päivää pullossa ollut. Sanoisin että hyvin nää säilyy. Pitää myöhemmin tehdä vertailu vielä täyteen pullotetusta ja ei niin täyteen pullotetusta pullosta ja katsoa onko paljon eroa värissä tai aromissa.
4.10.2020, 20:40 #1158Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Tällainen helppo ja nopea satsi tuli laitettua.
Dry Stout / Irish Stout
ABV: 4.2%
Eräkoko: 25 L
Original Gravity: 1.043
Final Gravity: 1.011
IBU (Tinseth): 38
Väri: 72.5 EBCMaltaat
1.7 kg (46%) — Coopers Real Ale
1 kg (27%) — DME
500 g (13.5%) — Viking Malt Roasted Barley — 1100 EBC
250 g (6.8%) — Nalle ohrahiutale — 3.3 EBC
250 g (6.8%) — Viking Malt Caramel 100 — 100 EBCHiiva: 1 pakkaus — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast
Käyminen: 18 °C 14 päivää
Hiilihapot: Matalahko 1.8 – 2.0 CO2
Prosessi
Maltaat ja nallehiutaleet mäskipussissa noin 5 litraan 75c vettä. Pidetään siellä noin puoli tuntia. Sillä aikaa kun maltaat on lillumassa laitetaan käymisastiaan muutama litra kylmää vettä ja uutetaan DME:t siihen ja lopuksi vielä nestemmäinen uute sekaan. Sekoitellaan kunnes kaikki möykyt ovat liuenneet. Kun maltaat ovat olleet kattilassa puoli tuntia, nostetaan ne pois ja puristetaan vielä se mitä helposti pussista lähtee irti. Kaadetaan kattilasta tavara vielä käymisastiaan. Lämpömittari siirretään käymisastiaan ja lisätään kylmää vettä kunnes kasassa on 25L n. 20c vierrettä. Lopuksi hiivaus. Annetaan käydä pari viikkoa ja sitten pullotus.
Nyt oli laskelmat kunnossa, OG meni suoraan nappiin suunitellulle eräkoolle.
- Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 10 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
4.10.2020, 21:02 #1160Rypysuon Kiljutehdas
Oluenpanija- Kirjoitukset 53
Viimeinen pullo meni huiviin edellisestä NEIPA-satsista eilen ja on sanottava että tässä oli kyllä prosessi kunnossa. 4kk jälkeenkin erittäin hyvässä kunnossa. Kyllä mä varmaan myöhemmin laitan vielä tuhdimmin humaloituna samantyyppisen setin tulemaan. Humalakombo oli myös omaan makuun toimiva, ehkä vois painotusta vähän siirtää vielä citrasta enemmän nelssonin ja galaxyn päälle.
Hunajaviinit kypsyy edelleen. Näissä on sellainen kotiviinimäinen tympeä tunkkainen fiilis jonka toivoisin väistyvän sivummalle ajan kanssa. Pitää maistaa kuukausittain pullollinen ja toivoa että jotain muutosta tapahtuu. Voi olla että käyminen oli stressaantunutta tai sitten ghettokäymisastiavalinnat altisti hapelle.
- JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.