Panopäivän pituus

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Panopäivän pituus

Merkitty: 

  • Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 1 kuukausi sitten Teerimäen Parooni toimesta.
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #319
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 91

    Tästäkin otsikosta voisi moni vetää vääriä johtopäätöksiä… 🤣 Mutta sitten itse asiaan.

    Eli, kuinka kauan porukalla kestää tuollaisen normaalin 1.050 OG:n oluen panopäivä ja onko jotain hyviä “kikkoja”, joilla tuota olette saaneet lyhennettyä?

    Itsellä aiemmin 2000w vastuksilla varustetulla kattilalla 19 litran satsi pussimäskäämällä valmistui aika kellontarkasti kuudessa tunnissa. Tässä on mukana alkuvalmistelut ja loppusiivoukset. Erikoismaltaat rouhin itse, perusmaltaat valmiiksi rouhittuja. Mäskäys ja keitto molemmat 60 min.

    Nyt kun hankin kattilan 2500w vastuksella ja mallaspiipulla, on panopäivän pituudeksi muodostunut aika tasan viisi tuntia.

    Oikeastaan paras tapa lyhentää päivän pituutta näissä kevyemmän mallaspohjan oluissa on ollut tiputtaa mäskäys- ja keittoajat 45 minuuttiin. Näin olen päässyt parhaimmillaan noin neljän tunnin kokonaisaikaan.

    Mielellään kuulisi hyviä vinkkejä aiheesta, kun aikaa ei nykyisin arjessa liikoja ole hukattavaksi. 🙂

    #320
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 195

    Oon huomannut että tohon hommaan menee n. 4 tuntia, yleensä isken kotona induktioliedellä noihin keittokattiloihin veden lämpenemään ja sitten alan punnitsemaan maltaita pussiin ja teen kaikkea tarvikkeiden esilleotosta, desinfiointiaineen teosta jne koostuvaa sälpettä kunnes vesi on lämmintä.

    Sitten dumppaan kylmälaukkuun mäskipussin ja sous vide sirkulaattori kylkeen ja mäskäys alkaa, tossa vaiheessa yleensä mennyt joku varttitunti. Siitä sit tunti mäskäilyä ja kaikki mahdollinen säätö. Sillä välillä kuntoon. Mäskistä sit nostan mäskäyspussin ulos lävikölle ja kaadan ekan kattilan täyteen ja nappaan ominaispainoa varten näytteen. Sitten alan keittämään ekaa kattilaa. Huuhtelen ja puristelen mäskipussin ja loppuvierre toiseen kattilaan. Humaloin ekaan kattilaan koko erän humalat koska se ja sama.

    Kun eka kattila on keitetty on tokakin kiehunut vähintään riittävästi dms hommien kannalta. Tossa vaiheessa sitten jäähdyttelen humalakattilan altaassa ja liruttelen viileän vierteen käymisastiaan. Sit sen jälkeen yleensä pesen kamat ja lopuksi alan viilentelemään humalatonta kattilaa. Hiivaan yleensä seuraavana aamuna joten ei ole väliä lämmöillä kunhan humalakattilan saa isomerisoitumislämpöjen alle.

    #340
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 37

    Kyllä se itelläkin siihen 5-6 tuntiin menee kaikkineen valmisteluineen ja loppupesuineen,jos toi nykynen klarkin kattila(2500w) olis tehokkaampi esim +3000w niin sillä nyt saisi pikkasen sitä panoaikaa lyhyemmäksi.Sitä tässä kovasti oon odotellu että joku valmiatsja tekis 30-50L all in one kattilan induktio systeemillä tyyliin 2500-3500w niin sellasella saiskin jo nopeutettua suht hyvin kun lämmön nosto olis kuitenkin nopeampi kun näissä perinteisissä vastuspohjan alla kattiloissa.

    Tampere

    #360
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 91

    Tuo näyttää olevan kyllä aika vakioaika perusvermeillä. Pussimäskäätkö Tero?

    #361
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 37

    Sellanen 30L “all in one” kattila yleensä käytössä missä mallaspiippu.sitten jos isompia eri pitää tehdä niin 50l kattila mallia DIY jossa harva “mallaspiippu” siinä käytän pussiakin.Mutta sama aina siinä menee suunnilleen teki sit tolla 30l tai tolla diy systeemillä,pikkasen enemmän valmisteluja vaan vaatii toi diy kattila.

    tollasilla tulee olutta tehtyä…

    30L all in one  https://postimg.cc/gallery/374nevsac/

    50L Diy           https://postimg.cc/gallery/15rkkbuus/

    • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 4 viikkoa sitten Tero-Perkele.

    Tampere

    #916
    Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 3

    Suurin piirtein normi työpäivä menee. Aamulla panimolle

    -vedet lämpiään

    -maltaiden rouhiminen

    -humaloiden punnitus

    -mäskäys

    -vierteen pumppaaminen keittokattilaan

    -keitto ja humalointi.

    -jäähdytys

    -astiointi ja hiivaus

    -laitteiden ja välineiden pesut

    käymisastia kaappiin ja lämmönsäätö tyylilajin mukaan.

    Saan suht nätisti uppoaan 8 tuntia hommiin. Tosin koko aikaa ei tarvitse puuhailla, mutta poiskaan ei oikeen pääse.. Panoskoot 50-60litraa

    #919
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Sahtia tehdessä. Ekat vedet maltaisiin 05,00. Kuurnaus 15,00 padan pesu 16,00 seuraavana päivänä  kuurnan pesu. Eka päivänä saa laskea 14-18 tuntia ja toisena sellaset 3 tuntia.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #928
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 91

    Kuinka aktiivista sahdinvalmistukseen käytetty työaikasi on? Kuulostaa aika rankalta rupeamalta, kun noin hurjasti menee ylitöiden puolelle.

    Normi oluenpanossa laskeskelisin noin puolen ajasta olevan “tekemistä” ja loput enemmän tai vähemmän odottelua. Kuten Wiinikka yllä totesi, ei tuosta hommasta kuitenkaa pahemmin irrottautumaan pääse.

    #929
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 23

    Aktiivista ja aktiivista. Alussa vesien lisäystä tunnin välein. Lämmönnostot hitaita. Pitkät sokeroitumisajat. Sahdin valumisaika on todella pitkä. Aamu viideltä aloitan ja illalla laitan jälkipään valumaan. Kokoaikaa ei tarvi aktiivisesti kytätä padan vieressä. En tiennyt että tähän aikaan ois tarvinnu laitta ainoastaan aktiivinen aika eikä koko aika.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.