Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Panopäivän pituus

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Panopäivän pituus

Merkitty: 

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #319
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 108

  Tästäkin otsikosta voisi moni vetää vääriä johtopäätöksiä… 🤣 Mutta sitten itse asiaan.

  Eli, kuinka kauan porukalla kestää tuollaisen normaalin 1.050 OG:n oluen panopäivä ja onko jotain hyviä “kikkoja”, joilla tuota olette saaneet lyhennettyä?

  Itsellä aiemmin 2000w vastuksilla varustetulla kattilalla 19 litran satsi pussimäskäämällä valmistui aika kellontarkasti kuudessa tunnissa. Tässä on mukana alkuvalmistelut ja loppusiivoukset. Erikoismaltaat rouhin itse, perusmaltaat valmiiksi rouhittuja. Mäskäys ja keitto molemmat 60 min.

  Nyt kun hankin kattilan 2500w vastuksella ja mallaspiipulla, on panopäivän pituudeksi muodostunut aika tasan viisi tuntia.

  Oikeastaan paras tapa lyhentää päivän pituutta näissä kevyemmän mallaspohjan oluissa on ollut tiputtaa mäskäys- ja keittoajat 45 minuuttiin. Näin olen päässyt parhaimmillaan noin neljän tunnin kokonaisaikaan.

  Mielellään kuulisi hyviä vinkkejä aiheesta, kun aikaa ei nykyisin arjessa liikoja ole hukattavaksi. 🙂

  #320
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Oon huomannut että tohon hommaan menee n. 4 tuntia, yleensä isken kotona induktioliedellä noihin keittokattiloihin veden lämpenemään ja sitten alan punnitsemaan maltaita pussiin ja teen kaikkea tarvikkeiden esilleotosta, desinfiointiaineen teosta jne koostuvaa sälpettä kunnes vesi on lämmintä.

  Sitten dumppaan kylmälaukkuun mäskipussin ja sous vide sirkulaattori kylkeen ja mäskäys alkaa, tossa vaiheessa yleensä mennyt joku varttitunti. Siitä sit tunti mäskäilyä ja kaikki mahdollinen säätö. Sillä välillä kuntoon. Mäskistä sit nostan mäskäyspussin ulos lävikölle ja kaadan ekan kattilan täyteen ja nappaan ominaispainoa varten näytteen. Sitten alan keittämään ekaa kattilaa. Huuhtelen ja puristelen mäskipussin ja loppuvierre toiseen kattilaan. Humaloin ekaan kattilaan koko erän humalat koska se ja sama.

  Kun eka kattila on keitetty on tokakin kiehunut vähintään riittävästi dms hommien kannalta. Tossa vaiheessa sitten jäähdyttelen humalakattilan altaassa ja liruttelen viileän vierteen käymisastiaan. Sit sen jälkeen yleensä pesen kamat ja lopuksi alan viilentelemään humalatonta kattilaa. Hiivaan yleensä seuraavana aamuna joten ei ole väliä lämmöillä kunhan humalakattilan saa isomerisoitumislämpöjen alle.

  #340
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Kyllä se itelläkin siihen 5-6 tuntiin menee kaikkineen valmisteluineen ja loppupesuineen,jos toi nykynen klarkin kattila(2500w) olis tehokkaampi esim +3000w niin sillä nyt saisi pikkasen sitä panoaikaa lyhyemmäksi.Sitä tässä kovasti oon odotellu että joku valmiatsja tekis 30-50L all in one kattilan induktio systeemillä tyyliin 2500-3500w niin sellasella saiskin jo nopeutettua suht hyvin kun lämmön nosto olis kuitenkin nopeampi kun näissä perinteisissä vastuspohjan alla kattiloissa.

  Tampere

  #360
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 108

  Tuo näyttää olevan kyllä aika vakioaika perusvermeillä. Pussimäskäätkö Tero?

  #361
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Sellanen 30L “all in one” kattila yleensä käytössä missä mallaspiippu.sitten jos isompia eri pitää tehdä niin 50l kattila mallia DIY jossa harva “mallaspiippu” siinä käytän pussiakin.Mutta sama aina siinä menee suunnilleen teki sit tolla 30l tai tolla diy systeemillä,pikkasen enemmän valmisteluja vaan vaatii toi diy kattila.

  tollasilla tulee olutta tehtyä…

  30L all in one  https://postimg.cc/gallery/374nevsac/

  50L Diy           https://postimg.cc/gallery/15rkkbuus/

  • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 3 kuukautta sitten Tero-Perkele.

  Tampere

  #916
  Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Suurin piirtein normi työpäivä menee. Aamulla panimolle

  -vedet lämpiään

  -maltaiden rouhiminen

  -humaloiden punnitus

  -mäskäys

  -vierteen pumppaaminen keittokattilaan

  -keitto ja humalointi.

  -jäähdytys

  -astiointi ja hiivaus

  -laitteiden ja välineiden pesut

  käymisastia kaappiin ja lämmönsäätö tyylilajin mukaan.

  Saan suht nätisti uppoaan 8 tuntia hommiin. Tosin koko aikaa ei tarvitse puuhailla, mutta poiskaan ei oikeen pääse.. Panoskoot 50-60litraa

  #919
  Teerimäen Parooni
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Sahtia tehdessä. Ekat vedet maltaisiin 05,00. Kuurnaus 15,00 padan pesu 16,00 seuraavana päivänä  kuurnan pesu. Eka päivänä saa laskea 14-18 tuntia ja toisena sellaset 3 tuntia.

  Sahtia Saatana
  https://untappd.com/BlackGrouse

  #928
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 108

  Kuinka aktiivista sahdinvalmistukseen käytetty työaikasi on? Kuulostaa aika rankalta rupeamalta, kun noin hurjasti menee ylitöiden puolelle.

  Normi oluenpanossa laskeskelisin noin puolen ajasta olevan “tekemistä” ja loput enemmän tai vähemmän odottelua. Kuten Wiinikka yllä totesi, ei tuosta hommasta kuitenkaa pahemmin irrottautumaan pääse.

  #929
  Teerimäen Parooni
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Aktiivista ja aktiivista. Alussa vesien lisäystä tunnin välein. Lämmönnostot hitaita. Pitkät sokeroitumisajat. Sahdin valumisaika on todella pitkä. Aamu viideltä aloitan ja illalla laitan jälkipään valumaan. Kokoaikaa ei tarvi aktiivisesti kytätä padan vieressä. En tiennyt että tähän aikaan ois tarvinnu laitta ainoastaan aktiivinen aika eikä koko aika.

  Sahtia Saatana
  https://untappd.com/BlackGrouse

  #1245
  Heiigi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  4-6 tuntia menee mäskäysveden lämmityksen alusta siihen että kattilat on pestynä, vierre jäähdytettynä ja hiivattuna. käytössä karvalakkimallin kylmälaukku”mäskäin”,2 kpl 20 litran kattilaa ja kieppi kupariputkea jäähdytykseen. Eräkoko 25-27l

  Panopäivän pituus riippuu yleensä eniten mäskäys- ja keittoajasta mutta joskus huuhtelu sakkaa liian tiiviin mäskipatjan takia ja homma menee täysin reisille. tätä ongelmaa ei ole toki sen jälkeen ilmaantunut kun aloin käyttämään riisin-/kaurankuoria mäskin sekana.

  #1248
  karpuraattori
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 5

  Jaan homman parille päivälle niin, että edellisenä päivänä rouhin maltaat, täytän kattilaan aloitus veden ja  alustavat ph säädöt valmiiksi. Oikein nohevana niin humalat vielä punnitsee ja seuraava päivä ei ole läheskään niin työläs.

  Kiireetön panopäivä jolloin kaik mahollinen valmisteltu n.4h

  #1250
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 65

  Mulla menee noin nelisen tuntia 26L satsiin klarsteinillä. Suurin hidastua on maltaiden huuhtelu joka vie noin kolmisen varttia. Kun en saa tehtyä tarpeeksi kuuma vettä kerralla. Jäähdytän hitaasti yön yli ja aamulla hiivat sekaan.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.