Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Paineistettu käyminen (pressure fermentation)

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Paineistettu käyminen (pressure fermentation)

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #328
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Youtubessa on tullut vastaan noita videoita missä esim fermentasauruksessa käytetään paineenalaisena bisseä ja sitten siirrellään rajapaineventtiiliä (onko tälle parempaa suomennosta, englanniksi pressure relief valve tai spunding valve) hyväksikäyttäen kaasupullon paineella siten, että käymisastian kaasuliitäntään tuupataan paineistettua kaasua käymisastian paineen mukaan, käymisastian ja esim kegin nesteliitäntöjen välille tulee letku ja kegiin tuo rajapaineventtiili kaasuliitäntään joka säädetään pikkasen alemmas kuin paine järjestelmässä muuten on ja tämän seurauksena bisse virtaa käymisastiasta kegiin.

  Tuo systeemin paine on helppo tietää, kun tuota rajapaineventtiiliä käytetään paineen reguloimiseen käymisen aikana ja minimaalisella paine-erolla saavutetaan bissen kuohumattomuus kegissä ja hapotkin on kätevästi valmiina.

  Tuossa hommassa voisi periaatteessa käyttää myös ylimääräistä kegiä, mutta ongelmana on, ettei tuota pohjalle kertyvän sakan määrää tiedetä ja tuo nesteputken pituus pitäisi katkaista sellaiseksi ettei ime hiivapaskoja ulos. Etuna rosterin helppo puhdistettavuus. Fermentasauruksen etuna on läpinäkyvyys -> helppoa seurata muutoksia, sekä kitti jossa letku kelluu kohon varassa lähellä pintaa -> helppo katsella siirrellessä, ettei ime paskoja kegiin kun seuraa nesteen pintaa. Huonona puolena sitten tuo, että muovinen käymisastia ei ikuisuuksia kestä ja tuo sakkapullo ei mitenkään ilmeisen toimiva järjestelmä ole ollut mitä noita käyttövideoita on selaillut eli ei kannata sen varaan laskea.

  #333
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 109

  Onko tässä painekäyttämisessä suurin etu se, että kontaminaation riski pienenee ja ekstrana sitten tuo oluen helppo siirrettävyys kegiin?

  Millaisista paineista käymispöntön puolella puhutaan tätä menetelmää käytettäessä?

   

  #334
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 109

  Onko tässä painekäyttämisessä suurin etu se, että kontaminaation riski pienenee ja ekstrana sitten tuo oluen helppo siirrettävyys kegiin?

  Millaisista paineista käymispöntön puolella puhutaan tätä menetelmää käytettäessä?

   

  #335
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  <p style=”text-align: left;”>Ilmeisesti hiiva tuottaa korkeammissa lämpötiloissa paineistettuna vähemmän käymisestereitä ja tuottaa paremman bissen ja samoin kuivahumaloinnin aromit saattavat paremmin pysyä “hanskassa” kun ei kaikki hiilidioksidit niin vapaasti virtaa ulos.</p>
  Paineissa puhutaan melko perus kegittelypaineista eli valmiin bissen happotasojen vaatimista paineista (oisko n. 2 bar)

  #592
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Lisätään tännekin sellainen homma, kun tota hapetonta kegittämistä toisessa ketjussa avasin, että tosiaan jos desinfiointiaineen haaskaaminen pelottaa (täytetään kegi 15ml/10l star san liuoksella joka btw maksaa n. 1€/täysi kegi) ja dumpataan se hiilidioksidilla ulos niin vaihtoehtona on esimerkiksi sellainen, että kegi täytetään jo panopäivänä tuolla liuoksella ja kegistä ajetaan hiilidioksidilla ulos esimerkiksi puolet tuosta star sanista. Loppupuolisko voidaan ajaa ulos sitten kegityspäivänä muiden välineiden putsausta ajatellen ja samalla kegi saadaan tyhjäksi nesteestä.

  #627
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  7pvä keitosta kegiin pikaNeipa tuli tehtyä. Keittelin siis 23.pvä tuon oluen ja laitoin käymään paineistetusti. Kytkin kegin käymisastian kanssa ketjuun ja paineensäätöventtiili kegistä ulos. Käymislämpönä 25 astetta ja painetta 30psi. Seuraavana päivänä käyminen oli jo todella kovaa joten kuivahumaloin ensimmäisen setin kovimpaan käymiseen. Toisena päivänä (48h hiivauksesta) käyminen oli jo todella vaisua joten nappasin kegin systeemistä irti, jätin paineeseen ja kuivahumaloin toistamiseen. Mulla loppui sopivasto soda stream pullosta kaasu joten en enää tuon jälkeen paineistanut astiaa. Lähdin sitten tuosta käytännössä suoraan lomalle muutamaksi päiväksi joten jätin käymään loppuun.

  Nyt 29.pvä reissusta palatessa astiaan oli kertynyt painetta enää 13psi eli volumet on about puolet mitä valmiiseen tarvitaan. Nostin käymisastian kylmäkellariin ja iskin siellä nyt sitten isosta pullosta 20psi jota se saa olla huomiseen asti, jolloin siirtelen kegiin. Siitä sitten oman mielen mukaan pikahapottelu jos huomenna ei hapot riitä, tavoite juoda UV:nä.

  Hiivana tuossa oli S-04 kuivahiiva.

  #628
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Siitä lappoefektillä kegiin. Nesteletku kiinni, kegistä vähän painetta ulos ja kun neste vertaa niin kaasupuolet yhteen.

  #638
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Nyt kun tuota paineistettua käymistä on saanut sulatella yhden olutkerran verran niin voisin todeta, että todella kätevä systeemi kyllä. Käymiseen voi pistää painetta heti alkuunsa ja antaan hukkahiilidioksidin virrata kegin läpi. Neste siirtyy kuvan mukaisella lappometodilla puolessa tunnissa ja muutenkin homma helpottuu kun tietää oluen olevan hapelta turvassa. Voin siis suositella. En ehkä itse jäisi kaipaamaan tuota hiivankeräysastiallista mallia.

  #832
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Itsella myos kokeilu painekayttamiseen. Painetta maltillinen 0.8bar, taytyy seurata nouseeko vai mita tekee.

  Tarkoitus olisi viikon jalkeen nostaa kylmaan ja hapotupaine, pullotus siita viikon kuluttua.

  #835
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Mulla oli toinen erä painekäymisen kohteena. Vedin n. 32psi eli n. 2,2 bar painetta tollasella paineensäätöventtiilillä. Toi venttiili pihisi ja puhisi sen ekan 3 päivää käymisen alkamisesta, jonka jälkeen käyminen hidastui siinä määrin, että hiilidioksidi liukeni nesteeseen nopemamin, kuin sitä enää syntyi ja paine laski jonnekin 20psi tuntumaan.

  Ekassa painekäytetyssä oluessa eli tossa mun neipassa olis ihan kuin vähän jotain makuvirhettä, jota epäilen lieväksi asetaldehydiksi. Johtuu todennäköisesti siitä, että jäähdytin liian nopeasti. Ihan hyvä vastaanotto sillekin bisselle on ollut, varmaan neipatyylin peittäessä pientä virhemakua. Tässä mun tuoreemmassa reilusti kevyemmin humaloidussa annoin käydä rauhassa pari päivää pidempään ja mitään virhemakuja en testissä havainnut.

  Voisin heittää arvion, että jossain 22-25 asteen välimaastossa tollanen perus n. 1050 OG olut käy aika lähelle FG:tä jossain 3vrk aikana, mutta ilman lopun lämpötilannostoa käymisen loppuunsaattaminen vaatii sen vähintään viikon.

  #837
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  <p style=”text-align: left;”>Nostiko kayminen painetta? Minulla on nyt suljettu pontto, painetta pitaa seurata mittarista. Lampoa normaali huone n 21.</p>

  Vuorokaudessa 0.6bar noussut 1.8bariin.
  Täytyy laittaa seuraavaan kertaan varoventtiili, niin ei tarvitse mittaria seurailla.

  • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Kotiranta.
  #843
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Siis nostaahan se, jos mulla on varoventtiili 32psi niin se nousee paineettomasta astiasta tuonne varoventtiilin paineeseen karkeasti vuorokaudessa. Tuo varoventtiili kannattaa olla ja paineistaa tuo astia jo ennakkoon hyvissä ajoin oikeaan paineeseen, saa sitten koko käymisen ajan tuon paineen edut. Itse laitan tuon astian yleensä heti jonnekin 15 psi paineeseen niin tuo lopullinen saavutetaan aika nopeasti.

  #1097
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Kuinkakohan pahasti kuohahtaa, jos heittaa kuivahumaloinnin pelletit vapaasti kesken prosessin?

   

  sodakegissa ajattelin tehda, joten en saa paineellisesti hommaa suoritettua.

  #1098
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Ei se mulla koskaan kuohu muuten kuin painetta vapauttaessa.

  #1099
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Ok,kiitos.
  Tänään laitoin kegiin ja paineellisesti käymään.
  1bar verran alkuun painetta,annan nousta 2 omalla voimalla. Käymistilan lämpö 18c, hiivana us05.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.