Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Paanukadulla piru vierteessä

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Paanukadulla piru vierteessä

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1607
  Juuhani
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  Aloitetaan pitämään pieni muotoista päiväkirjaa. Aloittelijan näkökulmasta asioihin tutustumista, saa kommentoida ja vinkkailla. Kipinä syttyi olut kurssilla jossa oman erän sai tehdä ja tuoda kotiin käymään. Toivon mukaan innostus pysyy yllä ja joskus pääsisi jo itsekin muistelemaan miten jänniä aikoja nämä ekat olut teot olivatkaan. Ainakin tällä hetkellä tuntuu että on harrastus joka ei koskaan tule valmiiksi, sen verran paljon löytyy tietoa netistä ja kirjoista. Parikymmentä tuntia laskeskellut nyt perehtyneeni ja koko ajan vähemmän tuntuu asiasta ymmärtävänsä. Noh, nyt vaan pikkuhiljaa kantapään kautta tietoa lasiin 😀🍺

  #1 American pale ale (kurssilla saatujen ohjeiden mukaan) Nyt jo pullossa, viikon päästä maistamaan ja parin päästä toivottavasti valmista, tästä lisää silloin.

  #2 tumma lager. Tämän päätin alkaa tehdä heti tuon apan jälkeen ja kun nyt aiheeseen enemmän perehtynyt niin alkaa tuntua että oli ehkä liikaa tähän alku opettelu vaiheeseen😄. Tämä nyt ollut viikon käymis astiassa 12asteessa eikä näkyvästi vieläkään käy. Täytyy ottaa varmaan vuorokaudeksi huoneen lämpöön ja sitten takaisin 12 asteeseen. Hmm, jos ei sekään auta täytyy miettiä lisää hiivaa tai tutkia startteri yms juttuja, heh, saa nähdä miten tässä käy. Palataan tähänkin myöhemmin.

   

  #1608
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 127

  Moikka!

  Ja mukavaa, että olet löytänyt mukavan ja kehittävän harrastuksen pariin. Itsellekin parasta on se, että vielä 10 vuoden ja 50+ satsin jälkeen suurin osa asioista ja tekniikoista on ainakin osittain uutta. 🙂

  Mielenkiinnosta; millaisia asioita kurssilla käsiteltiin?

  Tuon lagerin kanssa kannattaa odotella rauhassa, niissä kun käymisen merkit voivat olla silmin nähden olemattomia. Itse odottelisin vielä viikon ja tarkistaisin sitten ominaispainon. Jos on tippunut ja lähellä tavoitetta, niin lämpötilan nosto pariksi päivää, minkä jälkeen lämpö mahdollisimman alas (ei toki pakkaselle 😅) ja odottelua jälleen. Hitaasti ja hötkyilemättä hyvää tulee! 👍

  #1609
  Juuhani
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  Hei. Kurssi oli tälläinen ohjattu pussimäskäys panopäivä. Vaihe kerrallaan edettiin ja jokainen kurssilainen teki oman erän, sitten käymisastiassa kotiin oma tuotos. Kurssin vetäjä kertoi aiheesta(mikä on mallas, humala yms perus tietoa) ohjeistuksen ohessa sekä vastaili kysymyksiin, kurssilla huomasi hyvin että jotkut olivat aiheeseen etukäteen perehtyneet ja osa oli jo tehnytkin omia oluita. Liekö olleet mukana osittain siksi että helppo isoissa tiloissa tehdä kun vielä kaikki tarpeet (paitsi käymis astia) olivat valmiina. Itse olin aivan h moilasena kun meinasin jo unohtaa koko kurssin, onneksi muistutus kalenterissa 😄. Joten iso osa vetäjän infosta meni hieman ohi kun samalla puuhasin kattilan kimpussa. Suosittelen kyllä kaikille aloittelijoille kurssia, ainakin siinä selviää onko itsellensä sopivaa hommaa, ilman mitään materiaali hankintoja! (No käymis sankko ja kansi 5e, vesilukko kurssilta. Pullot, säästää kaupan pulloja “0e”, korkit ja korkitus kone kirppareilta monesti näkee ehkä 5-10e. Elintarvike letkua puuilosta 5e ja kurssi maksu vajaa 40e.  Eli perus periaatteet selvisi kohta kohdalta biab prosessiin sekä ohjeistusta käymiseen ja pullotukseen sitten kotiin.

  Oikeastaan voisin tähän vielä laskea mitä itsellä mennyt rahaa tarvikkeisiin, tosi monet eri foorumeilla yms kyselee koko ajan millä alkuun ja mitä maksaa. Eli kurssin kanssa jos tekee ton yhden satsin 50-70e. Jos hommaa itselle kattila biab vermeet niin yhteensä n.200e ( huom aika Max n.9l pullotukseen) Eli miun hankinnat. Kattila 15l 50e. Og mittari 8e, mittalasi 250ml 6e. Mäskipussi 7e, humalapussi 5e. Lämpömittari 10e. Siivilä 7e. Vaaka n20e (itsellä oli valmiina). Käymisastia x2 vesilukolla n.20e. Lappo ja pullotus tikku n.20e. Desinfio aine 5e. Korkit ja kone 20e(en jaksanut etsiä kirpparilta/tori yms). Mahdollisesti pulloja, itse ostin kun ei tallessa juurikaan, 30e(40 pulloa) Tähän vielä raaka-aineet n.10e tohon n.6-8l pullotus määrään, riippuen toki millaisia ostelee. Ja nyt jo taas ois tarvetta lisätä tavara määrää, pullo oksa, pullo pesuri, annos ruisku, pullo kori, retkipatjaa alum.pinnoitettua, ainakin mielessä 😀 ja vierteen jäähdytin melkein must tehdä/ostaa piakkoin.

  #2. lager käväisi 5h huoneen lämmön puolella. Aivan olematonta höyrystymistä vesilukossa ja pieni rantu käymisastian nesteen ylärajassa. Aivan hento oluen tuoksu kannen välistä, ja sen vähän mitä näkee astian läpi niin sakka valunut pohjalle. Sovin itseni kanssa että siellä hidas käyminen menossa joten saa olla noine hyvineen vielä pari viikkoa ennen mittailuita.

  • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Juuhani.
  #1612
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 139

  Kannattaa hommaa refraktometri. Tosi helppo katsoa kesken mäskäyksen sokerit kun tarvitsee vaan pari tippaa nestettä mittaukseen. Sitten käyneen tuotoksen näkee ominaispainomittarilla.

  #1613
  Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 26

  Kannattaa hommaa refraktometri. Tosi helppo katsoa kesken mäskäyksen sokerit kun tarvitsee vaan pari tippaa nestettä mittaukseen. Sitten käyneen tuotoksen näkee ominaispainomittarilla.

  +1

  Täsmälleen samaa mieltä.

  Vuosia hyvin palvellut refraktometri sanoi kesken oluen panon työsuhteen irti. Huomasi kouriintuntuvasti kuinka kökkötraktori hankalaa on touhuilla ilman refraktometriä

  #1614
  Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 26

  Lagerin pano on pikkasen vaativampi prosessi kuin pintahiivaolut. Siksipä pitää aina silloin tällöin lager panos tehdä, että voi testata osaako sitä panna vai ei. Varsinkin joku kevyesti humaloitu lager paljastaa armotta virheet.

  Oma lager kuvio menee seuraavasti

  -Hiiva (jos pintahiivaolusella kuivahiivalla laitat n 20 litran satsiin 11g pussukan hiivaa. Lagerille laita 2 pussia)

  -pääkäyminen 11-12asteessa

  Pääkäymisen jälkeen itse siirrän panoksen sekundääriastiaan. Tiedän, että nykyään taitaa  porukat epäillä, että hapettuu liikaa moisesta lutraamisesta. Jos olisi kartiopohjatankit, en lutraisi minäkään. Koska ei ole lutraan ja koen saavani sakattomampaa olutta.

  -diasetyylitauko (päivä huoneenlämmössä)

  -sekundäärijaksolla lasken joka toinen pv käymisastian lämpöä parilla asteella kunnes olen siinä rajassa mihin mun käymiskaapilla pääsee(+3 astetta)

  -siinä saa kypsyä ennen astiointia parista viikosta kuukauteen

  -astiointi ja eikun huiviin.

   

   

  • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
  • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas. Syy: Kirjoitusvirhe
  #1619
  Juuhani
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  Valmista lasissaJoo, refraktometri täytyy lisätä hommattavien asioiden listaan. Nyt #3 parasta aikaa kattilassa, palaan siihen kun valmistuu mutta jonkinlainen pale ale tulee. Kaksi lämpötila mittaria ja ahdistaa kun 2-4 astetta heittää toisistaan 😄

  #1 on nyt valmis, eli se kurssi American pale ale. Ennakkoon ajattelin että parhaillaan se olisi jotain hankalasti määriteltävää ok juomaa. Todennäköisimpänä arvelin että ei se kovin hyvää ole. Onneksi olin väärässä 😄 Ihan todella hyvän makuista. 6 kaverin kanssa maisteltiin hieman ja verrokkina oli stadin panimon American pale ale ja kaikki oli sitä mieltä että se oma tekoinen kyllä maistui paremmin. Pale ale viking malt, pilsner, carapils, melanoid maltaina, centennial (60min), citra 5min, centennial 5min ja hopstand, Amarillo 5min ja hopstand, hiiva oli joku kveik kun älynnyt tarkemmin katsoa. Enkä tarkemmin myöskään noita maltaita. Aloittelijan ajattelemattomuutta. Ehkä himpun verran enemmän sokeria olisi voinut käyttää mutta kuitenkin oli hiilihappoja. Ekaksi ihan tosi hyvää ja antaa uskoa tähän mun pano opetteluun 🙂 Maku asioita voisi opetella vaikka joskus jossain olut tastingissa kun vaikea kuvailla millaista on. Kippis 🍺

  • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 6 päivää sitten Juuhani. Syy: Kuva lisätty
  #1620
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 139

  Kveik hiivat ihan kätsyjä. Sopii monenlaiseen olueeseen. Ei tarvi niin lämpötilasta välittää. Tuohon makuun vaikuttaa kanssa kauanko ollut pullossa. Mun oluet maistuu viikon pullokypsyttelyn jälkeen hyvältä ja kolmen viikon jälkeen erinomaiselta. Teen vaan yleensä vaaleita aleja ja mielelään vahvoja.

  Mun mielestä vaikein tehtävä oluen valmistamisessa on humalien käyttö. Vaikee löytää semmosta täydellistä 2-3 humalan yhdistelmää, keittoajat ja kuivahumalointi.

  #1622
  Juuhani
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  Joo, varmasti just näin. Itselle aivan todella pelottava ajatus se kuivahumalointi, en vielä tähän #3 lähde testaamaan mutta johonkin lähi tulevaisuuden panokseen täytyy suunnitella. Siis mikä siinä mietityttää niin miten se ihan käytännössä tehdään 😄 Podcasteissa ja ohjeissa puhutaan dumppaamisesta yms mutta ihan oikeastiko ne humalat sinne vaan tiputetaan lillumaan, vai laitetaanko ne pussissa jolloin sitä ilmaa menee väkisin..🤔😄 #3 meni siis eilen käymisastiaan ja siellä nyt viikko-kaksi, jostain syystä etiäinen että nyt olisi kovaa käymistä luvassa lähipäivinä.

  Saako muuten miiksu kysyä oletko vain maistelemalla ja mietiskelemällä oppinut noita makuja arvioimaan noin hyvin vai mitä kautta sitä oppinut?

  #1623
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 139

  Kun käytän isompaa käymisastiaaa niin käytän isoja teepalloja johon laitan vielä painoja. Sit humalat sinne kun käyminen melkein ohi. Teepallot ja painot kastan star saniin tai chemipro san desifiointiaineeseen. Välillä myös keitän vaan teepallot niin ajaa sekin saman asian.

  Juu, ite vaan opettelen näitä juttuja. En kauheasti tykkää liikaa muiden reseptejä orjallisesti noudattaa. Myös jo keitetyt humalat voi dumpata käymispönttöön kun käyminen on ohi niin saa lisää makua. Tosiaan käytän myös apuna https://beermaverick.com/hops/hop-comparison-tool/ ja https://www.mrbeer.com/blog/post/hops-101

  • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 6 päivää sitten Miiksu.
  • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 5 päivää sitten Miiksu.
  #1626
  juhal
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 8

  Tällaiset humalaputket ovat käteviä kuivahumaloinnissa: https://panimonurkka.fi/tuote/humalaputki-hieno-verkko/

  #1627
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 139

  Saksasta tulee: https://www.ebay.com/itm/124246067598

  Kannattaa vielä varmistaa hinta ennen kuin maksaa ja joutuu tullaamaan (ei lisäkuluja) ja postimafia ottaa joka tapauksessa 2,9€. Jos siis kiire niin tuolta sais nopeammin.

  #1633
  juhal
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 8

  Yleisenä neuvona sanoisin, että aluksi kannattaa nettiohjeiden ja podcastien sijaan lukea kirjoja. Olutta voi tehdä todella erilaisilla menetelmillä, ja netistä löytyvillä usein ristiriitaisillakin ohjeilla saattaa mennä pahasti solmuun. Minusta on syytä opiskella ainakin alkeet niistä asioista, joita mäskäyksessä, keitossa, käymisessä ja kypsytyksessä tapahtuu. Kun tuntee perusprosessit, niin pystyy paremmin ymmärtämään nettipalstojen vinkkejä.  Jos englanti taipuu, niin voin suositella kirjaa John J. Palmer: How To Brew – siitä löytyy perusohjeet aloittelijalle ja paljon syventävääkin tietoa. Suomenkielistäkin kirjallisuutta varmasti löytyy.

   

   

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.