Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Oma Laitteisto

Keskustelupalsta Kotipanimo Välineistö Oma Laitteisto

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #581
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  No pistänpä tänne pikkasen kuvia omista oluen valmistukseen/säilytykseen kuuluvista laitteista

  • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Tero-Perkele.

  Tampere

  #583
  karpuraattori
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 5

  Hienot on laitteet. =) Mikä tuo “keittokansi3” kuvassa oleva torvi on? Boil overia varten vai jokin huuva systeemi? Jäi raavituttamaan päätä. >D

   

   

  #584
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Se on lähinnä sen takia kun tuo kattila ei mahdu liesituulettimen alle vaan se tarvii laittaa lieden eteen ,niin tolla “keittokannella” saa ohjattua sen höyryn liesituulettimeen eikä kaikki ole siellä keittiössä.

  Tampere

  #585
  karpuraattori
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 5

  Aaaa… no joo, nyt selkeytyi. =), ite kun keittelee suihkutiloissa niin joutuu samalla lämmittämään saunan kiuasta, jotta höyry poistuisi kunnolla. Olo on muuten kuin turkkilaisessa höyrysaunassa.

   

  #586
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tänne topikkiinhan voisi tietysti laittaa myös selonteon omasta laitteistosta ja jos tulee mieleen jotain pointteja esim jonkun tuotteen käytännöllisyydestä tiettyyn ympäristöön niin sekin vaan ylös. Mulla on vähän heikosti kuvattuna laitteita, mutta voin seuraavalla panokerralla kuvata. Laitan kuitenkin tähän kirjallisesti. Asun kerrostalossa.

  Mäskäykseen mulla on käytössä iso muovinen kylmälaukku ja sous vide sirkulaattori. Nämä ihan siksi, että toi kylmälaukku palvelee sous vide ruuanvalmistuksessa. Vähän siis säästää tavaramäärässä. Tolla voi tehdä kylläkin vaan suoraan 1-vaiheisia infuusiomäskäyksiä tai muuten ton sous vide sauvan vastus käryttää sokereita sinne.

  Keittoon mulla on pari isoa ikean kattilaa. Nämä siksi, että hinta oli halpa, mahtuvat kaappiin, palvelevat myös soppakattilana ja mahtuvat sisäkkäin. Jos teen kegiin sopivia eriä niin keitän vierteen porrastetusti. Tämä parantaa myös pussimäskäyksen mäskäystehokkuutta, kun ekan 2 kattilallista jälkeen saa vielä keittoajan verran sekotella mäskiä. Vähän säätöä ja iso haihtumispinta-ala aiheuttaa sen, että enemmän tai vähemmän joutuu vettä lisäämään lopputuotteeseen.

  Käymiseen oon käyttänyt sellasta vanhan liiton lasista koripulloa, mutta oottelen fermzilla all rounderia. Tolla saa käytettyä paineistetusti ja nopeasti aleja ja siirrettyä paineistamattomankin käymisen jälkeen hapettomasti hiilidioksidin avulla oluen eteenpäin.

  Tän lisäksi löytyy perus pullotusvehkeet ja kegivehkeitä kahden cornyn ja yhden 5 litran minikegin verran. Mukaanotettavaksi on myös soda stream kaasupullo ja siihen miniregu ja sitten picnic hana. Kegeratoria tai keezeriä ei löydy, mutta kegit on kylmässä kylmäkellarivarastossa.

  Haaveissa olisi joku brewmonk tai vastaava mäskäys/keittokattila, mutta en ole tilanahtauden takia viitsinyt vielä nykyasuntoon sellaiseen investoida.

  #596
  jussi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 10

  Itsellä on samanlainen kattila kuin Terolla, brewster beacon merkkisenä, oliko noista kupariputkista imupuolella mitään hyötyä? Ohjauksen vaihdoin paremmin modattavaan BrewManiacEsp8266.

  Höyryn poistoon pitää kehitellä jotain kun on sama ongelma, ettei pannu sovi liesituulettimen alle ja hellan edessä keittäessä liesituuletin imee huonosti. Onkohan kukaan kokeillut johtaa höyryä jäähdyttimeen ja siitä suoraan viemäriin.. Vähän niinkuin tislauslaitteessa?

  #597
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Oma aloittelijan laitteisto koostuu muutamista kattiloista.

  Mäskäyskattilat rosteria 30l ja 80l, tuplaseinät lämmöneristykseen.

  Keittokattilat 40l ja 70l

  Käymisastiat rosteria 70l, 30l ja pari 50l, conical pohjaisia yksi tekeillä ja yksi kaupallinen tilauksessa.

  Jäähdyttimenä proto putkilämmönvaihdin, yhteensä 25m 10mm rst putkea. Näistä ei löytynyt kovin paljon tietoa, joten teho selviää käytössä. Ellei teho riitä, niin tarvikkeet 6m rst vastavirta jäähdyttimeen on varattu.

   

  Herms systeemi olisi jossain vaiheessa tarkoitus kokeilla. Onko siinä sitten eroa, en tiedä.

  Tähän mennessä enemmän rakentelua, kuin keittelyä.

  #598
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Toi jälkimmäinen kupariputki systeemi on tällähetkellä käytössa,Eka oli vaan testi,tuolla kupariputken pätkällä saadaa aikaan pieni pyörre sinne  nesteeseen,sekä tuo estää myös sitä humala yms mallas muhjua tukkimasta pumppua keitoin aikana,jolloin pumpulla voi myös keitoin jälkeen laskea vierteen suoraan käymisastiaan(kuitenkin tuo imu on alempana kuin kattilan hana niin saa “kaiken” vierteenkin talteen”).tuossa äkkiseltään infoa siitä.

  • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Tero-Perkele.

  Tampere

  #917
  Wiinikan Olut- ja Porttertehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  DIY panimo

  -Mäskäin 80 litran rosteripadasta. lämppärina AliExpressiltä hankittu kattilan ulkopintaan kiinnitetty lämpömatto( oliskohan 1000-1500W teho. Biltemasta eristeet ja lautapanelista kuoret). Pumpulla kierrätys. Hajotuslevy tehty Ikean tarjotinprikasta.

  -Keittokattila Teuvan keittimen sähköpata 120l modattu 6kw, teho säädettävissä. Huuva tehty Ikean lampunvarjostimesta

  -huuhtelukattilana 25 litran hehkuviinikattila

  -Kierrätyspumppu elintarvikelaatua  Humlesta (kallein yksittäinen verme)

  -kuparikierukka jäähdyttimenä

  -käymisastioina 3kp 66l rosterisia astioita (armeijan ruutiastioita, löysin SA kaupasta. Painavia, mutta muuten tosi hyviä. Hanojen laittaminen oli töisevä homma.

  Infuusiomäskäys. Yleensä menen 3lla stepillä

  1. n 50 asteessa 10-15min 2. sokeroitumistauko 64 asteessa n 60 min 3. ulosmäskäys 72 asteessa 15min

   

   

   

   

   

   

  • Tätä vastausta muokkasi 11 kuukautta sitten Wiinikan Olut- ja Porttertehdas.
  #921
  Jopila
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 17

  Itsellä Brewtoolssin B80 Pro vehjes, pienemmille satseille/huuhteluvedelle 35l sähkökattila.

  Käymisastiana 1/2 bbl Chronical ja 30l muovinen speidel ja pikkuerille pari fastfermenteriä.

  Jääkaappi toimii käymiskaappina.

  Jäähdyttimenä counterflow brewtoolssilta , toisena levyjäähy ja kolmantena on sellanen pieni imersion rosterista…

  #960
  Nummisoft
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 2

  Jäähdyttimenä proto putkilämmönvaihdin, yhteensä 25m 10mm rst putkea. Näistä ei löytynyt kovin paljon tietoa, joten teho selviää käytössä. Ellei teho riitä, niin tarvikkeet 6m rst vastavirta jäähdyttimeen on varattu.

  Onko putkilämmönvaihtimesta kuvia? Putkimäärä kuulostaa vähintäänkin riittävältä.

  Olen testaillut Kiinalaista putkilämmönvaihdinta, jossa 6 kpl sisähalkaisijaltaan 8 mm rosteriputkia pituudeltaan 45 cm, eli yhteensä vain 270 cm. Jäähdytin 40 l vettä 100 -> 30 asteeseen 40 minuutissa. Jäähdytysveden kulutusta en mitannut, mutta pidin viemäriin menevän veden suurimman osan ajasta välillä 50-30 astetta vähentämällä virtausta loppua kohti. Jäähdytysveden lämpötila oli 7 astetta.

  Tehoa olisi hyvä olla ainakin tuplat kun tarkoitus tehdä 40 l eriä.

  • Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta, 3 viikkoa sitten Nummisoft.
  #962
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Ei kuvia tällä hetkellä. Toimii ihan ok, ihan venttiilin täydeltä ei pysty laskemaan läpi. Putkien pituus 500mm ja oliko niitä nyt 48kpl. Hieman olisi varmaan saanut tehoa enemmän lisäämällä vaipan sisään pari jakolevyä.

  Parasta tuossa on pesu, päädyt auki, pesuaineen suihkutus ja huuhtelu letkulla. Ennen jäähdytystä pesu, fosforihappo ja kuumana vierre sisään ennen jäähdytysveden avausta.

  #963
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  jaahy

  #964
  Nummisoft
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 2

  Siinä on putkia kerrakseen. Mistä hankit putket?
  Kuinka kauan jäähdytys siis kesti ja mikä oli eräkoko?

  • Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta, 3 viikkoa sitten Nummisoft.
  #966
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Putki on onniselta, sisähalkaisija 8mm ja seinämä 1mm. En ole huomannut katsoa aikaa, erä koko n.25l. Suodatussysteemin virittelyn takia ei ole ihan luotettavia aikoja voinut jäähdyttimelle miettiä.

  Ei tuo levyvaihdinta tai vastavirtaputkea voita, mutta putsaaminen on helpompaa. Kaikkiin putkiin näkee, joten puhtaudesta voi olla varma.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.