Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Oatcream IPA Nelson/Citra/Galaxy

Keskustelupalsta Kotipanimo Reseptit Oatcream IPA Nelson/Citra/Galaxy

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #981
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 53

  Oatcream IPA
  New England IPA

  Osittaismäskäys ja osittaiskeitto

  6.0% / 15.7 °P

  Eräkoko: 22 L
  Keittoaika: 20 min
  Keittokoko: 9 L

  Original Gravity: 1.064
  Final Gravity: 1.018
  IBU (Tinseth): 35
  Väri: 9.7 EBC

  Maltaat (3.25 kg)
  1.5 kg (27.3%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — 6 EBC
  1 kg (18.2%) — Kaurahiutale — 2.7 EBC
  500 g (9.1%) — Viking Malt Wheat — 6 EBC
  250 g (4.6%) — Castle Malting Chateau Melano Light — 40 EBC

  Muut (2.25 kg)
  1.5 kg (27.3%) — Muntons Extra Light Malt Extract — Liquid Extract — 2 EBC — Primary
  500 g (9.1%) — Extra Light Dry Extract — Dry Extract — 5.9 EBC — Flameout
  250 g (4.6%) — Laktoosi — 0 EBC — Flameout

  Humalat (300 g)
  40 g (24 IBU) — Nelson Sauvin 12% — Keitto — 20 min
  50 g (4 IBU) — Citra 12% — Aromi — 10 min hopstand 80 °C
  50 g (5 IBU) — Galaxy 14% — Aromi — 10 min hopstand 80 °C
  30 g (2 IBU) — Nelson Sauvin 12% — Aromi — 10 min hopstand 80 °C

  50 g — Citra 12% — Kuivahumala — päivä 3
  50 g — Galaxy 14% — Kuivahumala — päivä 3
  30 g — Nelson Sauvin 12% — Kuivahumala — päivä 3

  Hiiva
  2 pkg — Fermentis S-04 SafAle
  Primary — 20 °C — 14 days

  Tällaista reseptiä ajattelin kokeilla seuraavaksi. Milkshake ipaa ensin meinasin, mutta en jaksa säätää vaniljan ja hedelmien kanssa tällä kertaa. Humalakombo apinoitu Omnipollon Marbles olueasta, joskaan mittasuhteista ei mitään hajua. Nelssonia käytän katkeroihin ja vähän muita vähemmän aromi- ja kuivapuolella. Saa nähdä kuinka tasapainoista tulee.

  Happea koetan vältellä pullottamalla suoraan primääristä pulloihin joissa carbonation dropsit sisässä ja pullottamalla piripintaan asti.

  Onko kenelläkään antaa neuvoa kuivahumaloinnista. Ajattelin tehdä vain yhden kuivahumaloinnin, mutta onko se viisasta tehdä aktiivisen käymisen aikana vai sen päätyttyä tai päättyessä? Aktiivisen käymisen aikana tehdyllä lisäyksellä välttäisi hapettumisen, mutta pöriseekö aromit vesilukosta harakoille?

  • Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 3 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas. Syy: Otsikkoa tarkennettu ja tekniikkaa kuvattu
  • Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 3 kuukautta sitten Rypysuon Kiljutehdas.
  #986
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Onhan tuossa ihan hyvä humalointi määrä. Ite laitan ihan lopussa. Kuivahumaloita voi pitää pidempääkin. Näin olen lukenut muiden kommentteja mutta itse en ole soveltanut viikkoa kauempaa. 2-4 vuorokautta yleensä. 6,8g/L kuivahumalointia on ihan jees. Varsinkin kun vähän tuhdimmat katkerot humalissa.

  #994
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Neipaksi tossa on aivan liian vähän kuivahumalaa. Joku 15g/ litra eli pariinkymmeneen litraan n. 300g niin saat neipaa.

  Valitettavasti luulen, että toi hapettuu pulloihin jos neipaa teet eli sikälis suosittelisin ehkä miedommin kuivahumaloitua ipaa tekemään niinkuin tossa on tulossa.

  #995
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 53

  Aika pitkälti tämän pohjalta rakentelin ton oman reseptini https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/mango-maya-milkshake-ipa/

  Otin vaan hedelmät ja vaniljat pois, sekä vaihdoin humalat pitäen kokonaismäärän suunnilleen ennallaan. Totta on kyllä että kuivahumaloita vois nykystandardejen mukaan olla reilumminkin. Taidan pysytellä alkuperäisessä suunnitelmassa. Mulla on kokemusta jo yhdestä hapettuneesta pulloneipasta, mutta silloin en tajunnut tehdä mitään erikoisjärjestelyjä vaan tuplakuivahumaloin ilman co2:sta ja pullotin toisen astian kautta jne. Kokeillaan nyt mitä tästä tulee jos vähän enemmän kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. 😃

  #1000
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Siinä määrin missä kaupallisilla panimoilla neipoja pulloihin ja tölkkeihin hapettuu sanoisin, ettei kotipanijalla ole juuri mitään keinoa välttää tuota hapettumista, ellei pullota hiilidioksidihuuhtelulla jne erittäin varovaisesti. Yhden setin tein niin ja sain kyllä tuoretta kamaa pullosta.

   

  #1001
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 53

  Itse ajattelin kokeilla pullottaa varovasti ilman co2 huuhtelua, mutta niin ettei pulloihin jää kaulaan ollenkaan tilaa hapelle. Tästä on ulkomaisilla foorumeilla keskustelua ja näin tehneet kehuvat tuloksia. Pullopommejen riski ainakin teoreettisesti kasvaa näin menetellessä. Jos saisi edes sen kuukauden pysymään priimana niin saattais kokeilla uudestaankin, muuten pitää alkaa vältellä tyyliä kun ei pysty kegittämään.

  Kotipanimolla on etulyöntiasema kaupallisiin panimoihin nähden siinä että pystyy pitämään kylmässä ja juomaan ajoissa. Kaupasta hankala löytää neipaa joka ois pullotettu alle kuukausi sitten ja ei taida suomessa kukaan muu kun Pien pitää huolta tällaisten herkkien oluiden kylmäketjuista. Mutta on myös niitä toimijoita joilla homma tuntuu sujuvan yllättävän hienosti näistä rajoitteista huolimatta.

  Mites toi sun oma pulloneipa. Mitä tekniikoita käytit hapen välttämiseen pullojen huuhtelun lisäksi? Paljonko kuivahumalia? Normaali, DDH vai pelkkä high krausen lisäys? Montako viikkoa pysyi priimana?

  #1011
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  No siis mulla oli humalaa joku 300g sinne reilu 20 litran erään ja ne meni krausenissa ja sen jälkeen vielä kuitenkin sen verran aktiiviseen käymiseen, että hiilidioksidia tuli käymispönttöön (käytössä oli lasinen vintage carboy). Siinä vaiheessa mulla oli siis jo kegivehkeet ja kegitin bissen, mutta pullotettavaa jäi joku ehkä 8 pulloa. Laitoin valmiiksi priming sugarit pulloihin vaakaa käyttäen ja huuhtelin pullot hiilidioksidilla jonka jälkeen korkit vaan pullojen päälle odottelemaan. Lapposin suoraan käymisastiasta pulloihin ja nostin korkit takasin päälle ja sitten ennen korkitusta ilmatilan vielä hiilarilla huuhtelin ja sitten heti korkitus. Aika aikaavievää kyllä. En muista enää tarkkaa aikataulua, mutta kyllä noi ekan kuukauden sisällä tuli juotua. Pulloneipa kylläkin hapettui ekalla yrityksellä ilman hiilidioksidihuuhtelua ennen kuin ehti edes jälkikäydä, joten sikälis tuo lopullinen aika ei varmaan niin isosti vaikuta enää sen jälkeen.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.