NEWPA (Josbanse)

Keskustelupalsta Kotipanimo Reseptit NEWPA (Josbanse)

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1133
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Noniin, pienen kirjoittelutauon jälkeen voisin julkaista uutta reseptiä foorumille. Akronyymi newpa tulee sanoista new england wheat-yeast pale ale, eli käytin tämän bissen wb-06 hiivalla testimielessä.

  Maltaat: 12% kaurahiutale, 88% maris otter pale, mäskäys n. 67 astetta pussimäskäyksenä.

  Vesi: Kloridit n. 150ppm CaCl ja sulfaatit n. 100ppm CaSO4, + 1 campden tabletti. Eräkoko n. 25 litraa. Kaikki suolat laitettiin strike wateriin ja säädin varmuudeksi veden ph:n 6 tuntumaan maitohapolla, koska edellisessä neipassa esiintyi vähän tanniinisuutta (joskin varmaankin tuli humaloista, kun ph oli liian korkea käymispöntössä). Mäskin aikana tein ph tarkastuksen ja se oli n. 5,2 tuntumassa eli ihan ok. Sparge waterin ph:n tiputin myös 6 tuntumaan ja lopulta käymisastiassa ph oli 5,2 tuntumassa eli ihan ok lähtökohta käymiselle.

  Keitto: 30min, post boil OG 1,050, vähän korkeampaan tähtäsin, mutta pussimäskäys jätti nyt hyötysuhteen vähän alas, kenties heikon huuhtelun seurauksena.

  Humalalisäykset: @0min: 50g columbus, 50g HBC-431, 20g Cascade, eli tällanen jämät pois steeppi. Kuivahumaloina high krausen (day 2): 30g galaxy, 25g mosaic, 50g citra ja 50g El Dorado. Late dryhop (day 3): 30g galaxy, 25g mosaic, 50g citra, 50g El Dorado. Yhteensä siis 250g kuivahumalaa.

  Käyminen: Käyminen tapahtui siis wb-06 hiivalla huoneenlämmössä (22?) fermzillassa paineessa n. 25psi. Hiivasin sunnuntai iltana, tiistaina iltapäivällä käyminen vaikutti jo suht rauhoittuneen, mutta oli vielä aktiivista, joten laitoin biotransformaatiohumaloinnin. Tiistaista keskiviikkoon fermzillaan laitettu n. 10psi paine ei ollut muuttunut käytännössä mihinkään, joten päätin keskiviikkona laittaa lopun kuivahumalan ja viedä torstaina cold crashiin, koska olin loppuviikon muualla.

  Torstai aamuna fermzillaan humaloinnin jälkeen laitetut paineet olivat jo vähän laskeneet (eli painetta oli liuennut nesteeseen) joten otin FG lukeman varmuudeksi. Se näytti 1,010 tuntumaa, joten tiesin, että bisse on valmis. Maistiaisessa maistui voimakkaasti vehnäoluthiiva ja pikkasen pelonsekaisin tuntein heitin tuon cold crashiin. Sunnuntaina kegitellessä tuo hiivaisuus oli kuitenkin kadonnut ja aromiin jäi vehnismäinen tuntuma, mutta ei sellasta lasin reunalle jäävää vehnäistä hiivaista ulkonäköä.

  Maku: Kuten yllä kuvailin niin vehnäolutmaisuus jäi tuonne kylkeen. Maussa tuntuu neipamaisen humaloinnin hedelmäisyys, mutta näin tuoreeltaan pieni hop burn vielä rajoittaa kokemusta. Väri on suoraan oppikirjasta.

  • Tätä aihetta muokkasi 3 kuukautta, 1 viikko sitten Josbanse.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.