Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Muita sahdin panijoita.

Keskustelupalsta Taukopaikka Sahti Muita sahdin panijoita.

Merkitty: 

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #525
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Morjesta vaan. Löytyykö foorumilta tässä vaiheessa sahdin tekijöitä. Ite ten pääasiassa sahtia, mitä tummempa sitä parempaa. Väriä en hae rukiista vaan pahdetuista ohramaltaista. Ruista toki tule tiety minimi joka panoon mukaan. Pistän kehnon kuvan nykysistä vermeistä jos vaan osaan.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #537
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 129

    Komiat on vermeet! Oletko kuurnan väsännyt itse?

    Olen itse jokusen sahdin tehnyt ja täytyy sanoa, että on kyllä hankalimpia oluttyylejä osua nappiin. Kuinka saat itse sahdissa pysymään makeutta? Oma ongelmani on aina ollut se, että kuivaa ja kitkerää tuppaa turhan usein syntymään vaikka kuinka muuntelisi prosessia tai hioisi hiivan määrää tms.

     

    #554
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Makeus tulee lämmönnoston tarkkuudesta.62-65 ja 70-74. Täytyy jättää hieman sokereita sinne alfa amylaasiinkin eikä hinkata kaikkia irti  beta amylaasissa. Kitkeryyttä ei havaittavissa. Tänään tein joulusahtia säkillisen. Loppusokerit 25 brix.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #560
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Tetkö pikkusatseja sahtia vai koko säkiilisen kerralla? keitätkö mäskin ? Eilen tuli tehtyä toinen satsi jouluksi. Hieman eri reseptillä. Katajapedin läpi kuurnattu ja mäskissä kokonaisia kypsiä katajanmarjoja ja hieman katajanmarja rouhetta.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #561
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 129

    Moikka!

    Kun olen tehnyt, niin erät ovat olleet 10-20 litraa. Olen kokeillut sekä keittää (välillä 120 min makeamman vierteen toivossa) että olla keittämättä, mutta suurtakaan eroa ei ole syntynyt.

    Tuo ehdottamasi mäskäysohjelma on ehdottomasti testattava seuraavan sahdin yhteydessä.

    Missä vaiheessa siirrät sahdin nautittavaksi? Tarkoitan siis, että käytätkö sahdin loppuun vai tuleeko “kesken” käymisen käyttöön?

    #562
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    2-3 vrk. Pääkäyminen 18-20 astessa sitten kylmään n:10 astetta 2,5 viikkoa ja siten 3. astetetta muutamapäivä. Eli hivauksesta juotavissa kolmeviikkoa tai vähän yli. Kestää hyvänä melkein 3 kuukautta tuossa kolmessa asteessa. Toi keittäminen ei auta mikäli viertessä ei ole käymiskelvottomia sokereita, sillä saa ainoastaan proteiinit saostumaan vierteen pinnalle ja ne sa siitä mukavasti kauhottua pois.. Sahdin perinteinen valmistus on nostaa lämpöä pikkuhiljaa joten tällä systeemillä tule sekä käymiskelpoisia etä käymiskelvottomia sokereita. Mikäli mäskäys tapahtuu 65-72 niin kyseisessä lämmössä molemmat entsyymit ovat aktiivisia. Testiä vaan. Ehkä se kitkeryys johtuu siitä että sahti on täysin kuivaa.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #946
    Kosh
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 3

    Moi

     

    Olen koittannu Brewmasterilla tehdä sahtia Äidin perinneohjetta muokkaamalla mutta lopputulos on aina ollut liian vaaleaa. Onko hyvää ohjetta kellään mitä vois kokeilla? Itse kasvannu Lammilaisen sahdin kanssa ja sellaista kun saisi täällä Norjassa tehtyä itse niin ei tarttis iäkästä Äitiä vaivata 😀

    #947
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Laita enemmän tummaa mallasta. Esim suklaamallasta,karamellimallasta,black mallasta mutta sitä varoen.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #948
    Kosh
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 3

    Olen jo tuplannut tumman maltaan määrän alkuperäisen ohjeen mukaan. Täytynee jatkaa kokeiluja.  Sanoit aiemmin tuolla noita mäskäys lämpötiloja mutta minkälaisia aikoja olet noissa lämpötiloissa pitänyt? Ja keitto aika lopuksi? Ilman maltaita?

    #949
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    Sisäänmäskäys 35 asteessa 1,5h. nosto 62-65 siinä mittaillu sokereita. Kun sokerit on ollu 23-24 brix tai sinneppäin niin 70-74 nosto jossa pitäny niin kauan että varmasti loput sokerit on ironneet. Sit 82 ja siinä vartti. Loppusokerit on tyypillisesti 25-28 BIX. Sit kuurnaus. Vierrettä en ole keittänyt ollenkaan koska mielestäni tarpeeton toimenpide. Nostot on ollu mun padalla hitaanlaisia koska vaippapata ja vaipan läpi lämmön siityminen suhtellisen hidasta. Kunnolla kun sekoitta vähän väliä niin lämpö siirtyy nohevammin.  Jos 70-74 ei tunnu irtoavan enää sokereita niin silloin olen lisänyt kaksi kiloa entsyymimallasta pataan jolla saan loppusokerit/makusokerit varmistettua. Itse haluan että sahti maistuu makealle loppun asti ja siinä on silti potkua runsaasti.  Mittasin rosentit sahdista missä oli pehkolan mallas pohjamaltaana. Siinä oli erittäin voimakas sentsyymitoiminta  joten liki kaikki sokerit irtosi siinä päälle 60 ja makeutta ei jäänyt juuri ollenkaan … Entsyymimaltaat sattui oleman tällöin loppu. Voimaa siinä on nyt 10,8

    Brewmasterissa on visiin kierrätyspumppu jolloin lämmönnostot on nopeat ja täsmälliset?. Paljonko sulla on vettä ja paljonko mallasta ? Mikä on säiliön koko tilavuus? Lisää vaan testisatseja

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 9 kuukautta sitten Teerimäen Parooni.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #952
    Kosh
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 3

    Kiitos. Brewmasterissa on tosiaan pumppu ja vastus joten lämmön säätely on tarkkaa ja nopeaa.

    Perinne ohje on 20kg sahtimallas + 3kg tumma kaljamallas. -> 50L vierrettä ulos. Brewmasterin tilavuus on 50L nestettä ja joko täyttä tai puolikasta satsia tehnyt. Perinne ohje sanoo että lämpötila nostetaan hitaasti 4-5h 60 asteeseen jonka jälkeen jatketaan lämmittämistä niin että kiehuu + keitetään tunti.

    Olen nostanut lämmön portaittain 1h ->30C, 2h ->40C, 3h -> 50C, 4h -> 60C ja lopuksi keittänyt tunnin.

    Täytyy kokeilla tuota sinun mäskäysohjetta. Vielä on puolikkaaseen satsiin maltaat kaapissa 🙂

    #953
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 31

    23kg mallasta ja saanto 50l vierrettä. Käyttäisin vähemmän vettä, tällöin tulee tukosampaa.

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.