Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Matala FG reseptiin nähden

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Matala FG reseptiin nähden

Merkitty: , , ,

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #814
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Terve, mulla on nyt 4 olutta takana ja kaikissa on ollut pieniä ongelmia, jotka on ainakin lopputuloksessa aiheuttanut matalan FG verrattuna reseptiin. 1,002-1,005 on ollut todelliset FG:t kun resepteissä 1,012-1,015 väleillä. Kaikki reseptit on ollut IPAa vähän varioiden. Kahdessa ensimmäisessä oluessa mäskäyksen lämpötila on ollut 64-62 astetta (90min mäskäys alussa ja lopussa), kolmannessa ja neljännessä noin 67-65 (75min mäskäys alussa ja lopussa). Kolmessa ensimmäisessä OG oli myös huomattavasti korkeampi mitä reseptissä, mutta tässä neljännessä OG oli juuri oikein, mutta sitten tosiaan FG oli noin 0,008 pojoa liian alhainen. Kolmannessa oluessa huomasin, että vesimääräni eivät oikein kohdanneeet reseptiä, eli keittovolyymi oli 2-3l pienempi mitä reseptissä (eräkoko 13,5l) eli aivan huomattava virhe käynyt veden mittauksissa. Tämän korjasin neljänteen olueeseen, jolloin tosiaan sain tuon OG:n mätsäämään reseptiä, ja oletin että tällä ongelma korjaantuisi, mutta toisin kävi. Hieman pienemmäksi mulla jäi tuo eräkoko minkä sain käymispönttöön, oliskohan ollut joku 1-1,5l vähemmän mitä laskennallisesti olisi pitänyt saada. Osaako joku olutjeesus ravistaa mahdollisia tekijöitä tähän ongelmaan? Hiivana paketillinen BRY-95.

    #815
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Tässä neljännen oluen resepti:

    Mitatut arvot: Boil Volume 16,7l; mäskin lämpö alussa 67, lopussa 64 70min jälkeen, OG 1,059; FG 1,004 (laskennallinen ABV 7,1%).

    Yksi epäilys mikä mulla on, on tuo lämpötilamittari, käytän halpaa paistomittaria lämpöjen mittaamiseen. Voisin tehdä kalibroinnin paistomittarille ja perinteiselle elohopeamittarille ja katsoa irtoaako sieltä erilaisia  lämpötiloja.

    Recipe byBrewMate

    All Grain

    Imported
    70% efficiency

    Batch Volume: 13.5 L

    Boil Time: 60 min

    Mash Water: 9.45 L

    Sparge Water: 10.2 L

    Total Water: 19.65 L

    Boil Volume: 14.85 L

    Pre-Boil Gravity: 1.059

    Vitals
    Original Gravity: 1.059

    Final Gravity: 1.012

    IBU (Tinseth): 56

    Color: 13.2 EBC

    Mash
    Strike Temp — 72.8 °C

    Temperature — 66 °C — 90 min

    Malts (3.5 kg)
    3 kg (81.1%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC

    250 g (6.8%) — Viking Malt Caramel 50 — Grain — 50 EBC

    250 g (6.8%) — Viking Malt Munich — Grain — 20 EBC

    Other (200 g)
    200 g (5.4%) — Flaked Oats — Adjunct — 2 EBC

    Hops (80 g)
    20 g (43 IBU) — Simcoe 13% — Boil — 60 min

    20 g (11 IBU) — Simcoe 13% — Boil — 5 min

    20 g (2 IBU) — Simcoe 13% — Aroma — 10 min hopstand @ 75 °C

    20 g — Simcoe 13% — Dry Hop — 5 days

    Hopstand at 75 °C

    Yeast
    11 g — Lallemand/Danstar BRY-97 American West Coast Ale

    Fermentation
    Primary — 19 °C — 5 days

    Primary — 22 °C — 5 days

    #816
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Jos fg jää noin matalaksi on mäskin lämpötila todennäköisesti liian matala. Fg riippuu hiivan käymisasteesta ja mäskäyskelpoisista sokereista. Missä lämpötilassa FG mitattu?

    #817
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Sekä OG että FG molemmat noin 20 asteessa, ehkä 21 astetta, mutta se ei taida tuohon arvoon juuri vaikuttaa.

    Itsekin tuohon lämpötilaan lähdin tässä neljännessä oluessa keskittymään ja sainkin sen mäskäyksen aikana pysymään hyvin, ainakin mittarin mukaan, siinä 67-64 välillä. Teen mäskäyksen 20l kattilassa jonka laitan itse väsäämään ”aromipesään”, eli laatikkoon jossa on 100mm xps seinät. Kun sieltä 70min jälkeen nostin kattilan pois, sekoitin maltaat kunnolla vielä ja sain silloin tuolla mittarilla 65 astetta. Vaihdan ainakin seuraavaan erään tuon lämpömittarin johonkin toiseen.

    Voiko litramäärät vaikuttaa tuohon lopulliseen FG myös? Eli jos keittotilavuus heittää litralla tai kahdella. Toisaalta OG on mitattu luonnollisesti noilla tilavuuksilla, että siinäkin pitäisi olla heittoa. Kolmessa ekassa satsissa oli OG huomattavasti korkeampi mitä reseptissä ja niissä myös noi litramäärät meni persiilleen, mutta täss viimeisessä OG tosiaan napsahti ihan oikein ja litra taisi jäädä pöntöstä puuttumaan reseptiin nähden.

    #818
    Viiltäjäsepi
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 6

    Oletko kalibroinut myös ominaispainomittarin? Tuossa näyttäisi käymisaste olla 93%

    #819
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Tarkoittaako tuo kalibrointi yksinkertaisesti, että testaan puhtaaseen 20 asteiseen veteen, että mittari näyttää 1,000 ?

    Brewfather antaa noista mun toteutuneista arvoista 83% mash efficiencyä.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Haneski.
    #821
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 38

    Voihan tuo johtua ihan hiivastakin,itse käyttänyt noihin ale/stoutteihin safalen us-05 kuivahiivaa,

    noi lämpötilat nyt ei ole ihan asteen tarkkuudella näin harrastus hommissa.

    itsellä on pari sellasta “kelluvaa”ominaispaino mittaria ja niitä käytän niin pystyy vertaamaan että onko eroja,ja tosiaan ihan sellasella noin 20 asteisella vetellä (1.000)pystyy katsoon että  näyttäkö mittari edes sine päin.

     

    Tampere

    #822
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Viides IPA kun lähtee tuossa parin kolmen viikon päästä niin on tarkoitus kokeilla samaa reseptiä kahdella eri hiivalla, BRY-97 ja safale US-05, siinä ainakin pääsee katsomaan eroja.

    Tein tuossa myös tuon ominaispainomittarin kalibroinnin 20 asteisessa hanavedessä, niin näytti 0,004-0,005 pykälää alle yhden. Onko tuo virhelukema suoraan verrannollinen mitattavaan arvoon -> mitattavaan arvoon (OG ja FG) lisätään 0,004-0,005 pykälä. Vai heittänkö mittarin jontkaan? Onko normaalia että tuo mittari näyttää noinkin perseelleen?

    Onko myös oletettavaa että tuo mittari käy ihan omalla tuulellaan, jolloin jos oikein tarkkaan haluaa mitata, niin joka kerta ennen oluen ominaispainon mittaamista pitäisi tarkastaa sen päivän mittarin virhelukema? Tahi jos jollakin on suositella jotakin hieman tarkempaa ominaispainomittaria, joka irtoaa muutamalla kympillä niin otetaan ehdotukset vastaan.

    Samalla kun testasin ominaispainomittarin, niin testasin paistomittarin ja perinteisen lämpötilamittaustikun, niin molemmat ainakin siinä 20 asteen lämpötilassa näyttivät samaa (paistomittarissa ei ole desimaaleja, joten virhemarginaali on luonnollisesti suurempi sillä). Pitänee vielä testata suuremmassa lämpötilassa, niin sulkisi sen lämpötilan virheen pois laskuista.

    #823
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 38

    Ei tää oluen tekeminen ole mitään rakettitiedettä,jos “oikeesti” tarvii/haluaa totaalisen tarkkoja arvoja niin sillon tarvii jo ostaa niitä laboratorio käyttööntarkotettuja laitteita…Noilla markettien ja olut tarvike kauppojen ominaispaino mittarareiden tarkkuus on aivan riittävä kotikäyttöön.eri valmistajien mittareiden ns “tarkkuudessa” voi ola pieni eroja esm  toinen näytää  og 1.050->fg 1.010 ja toinen voi näyttää 1.055->1.015  tms tyyliin..

    Pääasia että olut on omaan suuhun maittavaa !

    “Turha tarkkuus on teknistä kypsymättömyyttä”

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Tero-Perkele.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Tero-Perkele.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Tero-Perkele.

    Tampere

    #827
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Mittavirhe on ainakin vakio, eli sama virhe pätee läpi skaalan. Noihan on ihan vaan kohoja. Käytännössä oleellisinta tossa on se erotus, sillä se prosentti ratkeaa, mutta hyvähän se on kalibroida niin tietää miksi og esim heittää reseptiin nähden

    #828
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Helpompi saada myös tasalaatuista omaan suuhun sopivaa olutta kun mittalaitteisiin uskaltaa luottaa 🙂 sen lisäksi ensimmäinen olut oli aika kurjan makuista, toinen oli jo vähän parempi, mutta edelleen kuran puolella. Jotta saa tasalaatuista olutta niin kyllähän tuo oluen tekninen puolikin olisi hyvä saada kuntoon tai ainakin että pystyy helpommin selvittämään missä menee asiat mehtään.

    Mutta ehkä näillä spekulaatioilla ja testauksella voi todeta että ominaispainomittari on isossa määrin syy tuohon FG eroavaisuuteen ja loput syyt varmasti löytää mittavirheistä mäskäyksessä tai keitossa.

    #829
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 38

    Eri valmistajien maltaat yms yms kaikki kun vaikuttaa kaikkeen

     

    Tampere

    #830
    Haneski
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 7

    Näinhän se on. Kunhan saa tästä omasta oluenvalmistuksesta ruuvattua kaikki lapsoset pois niin ei tarttis tällaisia asioita miettiä vaan keskittyä pelkkään lopputuotteen makuun.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.