Mäskäyskattilat

Keskustelupalsta Kotipanimo Välineistö Mäskäyskattilat

Merkitty: 

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #261
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 100

  Millaista välineistöä porukka käyttää mäskäämiseen?

  Itse menin monta vuotta Brewfermin 27 litraisella mäskäys-/keittokattilalla ja tuo pelitti hyvin pussimäskäyksessä. Kun puki pojan muutamaan kerrokseen pyyhkeitä, pysyivät lämmötkin suhteellisen tasaisena.

  Olen nyt loppukesästä päivittänyt itselleni 30 litran Brew Monkin ja parin panon jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen. Suurin ero on ollut se, miten paljon tehokkaammalta Bres Monkin 2500 watin vastus tuntuu verrattuna Brewfermin 2000 watin vastukseen. Mäskäyslämpötilaan pääsemisessä ei mene kauaa ja ulosmäskäyslämpötilasta ei paljoa kymmentä minuuttia pidempään tarvitse lämmitellä kunnolla kiehuvaan keittoon.

  Se täytyy kyllä sanoa, että hiukan monimutkaiset nuo mäskäysohjelmien säätämiset ovat perushumanistille. Onnistuvat kyllä, mutta aika tiukasti saa ohjekirja olla näpeissä. 🙂

  #262
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 28

  10L ikean kattila, keraaminen liesi ja mäskipussi! 😄 Yhden täysmäsmäskätyn oluen olen tuolla tehnyt ja eräkooksi sain 8L. Keitot siis myös hoituu samalla kattilalla. Muuten tullut kikkailtua uutteiden kanssa, joskin melkein joka satsi tulee osittain mäskättyä. Luultavasti jossain vaiheessa siirryn isompaan kattilaan, mutta pussimäskäyksellä varmaan jatkan silti.

  #263
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Itse oon pussimäskännyt sellasessa muovisessa 20 litrasessa kylmälaukussa ja kun taloudesta sattuu löytymään sous vide sirkulaattori (tarkoitettu vakuumipakatun ruuan kypsentämiseen kontrolloidussa vesihauteessa) niin yleensä hoidan sillä lämmönsäädöt. Tähtään yleensä n. 20 litran tilavuuteen, joten joudun yleensä huuhtelemaan suht huolella, koska tonne uppoaa vaan reilut 10 litraa vettä 20 litran eräkoon mallasmäärän kanssa.

  Oma taktiikka on pitkälti sellanen, että tähtään valmiin oluen OG lukemaan ennen keittoa ja mittaan keiton jälkeen OG:n jonka perusteella sitten laimennan takaisin keitossa haihdutetun veden. Keittokattiloina mulla on 2 kpl 10 litrasia, joten yleensä alotan niillä + 1kpl pienempi kattila ja kun haihtumista on tapahtunut riittävästi niin dumppaan pienemmän kattilan kahteen isompaan. Humaloin myös pelkästään yhteen kattilaan keitossa, koska käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä.

  Tossa mun systeemissä hyvää on se, että jos pre boil og lipsahtaa aivan karvan liian matalaksi niin laimentamalla voi kompensoida, mutta monella kattilalla säätäminen ei aiheuta mitään yllätyksiä post boil gravityssä. Samaten kun eräkoko on ennen ja jälkeen keiton sama niin humalointo on helppoa toistaa kun nestemäärät on suht tarkkaan tiedossa. Lisäksi toi vähentää vaadittavaa keittokattilakapasiteettia.

  #321
  Viiltäjäsepi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  Millaista välineistöä porukka käyttää mäskäämiseen? Itse menin monta vuotta Brewfermin 27 litraisella mäskäys-/keittokattilalla ja tuo pelitti hyvin pussimäskäyksessä. Kun puki pojan muutamaan kerrokseen pyyhkeitä, pysyivät lämmötkin suhteellisen tasaisena. Olen nyt loppukesästä päivittänyt itselleni 30 litran Brew Monkin ja parin panon jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen. Suurin ero on ollut se, miten paljon tehokkaammalta Bres Monkin 2500 watin vastus tuntuu verrattuna Brewfermin 2000 watin vastukseen. Mäskäyslämpötilaan pääsemisessä ei mene kauaa ja ulosmäskäyslämpötilasta ei paljoa kymmentä minuuttia pidempään tarvitse lämmitellä kunnolla kiehuvaan keittoon. Se täytyy kyllä sanoa, että hiukan monimutkaiset nuo mäskäysohjelmien säätämiset ovat perushumanistille. Onnistuvat kyllä, mutta aika tiukasti saa ohjekirja olla näpeissä.

  Olen itse miettinyt tuota brew monkin ostoa onko tuntunut hyvältä laitteelta?

  #324
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 100

  Tervetuloa palstalle!

  Yllättävän jämäkkä laitos Brew Monk on ollut hintaansa nähden. Mallaspiippu siisteyttää hommaa selkeästi aiempaan pussimäskäykseen verrattuna, kun ei tarvitse maltaita käsivoimin nostella ja valutella.

  Vastuksista olin positiivisesti yllättynyt. Yllättävän sutjakasti keittää 26 litraa nestettä kunnolla kiehuvaksi. Vielä kun hankin kunnon kokoisen humalasihdin, onnistuu oluen jäähdytys kuparijäähdyttimellä nopeasti. Tässä tuo pumppu on loistava apuväline.

  Miinuksena ehkä se, että käyttöliittymä on hiukan sekava tällaiselle suhteellisen tekniselle humanistille. Ohjeet ovat kyllä hyvät, mutta aika usein niihin saa tukeutua.

  #509
  Liejumonsteri
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 7

  10L ikean kattila, keraaminen liesi ja mäskipussi!  Yhden täysmäsmäskätyn oluen olen tuolla tehnyt ja eräkooksi sain 8L. Keitot siis myös hoituu samalla kattilalla. Muuten tullut kikkailtua uutteiden kanssa, joskin melkein joka satsi tulee osittain mäskättyä. Luultavasti jossain vaiheessa siirryn isompaan kattilaan, mutta pussimäskäyksellä varmaan jatkan silti.

   

  Aika samat: Tori.fistä löysin muutama vuosi sitten oman 10L kattilan jolla tehty useita pussimäskäyksiä ja noin 8L eriä. Viime lauantaina löysin tuon kaveriksi 12L käytetyn kattilan erään oppilaitoksen poistomyynnistä. Keraaminen liesi ja uuni käytössä myös.

  Juuri eilen testasin sahdin tekoa niin että molemmissa omat 3kg mäskit, tiukkaa teki etenkin tuohon 10L kattilaan kun lisäsi 6L vettä.

  Humalasukkina toimii edelleen 4v sitten Brewcatiltä ostetut sukat, tulee desinfioitua sukat keittämällä aina ennen ja jälkeen panoa. Näyttävät rujoilta, toimivat täydellisesti.

  Käymisasiana toiminut 10L kannellinen ämpäri, ei täysin tiivis mutta vierteen hapettumista ei ole ollut havaittavissa. Pari kertaa olen käyttänyt tätä 10L kattilaa käymisastiana. Hajun ja eukon motkotuksen perusteella tietää koska hiiva on lähtenyt käyntiin.

   

  • Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta, 1 viikko sitten Liejumonsteri.
  #513
  Jopila
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 15

  Itse oon pussimäskännyt sellasessa muovisessa 20 litrasessa kylmälaukussa ja kun taloudesta sattuu löytymään sous vide sirkulaattori (tarkoitettu vakuumipakatun ruuan kypsentämiseen kontrolloidussa vesihauteessa) niin yleensä hoidan sillä lämmönsäädöt.

  Näillä kans ite aloitin, nyt on tuo Brewtoolssin B80 pata käytössä, Hienosti on toiminut!

  #514
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  En oikein nykykämppään voi perustella mitään brewmonkkia tai vastaavaa. Ongelmana on hieman säilytystilan puute ja toisena ongelmana se, että tollasta pitäis käyttää parvekkeella, jonne viilennysveden järjestäminen olisi hankalaa. Katotaan sit tulevaisuudessa.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.