Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Marjasiideri

Keskustelupalsta Taukopaikka Muut käymistuotteet Marjasiideri

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1521
  worf123
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Onnistuuko tekemään siideriä musta- ja punaherukasta, jotka ovat olleet pakastimessa 1-2 vuotta.

  Tavoite olisi luomu sillä tavoin että ei paljoa ylimääräisiä kemikaaleja, joille on allerginen.

  #1522
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 45

  Itselläni ei ole kokemusta herukoista tehdystä siideristä, mutta omenasiidereitä olen tehnyt pariin otteeseen. Itse lähtisin kokeilemaan tätä niin että mehustaisin ilman lisättyä sokeria nuo marjat. Mittaisin mehusta ominaispainon ja kompensoisin eräkokoa ja ominaispainoa lisäämällä tuorepuristettua omenamehua. Vähän voi laittaa myös sokeria, panimosokeria tai hunajaa mutta määrä kannattaa pitää kohtuullisena jottei tule kiljua. Hiivaksi joko siiderihiivaa tai shampanjahiivaa. Mangrove Jack M02 tai Lalvin EC-1118 vois olla aika sopiva. Antaa käydä kaksi tai kolme viikkoa kunnes on käynyt kuivaksi asti 1.000 pintaan tai alle. Pullotuspäivänä pulloon sokeria vain sen verran että saa sopivat hiilihapot muodostumaan. Sitten vaan sidukat pulloon ja kellariin unohtumaan muutamaksi kuukaudeksi. Makeuttaa voi pullottaessa keinomakeutusaineilla tai laktoosilla. Voi myös antaa mennä kuivaksi ja tarvittaessa makeuttaa sokerilla vasta sillon kun juomaa nauttii. Eli itse tekisin samaan tapaan kuin omenasiiderinkin, tähän löytyy ihan hyvin tietoa intterneteistä. En lupaa että tulee törkeen hyvää, mutta kokeilemalla se selviää. 😃

  #1523
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 45

  Täähän on itseasiassa mielenkiintoinen aihe. Varmasti suomessakin on valmistettu marjoista “siideriä”. Siideri siis virallisesti on joko omenasta tai päärynästä valmistettu alkoholijuoma. Googlettelemalla löytyi termi Viideri joka on valkoherukasta valmistettua “siideriä”. Reseptejä ei ainakaan suomenkielellä löydy, vaikkakin varmasti on näitä kotona valmistettu. Englanniksi löytyy “hard berry cider” termillä jotakin reseptejä, mutta näissä käytetään poikkeuksetta pohjana omenamehua ja maustamiseen käytetty marjoja.

  Tuossa vaikka brulosophyn resepti: https://brulosophy.com/2017/12/14/bru-it-yourself-sparkling-hard-berry-cider/

  Jos jollakin on reseptejä näihin suomalaisista raaka-aineista valmistettuihin siidereihin/viidereihin jossa ei käytetä pohjana omenaa tai päärynää niin mielenkiinnolla otan tietoa vastaan.

  #1524
  worf123
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Laitoin marjat sellaisenaan (noin 10 kiloa? 1/3 mustaa ja 2/3 punaista)  + kaksi kiloa sokeria. Maanantaista lähtien käynyt hyvin. Eilen muussasin marjat ja laitoin takaisin. Jossakin vaiheessa siivilöin kuoret ja siemenet pois. Presto “Cider Special” käymispaketti.

  Väristä tuli melko “kuninkaallinen” 😉

  • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten worf123.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.