Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Merkitty: ,

Esillä 2 viestiä, 16 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1596
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 124

    Moikka!

    Ja tervetuloa hyvän harrastuksen pariin! 🍺

    Yritän vastata ainakin suurimpaan osaan kysymyksiäsi:

    Aloitetaan pH:sta. Vaikka vesiprofiili ei ole teilläpäin sama kuin reseptissä, onnistut varmasti hyvin. Olen itse tehnyt ekat 10 vuotta oluita välittämättä vesiprofiileista sen kummemmin ja yleensä on hyvää tullut.

    Sitten hiivasta. Lagereiden kanssa kannattaa pyrkiä ylihiivauksen puolelle. Usein varsinkin  lagereissa kuivahiivojen kanssa voi tulla ei toivottuja sivumakuja, kun hiivan määrä on liian pieni. Itse käyttäisin suoraan kaksi pussia kuivahiivaa varmuuden vuoksi.

    Käymisajat riippuvat paljon oluen ominaispainosta. Jos OG:si (original gravity) on n. 1.035-1.045, tuo kolme viikko on varmasti ihan hyvä, muussa tapauksessa lisäisin pari viikkoa päälle.

    Karbonointi ja jälkikäyminen menevät normaalin kaavan mukaan. Eli sokerit normaalin laskukaavan (laskureita löytyy netistä paljon) mukaan. Jälkikäyminen voi olla tuolla 10-asteessa. Tuon 3-4 viikon jälkeen on olut varmasti myös hiilihapottunut.

    Appelsiininkuorten kohdalla homma riippuu siitä mitä haet: Tuohon määrään olutta yhden appelsiinin kuoret tuovat hennon hedelmän maun. Jos haluaa makua räväkämmin, niin laittaisin 2-5 appelsiinin kuoret ja hyppysellisen murskattuja korianterin siemeniä. Appelsiinin kuori kannattaa kuoria kuorimaveitsellä niin, että vain oranssi osa tulee käyttöön, valkoinen tuo vain kitkeryyttä.

    Kokeilemalla nämä selviävät. Kuten rapakon toisella puolella sanotaan: Älä stressaa, ota kotiolut. 😅

    #1597
    Juuhani
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Noniin, kiitos vinkeistä. Okei, pari pussia hiivaa, kuulostaa fiksulta. 👍  Ton appin mukaan mihin reseptiä laittelin niin og 1.052. Mutta kattilassa kun keittelen karvalakki meiningillä ni aika epävarma og yms,. Varmaan tuo og mittari hommattava, saattaa tulevaisuudessa helpottaa hommia.

    Täytyypä ruveta sitten vaan hieromaan ajatuksia kasaan ja mäskin tekoon.

    Kiitos vielä.

Esillä 2 viestiä, 16 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.