Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Merkitty: ,

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #366
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Perus lagerointiin löytyy reseptejä ja ohjeita, mutta onko kokemuksia tai tietoa eri hiivojen toiminnasta eri lämpötiloissa?

    Oon ajatellut tehdä miedosti hapatettua ja vähän ikäännytettyä kirsikkaolutta. Lämpökontrolloitua käymiskaappia ei ole, mutta kylmäkellari jossa 5 astetta, löytyy.

    Toimisiko joku hiiva jääkaappilämmöissä? Ainakin pullahiivat toimii, koska oon kohotellut pizzataikinoita kylmässä. Kelasin jos laittaisi suoraan kylmään käymään vierteen ja lisäisi jonkun 1kg tammilastuja ja sitten käymisen hidastuttua kirsikoita ja antaisi olla jonkun pari kuukautta kylmässä rauhassa käymässä loppuun.

    Vinkkejä otetaan vastaan.

    #372
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 124

    Noin matala lämpötila on hiukan hankala ja saattaa muistaakseni tuottaa helposti voin tapaisia sivumakuja olueen. Jos haluaa kokeilla, niin juurikin tuo pullahiiva voisi toimia. Olen itse aikoinaan sahtia tehnyt kerrostalon kylmäkellarissa (n. 6 C). Tuossa ongelmaksi tuli se, että pullahiiva jatkoi käymistä lämmetessään, eli pullot piti säilyttää käymisen jälkeenkin kylmässä.

    Voisin kuvitella, että jokin saksalainen lagerhiiva olisi kokeilemisen arvoinen. Näiden kehitys lähtee kuitenkin kellarikäymisestä (mistä koko ”lager”-sanakin tulee) ja uskoisin Saksankin kellareiden tippuneen aikanaan selkeästi alle jääkaappilämpötilojen. Jos tätä kokeilee, kannattaa hiivausasteen olla todella korkea, niin kompensoi stressaavia kasvuoloja.

    #373
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    On pullahiivallakin joku käymisaste. Täytyy laittaa testierä kylmään.

    #799
    Bissenpaikka
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Olen nyt muutaman erän käyttänyt lageria parvekkeella Lallemand Diamond Lager hiivalla.

    Ensimmäiseen hiiva erään ripottelin vierteen pintaa ja olut kävi jo muutaman tunnin kuluttua , ulkolämpötila alle 10 astetta. Seuraavat erät tein vanhan hiivakakun päälle. Eilen hiivasin lämpimän vierteen parvekkeella ja nyt pulputtaa hitaasti muutaman asteen lämpötilassa (kansi falskaa).  Syksyllä yllätti muutama kylmä päivä (pakkasta pari astetta) kesken käymisen, mutta hiiva jatkoi työtään, kun lämpötila nousi muutamaan plus asteeseen. Olut ei saanut sivumakuja.

    Olen jopa hämmentynyt siitä, että tämä kokeellinen lager-parveke-panimo toimii paremmin kun sisällä käytetyt ale-oluet. Toki suosiollisilla ulkolämpötiloilla on suuri merkitys hiivan toimintaan.

     

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 9 kuukautta sitten Bissenpaikka.
    #1170
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Lager-parvekkeen innoittamana laitoin pilsutekeleen juuri etupihalle käymään. Ei oikein meinannut vierteen lämpötila tuosta 15c enää alemmas mennä ku jätin ulos viilenemään.

    Saflager W34 ripoteltu 15c vierteeseen, ulkona 4c. 12c-15c optimaalilämpötila ko. hiivalle, toimii 9-22c paketin mukaan.

    Laitoin käymisastian (12L) kylmälaukkuun. Aamulla lämpötilan mittaus uudelleen ja peliliikkeet sen mukaan.

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 4 viikkoa sitten Liejumonsteri.
    #1172
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Ulkona edelleen 4c, tarra käymisastian kyljessä näyttää 10c.

    #1181
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Lämpötila on vaihdellut ulkona noin -2c – +4c välillä. Tällöin aikaa tarra käymisastian kyljessä on näyttänyt lämpötilaa 6c – 8c. Olen siirtänyt käymisastian kylmälaukussaan joka yö viileään eteiseen jolloin lämpötila nousee 11-14c:hen. Ja sitten takaisin ulos…

    Eli melkoista lämpötilanvaihtelua on tapahtunut, nähtäväksi jää miten vaikuttaa makuun.

    #1208
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    En ole aiemmin lageria tehnyt mutta tämä onnistui aika hyvin. Aiemmista oluistani tuttu virhemaku (tod.näk. hapettuminen) puuttuu tästä kokonaan. Tosin käytin myös pullotustikkua ensimmäisen kerran tässä oluessa. Hiilihappojen muodostuminen oli ainakin vielä heikkoa, taisin pitää liian vähän aikaa huoneenlämmössä pullotuksen jälkeen.

    Luulen että tärkeintä on alussa muutaman päivän ajan pitää käymislämpötila kohdillaan kun käyminen on kovimmillaan, hiiva ei stressaannu ja muodosta virhemakuja. Nyt pullot ovat ulkovarastossa kylmälaukussa luonnon armoilla.

    #1209
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 124

    Juu, nuo ekat päivät ovat ne ratkaisevat, sen jälkeen olut antaa huomattavasti enemmän anteeksi. Toki lager-hiivoilla ja mitä pienemmillä lämpötiloilla pelataan, tämä tärkeiden päivien määrä lisääntyy, kun varsinainen käyminen kestää pidempään.

    Saitko pihalageriisi rapsakkuutta tällä tavalla käytettynä?

    Meinaatko muuten, että oluet eivät jäädy pihavarastossa kylmälaukussakaan?

    #1305
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Pihalaagerista tuli lopulta ihan ok juomaa, alkuun luulin että tuo jatkuva siirtely stressasi hiivaa siinä määrin että vaikutti makuun (makeahko maku). Useamman pullon nyt testanneena tajusin että ei johdukkaan siitä vaan katkeruutta ei tullut tarpeeksi tuosta Hallertau Hittelfrühista vaikka käytin melko runsaasti eräkokoon nähden 30g/45min, 20g/10min, 20g/flameout.

    Seuraavaksi lagertempuissa vuorossa ruislager (korvaan ruismaltaat ruishiutaleilla), tähän sitten 45min keitto vaikkapa Centennialilla jota on paljon pakastimessa.

    edit: ja juu kyllä tällä kelillä pullot jäätyy kylmälaukkuun… -5c-10c:ssä pysyivät vielä nestemäisinä mutta otin sisälle tuon laukun, kylmäkallet hoitaa viilennyksen…

    • Tätä vastausta muokkasi 8 kuukautta, 1 viikko sitten Liejumonsteri.
    #1332
    Simo-Juhani
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Päivää!

    Olen tekemässä elämäni ensimmäistä oluttani ja olueksi valikoitui pilsneri. Nyt tuli käymisen kanssa ongelma. En ymmärrä missä vaiheessa olut pitäisi pullottaa? Pitääkö odottaa niin pitkään, että vesilukko lopettaa kokonaan pulputuksen vai voiko sen pullottaa käymis vaiheessa. Nyt olut ollut käymässä 3viikkoa ja 2päivää. Eikä pulputus vieläkään lopu. Käymis lämpötila on ollut 12-15’C . Ominaispainon en ole mitannut, kun en ole uskaltanut avata käymisastian kantta. Hiivana olen käyttänyt Saflager S23.

    En kehdannut tehdä uutta topikkia tästä aiheesta.

    #1333
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 124

    Hei!

    Ja tervetuloa hienon harrastuksen pariin.

    Pullotus tehdään, kun hiiva on syönyt käymiskelpoiset sokerit vierteestä ja näin on syntynyt olutta. Jos sen tekee liian aikaisin, on riskinä ylikarbonoituminen (räjähteleviä pulloja).

    Parhaiten tosiaan saat asian selville mittaamalla ominaispainon parin päivän erolla. Jos ei muutosta = pulloon vaan. Nyt vierteessä pitäisi olla jo sen verran aökoholia, että kun desinfioit mittaamisessa käytettävät vermeet, ei suurta riskiä oluen pilaamisesta ole. Vältä toki liiallista oluen läikyttelyä, ettei saa liikaa happea.

    Jos et halua mittauksia tehdä, niin odottaisin vielä 1-2 viikkoa. Kuivahiiva voi olla yllättävän laiska käyttäjä varsinkin kylmissä lämpötiloissa. Lager myös hyötyy pääosin pidemmästä käyttämisestä, joten et menetä mitään (paitsi suu voi kuivua 😅).

    Vesilukkoa ei kannata liioiksi katsella, se ei tässä vaiheessa enää kerro paljoakaan.

    Muutenkin, pääkäymisen jälkeen olut kestää jo yllättävän paljon yhtä ja toista menemättä pilalle, eli “vaarallisimmat” ajat ovat jo takanapäin. 👍

    #1334
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 18

    Ajan perusteella käyminen on jo päättynyt. Sinuna toisin käymisastian 3-5 pv ajaksi vielä huoneenlämpöön sillä lager/pilsner vaatii diasetyylitauon, tuossa lämpötilassa poistuu loput epäpuhtaudet oluesta.

    Itsellä sama hiiva nyt käytössä ja aloitan juuri tuon lämpötilan noston. Panopäiväkirja-kohdasta löytyy omat seurantani jos kiinnostaa.

    Tuosta löytyy hyvät vinkit:

    Lager Method

     

    #1335
    Simo-Juhani
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Kiitoksia! Tämä selvensi asiaa paljon. Eli pitää unohtaa hätäily ja antaa vielä pihistä  jonkun aikaan.

    #1595
    Juuhani
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Hei.

    Aloitteleva harrastaja täällä pähkäilee, onneksi löytyi tämä palsta ja ketju. Noista jo paljon vinkkiä sain kuten myös liejumonsterin päiväkirjasta. Mutta pakko vielä pari asiaa kysyä ettei joulu mene piloille vain siksi ettei ole ilinnyt kysyä.

    Tarkoituksena laitella lähiviikkoina jouluolutta (lager) oman pään reseptin mukaan. Pussimäskäys kattilassa, n.7-8l lopullinen pullotus määrä tavoitteena. Maltaita reilu 2kg, Humaloja reilu 50g. Appelsiini kuorta hieman mausteeksi. Hiiva joku lager kuivahiiva.

    Eli mikä tässä mietityttää niin:

    -Käyminen, montako viikkoa vai onko se aina tilanteen mukaan, itse suunnitellut että n.3vk ja lämpö n.10-14ast.?

    -Tuo huoneenlämmössä 3pvä oli uusi tieto sen jo otinkin korvan taakse.

    -Pullotus, kuuluuko tässä lager valmistuksessa kuten ale yms,  laittaa sokeri myös? Todennäköisesti kuuluu mutta missään lager ohjeessa sitä en ole huomannut joten pakko kysyä.

    -Pullotuksen jälkeen 3vk “jälkikäyntiä” onkohan tämäkin hyvä tehdä 10-15ast vai huoneen lämmössä.?

    – Ja appi jonka avulla suunnittelin ehdottaa n.11g hiivan määräksi, varmaan riittävä…?

    -ei hajuakaan mitä määriä tuota appelsiini kuorta kannattaa käyttää, ihan himpun siitä makua haluaisin. Ilmeisesti aivan keiton lopussa mutta onko se 5g vai 50g mitä mausteita kannattaa käyttää…?

    -veden pH hommat, jos ei sama kuin appin reseptissä niin tarkoittaako pilaantumista tms, olen aivan liian aloittelija että niitä haluttaisi alkaa tutkimaan…

    Tosiaan jos joku auttelee näissä alkuun niin suunnattoman suuri apu ja kiitos jo etukäteen.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.