Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Kylmäkäyttäminen: lager hiivat, lämpötilat jne

Merkitty: ,

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #366
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Perus lagerointiin löytyy reseptejä ja ohjeita, mutta onko kokemuksia tai tietoa eri hiivojen toiminnasta eri lämpötiloissa?

    Oon ajatellut tehdä miedosti hapatettua ja vähän ikäännytettyä kirsikkaolutta. Lämpökontrolloitua käymiskaappia ei ole, mutta kylmäkellari jossa 5 astetta, löytyy.

    Toimisiko joku hiiva jääkaappilämmöissä? Ainakin pullahiivat toimii, koska oon kohotellut pizzataikinoita kylmässä. Kelasin jos laittaisi suoraan kylmään käymään vierteen ja lisäisi jonkun 1kg tammilastuja ja sitten käymisen hidastuttua kirsikoita ja antaisi olla jonkun pari kuukautta kylmässä rauhassa käymässä loppuun.

    Vinkkejä otetaan vastaan.

    #372
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 109

    Noin matala lämpötila on hiukan hankala ja saattaa muistaakseni tuottaa helposti voin tapaisia sivumakuja olueen. Jos haluaa kokeilla, niin juurikin tuo pullahiiva voisi toimia. Olen itse aikoinaan sahtia tehnyt kerrostalon kylmäkellarissa (n. 6 C). Tuossa ongelmaksi tuli se, että pullahiiva jatkoi käymistä lämmetessään, eli pullot piti säilyttää käymisen jälkeenkin kylmässä.

    Voisin kuvitella, että jokin saksalainen lagerhiiva olisi kokeilemisen arvoinen. Näiden kehitys lähtee kuitenkin kellarikäymisestä (mistä koko ”lager”-sanakin tulee) ja uskoisin Saksankin kellareiden tippuneen aikanaan selkeästi alle jääkaappilämpötilojen. Jos tätä kokeilee, kannattaa hiivausasteen olla todella korkea, niin kompensoi stressaavia kasvuoloja.

    #373
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    On pullahiivallakin joku käymisaste. Täytyy laittaa testierä kylmään.

    #799
    Bissenpaikka
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 2

    Olen nyt muutaman erän käyttänyt lageria parvekkeella Lallemand Diamond Lager hiivalla.

    Ensimmäiseen hiiva erään ripottelin vierteen pintaa ja olut kävi jo muutaman tunnin kuluttua , ulkolämpötila alle 10 astetta. Seuraavat erät tein vanhan hiivakakun päälle. Eilen hiivasin lämpimän vierteen parvekkeella ja nyt pulputtaa hitaasti muutaman asteen lämpötilassa (kansi falskaa).  Syksyllä yllätti muutama kylmä päivä (pakkasta pari astetta) kesken käymisen, mutta hiiva jatkoi työtään, kun lämpötila nousi muutamaan plus asteeseen. Olut ei saanut sivumakuja.

    Olen jopa hämmentynyt siitä, että tämä kokeellinen lager-parveke-panimo toimii paremmin kun sisällä käytetyt ale-oluet. Toki suosiollisilla ulkolämpötiloilla on suuri merkitys hiivan toimintaan.

     

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 1 kuukausi sitten Bissenpaikka.
    #1170
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 12

    Lager-parvekkeen innoittamana laitoin pilsutekeleen juuri etupihalle käymään. Ei oikein meinannut vierteen lämpötila tuosta 15c enää alemmas mennä ku jätin ulos viilenemään.

    Saflager W34 ripoteltu 15c vierteeseen, ulkona 4c. 12c-15c optimaalilämpötila ko. hiivalle, toimii 9-22c paketin mukaan.

    Laitoin käymisastian (12L) kylmälaukkuun. Aamulla lämpötilan mittaus uudelleen ja peliliikkeet sen mukaan.

    • Tätä vastausta muokkasi 3 kuukautta, 1 viikko sitten Liejumonsteri.
    #1172
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 12

    Ulkona edelleen 4c, tarra käymisastian kyljessä näyttää 10c.

    #1181
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 12

    Lämpötila on vaihdellut ulkona noin -2c – +4c välillä. Tällöin aikaa tarra käymisastian kyljessä on näyttänyt lämpötilaa 6c – 8c. Olen siirtänyt käymisastian kylmälaukussaan joka yö viileään eteiseen jolloin lämpötila nousee 11-14c:hen. Ja sitten takaisin ulos…

    Eli melkoista lämpötilanvaihtelua on tapahtunut, nähtäväksi jää miten vaikuttaa makuun.

    #1208
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 12

    En ole aiemmin lageria tehnyt mutta tämä onnistui aika hyvin. Aiemmista oluistani tuttu virhemaku (tod.näk. hapettuminen) puuttuu tästä kokonaan. Tosin käytin myös pullotustikkua ensimmäisen kerran tässä oluessa. Hiilihappojen muodostuminen oli ainakin vielä heikkoa, taisin pitää liian vähän aikaa huoneenlämmössä pullotuksen jälkeen.

    Luulen että tärkeintä on alussa muutaman päivän ajan pitää käymislämpötila kohdillaan kun käyminen on kovimmillaan, hiiva ei stressaannu ja muodosta virhemakuja. Nyt pullot ovat ulkovarastossa kylmälaukussa luonnon armoilla.

    #1209
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 109

    Juu, nuo ekat päivät ovat ne ratkaisevat, sen jälkeen olut antaa huomattavasti enemmän anteeksi. Toki lager-hiivoilla ja mitä pienemmillä lämpötiloilla pelataan, tämä tärkeiden päivien määrä lisääntyy, kun varsinainen käyminen kestää pidempään.

    Saitko pihalageriisi rapsakkuutta tällä tavalla käytettynä?

    Meinaatko muuten, että oluet eivät jäädy pihavarastossa kylmälaukussakaan?

    #1305
    Liejumonsteri
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 12

    Pihalaagerista tuli lopulta ihan ok juomaa, alkuun luulin että tuo jatkuva siirtely stressasi hiivaa siinä määrin että vaikutti makuun (makeahko maku). Useamman pullon nyt testanneena tajusin että ei johdukkaan siitä vaan katkeruutta ei tullut tarpeeksi tuosta Hallertau Hittelfrühista vaikka käytin melko runsaasti eräkokoon nähden 30g/45min, 20g/10min, 20g/flameout.

    Seuraavaksi lagertempuissa vuorossa ruislager (korvaan ruismaltaat ruishiutaleilla), tähän sitten 45min keitto vaikkapa Centennialilla jota on paljon pakastimessa.

    edit: ja juu kyllä tällä kelillä pullot jäätyy kylmälaukkuun… -5c-10c:ssä pysyivät vielä nestemäisinä mutta otin sisälle tuon laukun, kylmäkallet hoitaa viilennyksen…

    • Tätä vastausta muokkasi 2 viikkoa, 2 päivää sitten Liejumonsteri.
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.