Kveik

Merkitty: 

Esillä 8 viestiä, 16 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1122
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 55

    Lallemandin voss kveikilla pääsin 67% käymisasteeseen 7 vuorokaudessa. 1,060 > 1,020. Jotain tuommoista odotinkin. Voi tuosta vielä alentua kunhan odottelee. Jotain pientä käymistä näyttäis vielä olevan. Hitaasti käyttää pitkän ketjun sokereita. Varmaan dippaan enzyymit ennen pullotusta ja ei jälkikäymissokeria. Luultavasti käy sinne 1,012 tuntumaan 🙂 Hyvät aromit tuolla hiivalla. Neutraali ja flokkuloituu nopeasti.

    Edit. Annoin vielä kolme vuorokautta lisää aikaa märillä humalilla niin ominaispaino meni 1,018. Eli 11-12 vrk pääsin sinne 70% käymisasteeseen. Vielä on paljon sokereita pullotukseen. Onko jotain 5,5% alkoholiprosentti tällä hetkellä.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    #1129
    Zahvo
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 4

    OG oli 1.062 ja FG 1.016.

    #1130
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 55

    OG oli 1.062 ja FG 1.016.

    Mäskäyslämpötila? Itehän tein monivaiheisen mäskäyksen 53°C 20 min, 63°C 20 min, 68°C 10 min ja nosto 80°C:een. Eli paljon huonoja sokereita yleensä hiivalle mutta yllättävän hyvin hiiva käytti sokereita kuitenkin ilman entsyymi lisäystä. Entsyymit heitin kyllä sitten pullotusvaiheessa.

    #1131
    Zahvo
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 4

    60min +66 asteessa ja lopussa 10min +77.

    Hedelmäisen aromin tuotti Ipaan, joka ei selvästikään tullut humalista.

    #1132
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 55

    60min +66 asteessa ja lopussa 10min +77. Hedelmäisen aromin tuotti Ipaan, joka ei selvästikään tullut humalista.

    Korkeat mäskäyslämpötilat sielläkin. Joo, tuo lallemandin voss kveik tuottaa appelsiiniä, sitruunaa, hedelmäistä aromia ja jonkin verran pullamaisuutta. Yllättävän hyvä kun ei tule sellaista siitepölyn tuntumaa kovinkaan paljon mitä useimmilla hiivoilla tulee. Varmaan johtuneen kun raskas hiiva ja flokkuloituu hyvin vaikka jättääkin oluen sameaksi.

    Lukenut ettei kannata tällä Gjernesin kveikillä tehdä  kauhean mietoja oluita. Kuulemma pääsee paremmin oikeuksiin vahvemmissa yli 5%:ssa oluissa ja korkeammassa lämpötilassa siellä >30°C. Itellähän jäi vähän alle 30°C:seen. Noh ihan juotavaa tuli kuitenkin mun muutaman vuoden kokemuksella.

    #1153
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 55

    Näitähän tulee nyt kuin sieniä sateella. Omegalta uusi hiivakanta Cindarella jota ne kutsuu Lutraksi. Lager kanta tästä hiivasta. Esterit pysyy Omegan mukaan ultra alhaisena käymislämpötilan ollessa  20-35°C.

    The Yeast Bay:lta myös uusi hiivakanta Lida joka sopii APA/IPA tyyppisille korkealla käymisasteella ja korkealla alkoholinkestävyydellä sinne 13%:tiin asti.

    Näitä kun nyt saisi vaan jostain niin pääsisi kokeilemaan.

    #1154
    Dillen Aspen
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 4

    60min +66 asteessa ja lopussa 10min +77. Hedelmäisen aromin tuotti Ipaan, joka ei selvästikään tullut humalista.

    Korkeat mäskäyslämpötilat sielläkin. Joo, tuo lallemandin voss kveik tuottaa appelsiiniä, sitruunaa, hedelmäistä aromia ja jonkin verran pullamaisuutta. Yllättävän hyvä kun ei tule sellaista siitepölyn tuntumaa kovinkaan paljon mitä useimmilla hiivoilla tulee. Varmaan johtuneen kun raskas hiiva ja flokkuloituu hyvin vaikka jättääkin oluen sameaksi. Lukenut ettei kannata tällä Gjernesin kveikillä tehdä kauhean mietoja oluita. Kuulemma pääsee paremmin oikeuksiin vahvemmissa yli 5%:ssa oluissa ja korkeammassa lämpötilassa siellä >30°C. Itellähän jäi vähän alle 30°C:seen. Noh ihan juotavaa tuli kuitenkin mun muutaman vuoden kokemuksella.

     

    Tein pienen satsin 1.048 pale alea Vossilla (käsittääkseni Gjernesistä eristetty kanta) ja käyminen tuotti olueen todella tiukan rikin hajun. Google kertoi että johtuu tod.näk. juurikin matalasta ominaispainosta. Tuota mietoa kantavierrettä voi kuulemma kompensoida hiivaravinteella, itse laitoin hieman, mutta olisi kai pitänyt laittaa melko iso määrä.

    #1155
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 55

    60min +66 asteessa ja lopussa 10min +77. Hedelmäisen aromin tuotti Ipaan, joka ei selvästikään tullut humalista.

    Korkeat mäskäyslämpötilat sielläkin. Joo, tuo lallemandin voss kveik tuottaa appelsiiniä, sitruunaa, hedelmäistä aromia ja jonkin verran pullamaisuutta. Yllättävän hyvä kun ei tule sellaista siitepölyn tuntumaa kovinkaan paljon mitä useimmilla hiivoilla tulee. Varmaan johtuneen kun raskas hiiva ja flokkuloituu hyvin vaikka jättääkin oluen sameaksi. Lukenut ettei kannata tällä Gjernesin kveikillä tehdä kauhean mietoja oluita. Kuulemma pääsee paremmin oikeuksiin vahvemmissa yli 5%:ssa oluissa ja korkeammassa lämpötilassa siellä >30°C. Itellähän jäi vähän alle 30°C:seen. Noh ihan juotavaa tuli kuitenkin mun muutaman vuoden kokemuksella.

    Tein pienen satsin 1.048 pale alea Vossilla (käsittääkseni Gjernesistä eristetty kanta) ja käyminen tuotti olueen todella tiukan rikin hajun. Google kertoi että johtuu tod.näk. juurikin matalasta ominaispainosta. Tuota mietoa kantavierrettä voi kuulemma kompensoida hiivaravinteella, itse laitoin hieman, mutta olisi kai pitänyt laittaa melko iso määrä.

    Oon saanut tuommaista rikkimäistä hajua vehnähiivalla vain joka kävi siinä 20°C asteen tietämillä. Katosi kuitenkin täydellisesti pullokypsyttelyssä. Mikä käymislämpötilä ja mitä ravinteita?

Esillä 8 viestiä, 16 - 23 (kaikkiaan 23)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.