Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Koska oluesi on juotavissa?

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Koska oluesi on juotavissa?

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #301
  Yeasthill
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 9

  Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, että kauanko porukalla kestää n. 1.050 og vahvuisen ale:n kypsyminen juontikuntoiseksi? Kegi ja pullo tietysti kaksi eri asiaa…

  Tänä viikonloppuna avaan single hop northern brewer-kokeiluni. Kävi pöntössä 2vko, pullot oli lämpimässä 2vko ja nyt kellaroitu 2vko. Luuli olen juotavissa. Hiivana us-05.

   

  • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 5 kuukautta sitten Yeasthill.
  #307
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 31

  Pullotuksen jälkee otan ekan maistiaisen viimeistään viikon kohdalla. 😄 Nostan oluen esim 24h etukäteen jääkaappiin että ehtii hiivat laskeutua. Kahdesta kolmeen viikkoon olen antanut aikaa pullokäymiselle jonka jälkeen siirrän kaikki pullot kylmävarastoon. Kylmävarastossa 2-3 päivää mielestäni riittää siihen että olut on priimakunnossa, kun siis puhutaan jostain jenkki pale alesta. Vähän tulee hätäiltyä jos kyseessä on joku kuivahumalapommi, muuten en pingota noiden aikojen kanssa.

  #308
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 109

  Tervetuloa palstalle!

  Yleisesti ottaen itse aloin juomaan oluitani ja pidin niitä tarpeeksi kypsinä juurikin noihin aikoihin (6 viikkoa), kun abv asettuu sinne 4,5% ja 6% välimaastoon. Toki käymislämpötilan korkeus (yli 20c) ja oluen kovin kuivaksi käyminen vaikuttaa tuohon valmiiksi kypsymisaikaan pidentävästi, kun hiiva joutuu siivoilemaan enemmän “jätteitään”.

  Kegi jouduttaa hiukan asiota ja oman kokemukseni mukaan tuo sama kypsyysaste saavutetaan 4-5 viikossa.

  #309
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Ite otan kanssa maistiaiset viikon kohdalla ja sen jälkeen juon pois miten nyt satun juomaan. Oon huomannut että ipat ja muut vastaavat kyllä menettää makuaan selkeästi jo parin kuukauden sisällä ja maku on suht stabiili vain sen ehkä ekan kuukauden sisällä pullotuksesta

  #511
  Liejumonsteri
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 12

  Oon huomannut että ipat ja muut vastaavat kyllä menettää makuaan selkeästi jo parin kuukauden sisällä ja maku on suht stabiili vain sen ehkä ekan kuukauden sisällä pullotuksesta

  Tää on kyllä tosi. Tulee usein tehtyä noin 5% pale alea ja maku on niissä parhaimmillaan noin 1-2 viikkoa pullotuksesta jonka jälkeen raikkaus hissukseen häipyy.

   

  Kerran olen tehnyt pale alen niin että 4pv käyminen (yleensä annan käydä 2vk ajan), 3pv kuivahumalointi, pullotus ja viikon päästä juonti. Oli vähän kiire, juomasta tuli sellaista että kyllä sitä veti mutta ei mitään erityisen juhlavaa tavaraa.

  #566
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Itse siirryn nyt aleissa paineistettuun käymiseen yhdistettynä kegeihin. Tolla menetelmällä valmista tulee jopa 5 päivässä. Tosta on home brew networkilla ja dr. Hans breweryllä youtubessa paljon infoa.

  #1043
  Jote
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 10

  Mulla stoutit on parhaimmillaan vasta n. 6-7 vk pullotuksesta. toki juomakelpoisia jo kahden viikon kohdalla, mutta maku syvenee selkeästi mitä pidempään pidän kypsymässä huoneenlämmössä. Yksi vanhemman satsin pullo tuli erehdyksissä jätettyä neljäksi kuukaudeksi tekeytymään, ja se vasta nannaa olikin.

  Ipat ja vehnät onkin valmiita paljon aiemmin. sanoisin, että jos käymispöntössä pitää sen 2vk ja pullokypsyttää 3vk, on molemmat parhaimmillaan. Toki joku oikein dänkisti katkerohumaloitu DIPA kypsyy hitaammin kuin sessioitava hedelmäinen ipa.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.