Kegistä pulloon, vastapainepullottimet ja DIY

Keskustelupalsta Kotipanimo Välineistö Kegistä pulloon, vastapainepullottimet ja DIY

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #359
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Jos bisseä haluaa kegistä pulloon vaihtoehtoja on 2: Siirtää muovipulloon tai limupulloon. Kummassakin tapauksessa happojen säilyttämiseksi vastapainepullotus on paras tapa.

  Jos tarkoitus ei ole säilöä vaan kuskata mukaan niin tarjolla on ball lock venttiiliin sopiva carbonation cap, jonka avulla esim illanviettoon voi napata olutta 1,5 litran pulloon. Pullotus vastapaineella onnistuu ja omassa käytössä vähän tyylitön limpparipullo on ihan jees. Miksei tämä toimisi säilömiseenkin toki.

  Mikäli bisseä haluaa säilöä lienee lasipullo parempi, koska ei läpäise happea ja on kerta-annoksena järkempi. Tällainen tilanne voi tulla eteen esim. kegin jämiä tyhjennellessä seuraavaa satsia varten.

  Dr. Hansilla on youtubekanavalla hyödyllinen video vastapainepullotuksesta. Kundi on väsää vastapainepullottimen picnichanaan sopivasta putkenpätkästä joka työnnetään kumitulpan läpi. Kun hanasta annostelee bisseä niin kumitulppaa raotellaan pullon suulla paineen päästelemiseksi.

  Vaihtoehtoisesti kumitulppaan voi tehdä reunaan toisen reijän ja laittaa pallopumpun neulan siitä läpi jolloin peukalolla voi antaa vastapainetta.

  Kumpikin näistä keinoista on varmaan äkkiä halvempia kuin kaupalliset pullottimet. Toki pullot pitäisi täyttää hiilidioksidilla alkuun, jottei olut hapetu prosessissa. Tämä hoituu periaatteessa esim käyttämällä jakotukkia palloventtiileillä jolloin kegi voi olla yhdessä linjassa ja toisesta laskea pulloihin kaasua.

  Prosessista voisi saada ainakin kaverin kanssa suhteellisen helpon liukuhihnahomman kun yksi ensin huuhtoisi pullot hiilidioksidilla ja toinen asettelisi kruunukorkin pullon päälle jotta hiilidioksidi pysyy pullotusvaiheeseen asti pullossa. Pullotusvaiheessa sitten toinen pullottelee ja toinen korkittaa.

  Kummallakin menetelmällä on hyödyllistä pullottaa sen verran täyteen että saa vaahdon nousemaan pullon suulle. Tällöin korkin voi sulkea suoraan hiilidioksidipitoiseen vaahtoon.

  Jos on vinkkejä omista viritelmistä niin tänne vaan!

  #765
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 28

  https://aijaa.com/C7TeyN

  Oma proto hapotetun oluen pullottamiseen. Painekoe, venttiilit puuttuvat.

  #766
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Ihan näppärän näköinen masiina.

  #768
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 28

  Laite toimi kuten pitikin, unohtui kuva ottaa kaikki venttiilit paikoillaan.
  Nyt oli yksi venttiili päästämään pullosta hiilidioksidia ja painetta pois. Täytyy laittaa kaksi, toinen huuhtelua varten ja toinen säädettävällä ulospuhalluksella. Palloventtiili oli aika karkea säätää ja jos päästi alussa liian nopeasti tavaraa pulloon, niin vaahtosi hieman.

  #769
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Huuhtelua varten erillinen palloventtiili ja sen lisäksi säädettävä rajapaineventtiili niin luulisi toimivan aika hyvin. Perusbisseillä tuo huuhteluvaihe lienee melko turha jos kyseessä on hapettumiselle ei niin kovin altis juoma.

  Tällöin prosessi voisi olla niin, että painelinja pullottimen hiilidioksidille samasta lähteestä kuin kegiin/lähtöastiaan ja paineensäätöventtiili hieman pienempään paineeseen. Hiilidioksidipuoli auki pullon suuntaan, kun paineistuu niin juomapuoli auki ja hiilidioksidipuoli kiinni -> paineensäätöventtiili hoitaa loput ja lopuksi korkitus vaahdon päälle. Jos kyseessä on kuivahumaloidumpi bisse esim neipa niin sitten huuhteluvaihe aluksi tai mielenrauhan vuoksi kaikkiin. Huuhteluvaiheessa läpivirtauksen tulee olla mahdollisimman nopea, jotta diffuusiolta vältytään.

  #875
  iddqd
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Onko vaikutusta oluen vaahtoamiseen kun tuo olut putki on nuin lyhyt eikä täytä pohjalta. Itse tein semmosen “perinteisen” vastapaine pullontäyttäjän ja olis tarkotus jonkinlainen teline tehdä sille. Lyhyt putki kyllä helpottas käyttöä.

  #876
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 206

  Tollanen lyhyt putki kyllä toimii, mutta toimii parhaiten jos se olutvirta saadaan käännettyä pullon sivulle ettei valu loiskuen suoraan olueeseen.

  #882
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 28

  https://aijaa.com/kfzXxh

  Proto, letku tulee vielä putken päähän. Leppoisa täytellä, vieressä vielä korkituslaite.

  Seuraavaksi samanlainen hitsaamalla, jää kierreosat mahdollisimman vähälle.

  • Tätä vastausta muokkasi 6 kuukautta sitten Kotiranta.
  #894
  iddqd
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  #895
  iddqd
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Tuommonen tuli väsättyä. Viikon päästä testiin.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.