Josbansen puuhastelut

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Josbansen puuhastelut

Esillä 9 viestiä, 46 - 54 (kaikkiaan 54)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #635
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 99

    Eikös tämä ole se aatonaattona pantu erä? Miltä maistui näin tuore tapaus ja oliko paineistetulla käymisellä isokin vaikutus lopputulokseen?

    #637
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Joo, juuri se, maussa oli näin tuoreeltaan snadisti liikaa hop burnia, olut on melko viskoosia kun tuli se 1kg käytettyä kaurahiutaleita mäskissä. 7,2% vahvuutta ei juuri maistu. Käymisestereistä en osaa nyt sanoa vertailuna kun tämä tuli S04 hiivalla ja edellinen US-05, mutta ihan maukas pakkaus. Tuoksuu mukissa ihan originalin greippilonkerolle, maussa vaalea mallaspohja, ehkä pientä “raakuutta” oli ensimaistossa (tämä kuva siis 30.12. otettu) mutta tasottui jo kegissä paljon uudenvuoden aatoksi. Mukavan hedelmäinen ja pyöreä. Mineraalit säädin siten, että klorideja n. 150ppm ja sulfaatteja n. 100ppm.

    #771
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Pistin pari päivää sitten käymään tuon uuden apa:n. Ensimmäinen täysin kuivahumalaton ipa/apa kategorian olut niin saa nähdä minkälainen lopputulema tuohon saadaan.  Käyminen 30PSI ylipaineessa US-05 hiivalla, joten käymisestereitä pitäisi tulla vähän, mutta kyllä tuo suht hedelmäiselle tuoksuu.

    Ajattelin testata tähän satsiin gelatiinia suoraan käymisastiaan ylipainesesti eli paineistan gelatiiniliuoksen limupulloon ja vapautan painetta käymisastiasta sen verran, että gelatiini holahtaa käymisastiaan.

    Tota bisseä tulee sen verran reippaasti yli kegin, että ajattelin vastapainepullottaa loput normi olutpulloihin, jotta pullo vs kegi tilannetta voidaan arvioida. Valitettavasti en voi hapotettua kamaa laittaa jälkikäymään ja siten “altistaa hapelle” tietoisesti, mutta ajattelin tehdä vastapainepullotuksen osittain ilman pullojen tarkoituksenmukaista hiilidioksidihuuhtelua ja osittain huuhtelemalla, jotta eroja voidaan löytää ja voin toki pullottaa osan ilman vastapainetta ja arvioida eroavaisuuksia hapoissa jne.

    #812
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Iskin gelatiinit maanantai iltana tuonne käymisastiaan samalla kun toimitin cold crashiin. Katsotaan miten kirkastuu. Kegitys ja pullottelut viikonloppuna ohjelmassa. Paineistetulla käymisellä on kyllä mukavasti prosessia nopeuttava vaikutus, kun olut on parissa viikossa juomavalmista.

    #813
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Otin keskiviikkona pienen maku samplen, ainakaan tuolloin olut ei vielä ollut 100% kirkastunutta ja huomasi ettei gelatiini kaikkinensa ollut vielä painunut pohjalle, koska olut oli hieman “paksuhkoa” joten nyt vaan venailua. Mitään virhemakuja ei löytynyt ja tämän erän kanssa huomasin kuinka vähän käymisestereitä paineistettu käyminen oikeastaan tekee. Tuolla US-05 hiivalla tuo maku muistutti melkolailla pilsneriä jenkkihumalatwistillä. Ibut jäi valitettavasti vähän mataliksi ja vaikka loppuvaiheessa käytinkin reippaammin humalaa niin aromipuolikin oli ehkä hieman pliisua. Päätin sitten alkuperäisestä poiketen kuivahumaloida tuon vielä cold crashin ohella ja nakkasin astiaan 50g galaxya. Maussa Maris Otterin vahva maltaisuus iski aikalailla voimakkaasti. Katsotaan millaista tulee, kun on kirkastunut ja kuivahumaloitunut, eiköhän tuo viikossa kirkastu 5 asteen lämmöissä.

    #865
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Pullotin testipullot ja kegitin kirkastuneen oluen. Yhteen settiin siis hiilidioksidi huuhtelu ja vastapainepullotus, toiseen ei huuhtelua ja vastapainepullotus, kolmanteen pullotus ilman vastapainetta.

    Maistoin tuota olutta vielä loppupäästä kun käymisastiaan jäi vielä. Maku oli kuivahumaloinnin takia ehkä pykälää aromikkaampi, mutta kokonaisuudessaan olut tais jäädä cream ale akselille humaloinnin ja makumaailman puolesta. Ens kerralla sit ibuja lisää.

    #1032
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Eipä ole hetkeen kirjoiteltu, mutta laitetaas päivityksiä.

    Toi viimeisin postailtu olut muuntui sitten käytännössä cream ale kategoriaan, koska katkeroa oli niin vähän. Koko kegi tuli juotua ja loppuviimein olut oli suht kirkasta, mutta ei täysin, joten jotain gelatiinin kanssa mahtoi mennä pieleen. Ihan hyvä olut kuitenkin.

    Cream alen jälkeen tein hedelmäisen ipan, jonka vein kegissä porukalle juotavaksi ja katosikin melkein illassa. Onnistunut olut. Tämän jälkeen tein parit kimppaoluet duunikaverin 2 kegin systeemillä, hedelmäistä katkeroiltaan vahvempaa ipaa ja jenkkivehnää oli seuraavat.

    Nyt viimeisimpänä on tulossa vesimelonilla maustettu sour, jossa kyllä vesimeloni ei kauheasti maistu, joten katsotaan, josko sen kanssa tarvitsee kikkailla jotain, esim maustaa vielä jollain vahvemmalla esim vadelmalla, kirsikalla tms, että maun saa kohdilleen.

    #1033
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 42

    Heititkö tuota vesimelonia mehuna vaan joukkoon?

    #1096
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 206

    Vesimelonisourissa meloni meni soseutettuna sekaan. Lopulta tuli iskettyä reilu kilo vattua ja mustaherukkaa, jotta sai järkevämpää makua tuohon.

    4 kertaa kuivahumaloidusta neipasta kysyttiin muualla. Tein siis 1,2,3 päivinä hiivauksesta 1/4 kokonaishumaloista kunakin kertana ja cold crash päivän aamuna loput humalat laitoin vesilitran kera vakuumipussiin ja sous videtin seoksen 75 asteeseen öljyjen liuottamiseksi. Annoin pussin jäähtyä huoneenöämmössä ja dumppasin seoksen käymisastiaan. Täm.ä aamulla ja illalla sitten cold crash. Seuraavana päivänä kegittäessä oli todella kova hop burn ja todella mehukas tuoksu. Jätin tuon sitten kegissä vielä huoneenlämpöön jussin yli siltä varalta että hiivalla olisi homma kesken ja että tasaantuisi nopeammin ja nyt juhannusvklp sunnuntaina hop burn alkanut taittua joten lisäraporttia maanantaina kun saa taas kylmäksi asti.

Esillä 9 viestiä, 46 - 54 (kaikkiaan 54)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.