Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Josbansen puuhastelut

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Josbansen puuhastelut

  • Tämä aihe sisältää 53 vastaukset, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 kuukautta sitten Josbanse toimesta.
Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 54)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #531
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Noniin. Resepti muodostui sellaseksi, että iskin munich darkkia n. 15% värin perässä, 20% vehnää kuten orkkis reseptissäkin on pieni osa ja sit loput perus pale alea.

    Keitossa iskin 30min kohdalla 1g/litra citraa eli n. 20-25 ibu ja sitten 90 asteessa steeppiin 1g/ litra citraa, mosaiccia ja hbc431 humalia kaikkia. Ominaispaino osui 1,054 kun tavote oli 1,084 joten laimensin vedellä. Keitossa haihtui aiottua enemmän.

    Nyt @72h hiivauksesta kovin käyminen alkoi rauhoittumaan niin iskin tohon yhden ja ainoan setin kuivahumalaa em. humalia 1g/litra kutakin.

    Käytin keitossa ensimmäistä kertaa protafloccia, se teki jännät kokkareiset saostumat joista vielä osa kelluu, katsotaan millasta lopulta ton kanssa sitten tulee.

    #532
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Hiljaista kun on, niin voinee omaa ketjua spämmätä.

    Kuivahumaloin oluen tosiaan sunnuntaina, nyt torstaina käyminen näyttää siinä määrin jo pysähtyneen, että taidan kantaa kylmään ja sitten pe-la akselilla siirrän kegiin. Mittaan og:n kyllä ennen siirtämistä kylmään, mutta veikkaisin, että suht lähelle optimia ollaan. Ei tuolla nyt sinänsä isoa merkitystä ole vaikka pari pinnaa vajaaksi jäätäisiin, käy sitten kegissä minkä käy hiljalleen loppuun.

    Periaatteessahan oluelle voisi tehdä hyvää muutama päivä käymisastiassa ilman näkyvää käymistä, jotta mahdollinen diasetyyli pääsee poistumaan, mutta en varsinaisesti ole sitä huomannut oluen “rasitteena”omissa oluissa olleen ja nyt kun kuivahumalaakin meni reippaammin ja olut on pääosin tarkoitus “korkata” jo joulukuun alussa pippaloissa, niin taidan vaan koittaa saada mahdollisimman tuoreena kegiin.

    #538
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Joko olet päässyt maistamaan tuoreinta tuotosta?

    #542
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Kegittelypäivänä maistoin. Oli vielä siinä vaiheessa vähän “raakaa” ja tuntui, ettei ibujakaan ehkä olisi aivan riittävästi, mutta pohjamaku ihan hyvä. Ehkä kuivahumalia lipsahti vähän liikaa tuohon summer ale tyyliin nähden joten hiomista on vielä. Liitteenä kuva maistiaisesta jonka pikahapotin 40psi minikegissä kegityspäivänä.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 vuosi, 4 kuukautta sitten Josbanse.
    #553
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Maistoin kegistä ja vieläkin jotenkin “raa’an” oloinen. Panopäivästä tosin 1,5 viikkoa. Katsotaan millaseksi kehittyy. Hapotkin vielä vähän vajaat. Sellanen yleishedelmäinen maku ilman ryhdikkyyttä.

    #555
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Sake keskustelusta innostuneena päätin laittaa kehittelyyn tällaisen oluen. Kaverin kanssa oli tarkoitus tehdä itse kerätyistä karpaloista souria, joten nyt on hyvä hetki testata myös hieman kokeellisempaa osuutta. Tarkoitus on siis istuttaa koji-itiöt riisiin nyt keskiviikkona ja mäskätä olut perjantaina ja laittaa jäähdytettyyn vierteeseen maitohappobakteerikanta Gefilus mehun muodossa ja lisätä ehkä karkeasti n. 1kg kojiriisiä (kuivapainoltaan ehkäpä muutama sata grammaa) sinne vierteeseen.

    Kojilla tavoittelen tässä tapauksessa kuivaa ja helmeilevän kevyttä lopputulosta, sillä koji pilkkoo tehokkaasti tärkkelystä ja mäskäyksen jättämiä sokereita eteenpäin. Sourit kun muutenkin ovat näitä olutmaailman kummajaisia, niin ajattelin kokeilla, josko kojilla saataisiin jotain positiivista lisävivahdetta tähän touhuun.

    Resepti muuten lienee suht simppeli ohraa ja vehnää, mutta käytännön syistä tähän souriin tulee todennäköisesti dumpattua kaikkia jämämaltaita eli caramunichia, red alea, keksimallasta, ruismallasta ja mahdollisesti jotain muutakin n. 1kg edestä. Saa nähdä millainen vaikutus väriin tuolla on. En pysty kyllä jälkeenpäin tuota läjää (kaikki sekoitettu yhteen jämäpussiin) enää erittelemään.

    Pistän resptitopikkiin sitten aikanaan reseptiä ja tänne seurantaa.

    #556
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Koji riisiä laitettu tulemaan. Ei tosta noi itiöt juuri riisissä näy. Höyrytin tunnin, jäähdytin n. 30 asteeseen, itiot, folio päälle ja odottelua. Laitoin lattialämmitettyyn kylpöäriin jossa n. 25 astetta.

    #559
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Laitoin oluen tulemaan ja itse mäskistä tuli väriltään sellasta tumman lagerin/vaalean portterin välimaastoa. Olut hapatettiin 1 litralla gefilus mustikka vadelma keittoa ja koji riisi lisättiin hapatusvaiheeseen. Olut tuoksui seuraavana aamuna mielenkiintoiselle mustikkakeiton lisäksi hajussa oli perinteistä aiv-rehun hajua eli lievästi ammoniakkista potkua. Maistoin vierrettä ja tsekkasin ph-paperilla PH:n. Näytti olevan n. 3,5. Mielenkiintoista tollanen keittämätön home maitohappobakteerivierre maultaan :D.

    Keittoon laitettiin kunnolla humalaa, 25g/15litraa citraa @30min ja 25+25 mosaic + cascade @0min ja 30min steeppi. 1,047 og ja käymään. Keiton lopussa heitettiin kourallinen keskipaahteista tammilastua steriloitumaan ja ne menivät käymisastiaan antamaan makua. Karpalot sitten parin päivän päästä. Kuvissa hylätty koji ja keittoon mennyt olut.

    #564
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Vehnäoluthiivalla käyminen lähti todella kovaa käyntiin, lauantaina jo illalla todella voimakas pulputus ja sunnuntaina suorastaan tuntui “kiehuvan”. Se mikä oli erikoista oli, että juurikaan vaahtoa tuo ei käydessä pintaan kerryttänyt, liekö sitten kojiriisi tehnyt temppunsa. Lisäsin jokatapauksessa nyt maanantai aamuna n. 2 litraa karpaloita keitettynä ja soseutettuna. Nämä oli kuukausi takaperin kerätty ja pakastettu välillä.

    Katsotaan miten lähtee etenemään.

    #568
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Puuhastelut jatkuu. Saatiin tuo joulu”sahti” pulloihin. Reseptissähän oli ruista, karamellia, keksiä, vehnää ja perus ohraa maltaina. Mäskäys 1 asteinen infuusio n. 65 pönttö saunassa. Mausteina oli mäskissä 100g mosaiccia, 2tl kardemumman siemeniä kokonaisina ja 2 kanelitankoa sekä 250g pakastekarpaloita.

    Mäskäystehokkuus jäi tossa tosi alhaiseksi kun mäskipussia ei sekoiteltu. OG oli 1,042 eikä tuota siis keitetty vaan samassa astiassa kuin mäskättiin laitettiin seuraavana aamuna jäähtyneenä hiivat.

    Maku oli pullotellessa erinomainen. Mausteiden suhteet toimivat ja mosaicci antoi hienoa hedelmäaromia. FG laski jopa 0,098 asti eli tosi kuivaksi kävi vehnäoluthiivalla.

    #569
    Teerimäen Parooni
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 30

    Ihan oikein laittaa tuo sahti hipsujen väliin. Eli mäskäsit ainoastaan 65 asteessa. Makusokereita ei tullut ollenkaan ?

    Sahtia Saatana
    https://untappd.com/BlackGrouse

    #570
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    No siis vaikeeta sanoa et paljonko mäskäyalämpö tarkalleen oli lopussa kun pönttö oli 85ast saunassa. Tuskin se paljoa nousee kuitenkaan.

    Ideanahan tässä oli testata tuota keiton puutetta ja vaikutusta säilyvyyteen pidemmällä aikavälillä ja tehdä kuitenkin suht olutmainen maustettu juoma mielummin kuin sahtia suoraan. Jos tuo keittämättömyys ei aiheuta säilyvyysongelmia niin ilman keittämistä voi tehdä toistekin olutta, lähes minkä laista tahansa.

    #580
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Karpalo koji sour siirretty kylmään. Otin FG:n ja se näytti 1,006. Maistoin samalla ja maku onkin erikoinen. Karpalo tulee kivasti esiin muttei ollenkaan voimakkaan happamana. Sour on jotenkin taittunut sellaseksi pehmeähköksi ja taustalla on sellanen aromaattinen ehkä jopa vanilijainen maku. Saa nähdä millaista on kylmänä ja happoineen. Kuva vääristää väriä ehkä snadisti oranssiin. Reseptissä oli jonkun verrankin humaloita ja ibut tuntuvat komppaavan tätä hyvin.

    #595
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Karpalo sour on pullossa. Ihan mukavan rapsakka ja raikas maku. Karamellimainen ja karpaloinen. Kuva vääristää snadisti oranssiin.

    #631
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Siinä omaa neipaa

Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 54)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.