Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Josbansen puuhastelut

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Josbansen puuhastelut

  • Tämä aihe sisältää 53 vastaukset, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 kuukautta sitten Josbanse toimesta.
Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 54)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #404
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Ei tuu kahvista katkeroa mutta tää olikin kylmäuutettu.

    #405
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Tarinoidaampas panopäivästä. Olin laatinut neipa reseptin tuonne reseptipuolelle brew matessa, mutta kaurahiutaleita (piti olla 10% reseptistä / 580g) olikin vaan n. 400g, noh käytin sitten 100g kauralesettä ja loput 80g korvasin vehnämaltaalla.

    Lopullinen kombo oli siis 65% ohra, 26,5% vehnä ja 8,5% kaura. Sillä mentiin. .

    Säädin ensimmäistä kertaa veden mineraaleja. Otin vedenlaadun raportin HSY:n tiedoista ja säädin 25l vesimäärän 4g panimokipsillä ja 5g kalsiumkloridilla niin että kalsium, kloridit ja sulfaatit saatiin kaikki n. 100ppm. Neipalle yleisempi konsensus olisi että kloridit – sulfaatit kannattaisi säätää 2:1 em. järjestyksessä, mutta toisaalta sulfaatit tuovat humalaa esiin kun kloridit korostavat mallasta. 1:1 oli joillain suositus ja ajattelin testata sitä koska why not.

    Noh, koska mulla on mäskäysastia 20l ja 2kpl 10l kattiloita joissa oikeasti keittää 9l/kattila, päädyin tekemään niin että “mäskäsin” useaan kertaan ja keitin sitä mukaa. Ensin mäskäsin suljetussa mäskipussissa sous vide laitteen kanssa ja aika venähti 90 minuuttiin. Mäski sekoittui toki surkeasti vaikka kapustalla hämmentelinkin, mutta toki tärkkelys konvertoitui. Kun siirsin ensimmäiset 9 litraa keittoon, lisäsin kylmälaukkuun kuumaa vettä ja avasin pussin laukun reunojen yli ja sekottelin huolella. Toistin vielä lopulta kertaalleen eli keitin 3 kattilallista josta viimeinen vähän vajaampi.

    Vähän tollasta hidasta säätöä toi oli, mutta homma tuli hoidettua. Sain lopulta 23 litraa nestettä, josta 1 litra oli sous vide humalateetä (70asteinen sous vide ja hunalat+vesi vakuumipussissa). Tuo kompensoi keiton haihtumista. Iskin flameouttiin 20+20 citra + mosaic ja tein humalateen jämistä 40+40 el dorado + cascade, koska why not. Enemmän humalaa on enemmän.

    Pitkä panopäivä, pitkä postaus. Postailen kun olut etenee.

    #410
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Iskin 86g kuivahumaloita eli kolmanneksen noista kuivahumaloiksi varatuista mosaicista (80g), citrasta (80g) ja galaxystä (100g) tuonne käymisastiaan nyt ensimmäisenä päivänä. Headspacea on sen verran vähän, ettei high krauseniin voi varmaan heittää vajaata 150g humaloita. Vedän siis kolmessa erässä todennäköisesti päivinä 1,2,4 ja 7-8pvä kohdalla cold crashaan ja kegitän. Pullon kuva eiliseltä.

    #414
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Käyminen tuolla neipalla on ollut todella kiivasta ensimmäisen humalaisäyksen jälkeen. Teen vielä toisen lisäyksen aktiiviseen käymiseen tänään. Viimeinen lisäys sitten todennäköisesti aivan kuplinnan loppuun tai vaihtoehtoisesti ihan vaan kegiin humalasukassa. Aika näyttää. Väri alkaa muuttumaan hernekeittomaisemmaksi. Mikäli US-05 ei tälläkään kertaa petä ja käy ennustettavasti loppuun siinä n. 5 päivässä niin siirrän bissen jo perjantaina kylmään ja lauantaina kegiin. Kun kyseessä on kovasti humaloitu neipa, niin haluan mahdollisimman nopeasti “juomakuntoon” jotta humaloinnista saa nauttia kunnolla.

    #417
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Loputkin kuivahumalat on lisätty. Päätin nyt laittaa kaiken käymisvaiheeseen silläkin riskillä, että hiiva ottaa osansa, koska nyt hapettumisriski on minimoitu ja saan sitten siirtää happivapaasti tuon setin.

    Raportoin kun valmista niin tuosta sitten parantamaan.

    #445
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Siirsin cold crashiin tuon neipan, mittasin FG:n ja oli 1,009 niin päätin että nyt on aika siirtää kylmään mahdollisimman pian. Käymistä oli takana 6pvä. Tuoksu oli vahvan greippilonkeroinen hedelmätwistillä, varmaan galaxy edusti pääasiassa siinä. Maku lämpimänä ja hapottomampana oli vähän mitäänsanomattomampi ja koska cold crash ei ollut vielä tapahtunut niin humalapartikkeleiden johdosta hieman ruohoisan karvas. Katsotaan kun on tullut cold crashista. Kuva seuraavassa viestissä niin saa koneella kirjoittaa ja luurilla postata kuvaa.

    Maistelin myös neitsytmaistelut tuosta uudesta trooppisesta sourista (siitäkin kuva pullossa päivänvalossa ja lasissa koneella seuraavassa viestissä). Maku on kuivan raikas ja hedelmäinen, tuoksussa sellasta leguana lonkeroa. Pullossa kiintoaines painunut kohti pohjaa jo pikkuhiljaa, mutta lähtee mukaan kaatoon sieltä. Mukavan sakea ja kuiva, sopiva balanssi happamuutta ja eri hedelmiä niin, että vaikea poimia mitään yksittäistä hedelmää kovin selkeänä. Ehkä ananas nousee voittajana jos joku pitäisi valita.

    #446
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    #447
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    #449
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Neipaa tuli kegin täydeltä ja 5 pulloa päälle. Testimielessä kuivahumaloin joka pulloon muutaman pelletin cascadea. Flussasin myös hiilidioksidilla mahdollisimman huolella pullotusvaiheessa. Katotaan tuleeko näihin hapettumaa.

    #450
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    #477
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Lasissa! On kyllä hyvää.

    #479
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Olet päässyt panoprosessin parhaaseen vaiheeseen. 😀

    Miten vesiprofiilin fiksaus maistuu valmiissa tuotoksessa?

    #480
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    En oikei muistanutkaan, että säädin vesiprofiilia, mutta sanoisin, että vähän raikkaampi kuin perusneipa, mutta todella pehmeä. Varmaan siis just sitä mitä mineraalien säädöt noin tuottaakin. Pirun hyvää kyllä. Just sopivan pehmeä, raikas ja mehukas.

    #501
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Puuhastelu jatkuu siten, että suunnittelin seuraavalle viikonlopulle uutta reseptiä ja tilasin seuraavan kegin. Ensimmäinen mulla on “kokis” mallinen konvertoitu pin lockeista ball lockeiksi, mutta nyt toiseksi nappasin sitten bränikän keglandin “pepsi” kegin.

    Tarkoitus on siis seuraava resepti myös kegittää ja uskoisin, että tästä seuraavasta reseptistä tulee mun se “perusolut” jota yhdessä kegissä koitan aina pitää, ja hienosäädän reseptiä tarpeen mukaan.

    Resepti lähtee Olvin Summer Alen jäljille. Tölkissä on annettu humalat: Citra, HBC 431 ja Sorachi Ace. Näistä Sorachin korvasin Mosaicilla, sillä orkkisreseptissä tuo sorachi ei kovin vahvasti tule esiin kuitenkaan ja satun pitämään mosaicista enemmän. Orkkistölkissä 31 IBU ja 11 EBC, noita on helppo noudatella. Luultavasti otan 30 minuutin lisäyksellä n. 20 IBU ja sitten 0min lisäyksellä loput 10 ja aromit talteen ja sitten kuivahumaloin selkeästi pääkäymisen jälkeen kevyesti n. 1g/litra, jotta pysytään aisoissa. Mallaspohjan rakennan varmaankin Pale Ale, Munich Dark ja Vehnä josta vehnän osuus n. 1/4 mitä se orkkisreseptissäkin on.

    Tuosta sitten muokkailen seuraaviin eriin. Ensimmäisessä lähden 2:1 sulfaatit-kloridit suhteella ja n. 150ppm sulfaattimäärällä ja tuokin parametri sitten säätyy ajan mittaan. Tavoite saada sellanen n. 1,5€/litra maksimilitrakustannus aikaiseksi.

    #530
    Josbanse
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 209

    Iskin olvi summer ale kloonia tulemaan. Nyt menossa mäskäys. Voin antaa sitten reseptiä kun alkaa olla valmista ja jos oon reseptiin tyytyväinen.

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 54)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.