Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Josbansen puuhastelut

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Josbansen puuhastelut

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 54)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #250
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  En suoraan aloita resepteistä vaan siitä, että mulle on tulossa ensimmäinen kegi valmiina settinä. Mulla on käymisastiana 25 litranen koripullo ja päätin että nyt kun saan tuon hiilidioksidipullon niin aion jatkossa siirtää oluen sitten kegiin ilman hapettumisriskiä.

  Hommasin tuolle käymispullolle sopivan silikonisen kartiokumikorkin johon ajattelin tehdä 2 reikää. Toisesta syötetään läpi rst putki joka tähdätään käymisastian pohjan lähelle ja josta menee nestelinja kegiin. Toisesta työnnetään hiilidioksida käymispulloon joka sitten työntää oluen kegiin. Kegin kaasuliitäntään kytketään operaation ajaksi ylimääräinen ball lock venttiili pitämään kaasuliitäntä auki jotta olut virtaa kegiin vapaasti. Mikäli painetta ei saa tuolla hiilidioksidipullon regulla riittävän pieneksi rauhallista siirtonopeutta varten niin tuonne kaasupuolelle tarvitaan joku rajapaineventtiili rajoittamaan kaasun virtausta ulos.

  Tarvitsisin vinkkejä tuollaisen letkukarallisen ball lockin letkuksi oluen siirtoon. Kelpaako joku esim 6mm sisähalkaisijalla oleva silikoniletku jonka saan sitten esim 6mm ulkohalkaisijalla olevaan rosteriputkeen kiinni jonka vien tuon korkin läpi käymisastiaan? Olisi samalla varmaan kätevintä hommata regulaattoriin toinen letku jossa ei ole toisessa päässä mitään. Tuohon käyttöön näytti lapossa olevan noita kovamuovisia letkuja. Sellanen on varmaan ihan passeli siihen käyttöön kunhan tekee sopivan reijän tuohon kumikorkkiin jotta paine ei vuoda ulos?

  Jos on jotain kommenttia tai ideaa tähän liittyen niin antaa tulla.

  #254
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Kuulostaa mielenkiintoiselta hommalta. Onko koripullo siis lasia?

  Mietin vain, että itse käytän kaikki olueni kegissä (neljä kegiä, joista yksi on aina kierrossa käymiskeginä). Tuo rosteri on kuitenkin itsessään suhteellisen helppo pitää puhtaana ja ymmärtääkseni ison järven toisella puolen käyttävät näitä aika paljon juurikin käymiseen.  Pääsisitkö helpommalla, jos tekisit tuon käyttämisen ja kegityksen kokonaan kegeillä?

  Sinällään minulla ei ole minkäänlaista kokemusta tuosta painesiirrosta käymisvaiheessa, kun käytän edelleen vanhan liiton automaattilappoa tuossa vaiheessa. Vaikka monia ongelmia oluissani on ollut, niin en yhtään ole vielä hapettumiseen yhdistänyt, kuitenkin puhutaan niin pienistä pinta-aloista, jotka ovat hapen kanssa tekemisissä ihan perus lappoamisellakin. 🙂

  #255
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Kuulostaa mielenkiintoiselta hommalta. Onko koripullo siis lasia? Mietin vain, että itse käytän kaikki olueni kegissä (neljä kegiä, joista yksi on aina kierrossa käymiskeginä). Tuo rosteri on kuitenkin itsessään suhteellisen helppo pitää puhtaana ja ymmärtääkseni ison järven toisella puolen käyttävät näitä aika paljon juurikin käymiseen. Pääsisitkö helpommalla, jos tekisit tuon käyttämisen ja kegityksen kokonaan kegeillä? Sinällään minulla ei ole minkäänlaista kokemusta tuosta painesiirrosta käymisvaiheessa, kun käytän edelleen vanhan liiton automaattilappoa tuossa vaiheessa. Vaikka monia ongelmia oluissani on ollut, niin en yhtään ole vielä hapettumiseen yhdistänyt, kuitenkin puhutaan niin pienistä pinta-aloista, jotka ovat hapen kanssa tekemisissä ihan perus lappoamisellakin. 🙂

  Mulla ainakin noi neipa kategorian bisset on pullotettuna aina tummuneet snadisti joka on linkitettävissä hapettumiseen. Ei se varsinaisesti makuun juuri vaikuta mutta näyttää ikävältä.

  Tuo koripullo on juu lasia sellanen 25 litranen vanhan liiton pullo ja korikin on kadonnut. Tossa lasipullossa on se hyvä puoli että sakkapinnan näkee ja näkee myös cold crashissä koska on kirkasta jne. Toi koko homma tuli siitä mieleen että fermentasauruksessa on se pressure lid kansi jossa on suoraan ball lock liittimet tota varten, mutta toi ois toteutettavissa kotikutoisesti tolla mun lasipullollakin. Painettahan tossa ei juuri ole vaan lähinä siis “työnnetään” se neste kegiin.

  #325
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tänään (tai oikeestaa  jo toissapäivänä alotettiin) pantiin broidin kanssa trooppista souria.

  Alotin mäskäämällä n. 55/35/10 suhteella ohra,vehnä,kaurahiutale “monivaiheisesti” eli nostin tunnin aikana kylmästä 66 asteiseksi ja siitä tunnin mäski. Lopputuloksena 18 litraa ja 1,042og. Tähän sekaan gefilus mehu ja pari päivää n. 30 asteessa. Ph tippui n. 6.5->n. 4.0 kieppeille josta pudotin sen 3.5 tuntumaan maitohapolla.

  Keittoon siirtyessä huomasin että pohjalle oli kertynyt jonkun litran verran hiivapaskaa jonka hylkäsin. Arvaamattomia on sourien tiet mutta tässä vaiheessa ei saa säikähtää vaan pitää vaan jatkaa rohkeasti ja todeta että keiton jälkeen kunnon panimohiiva siivoilee panijan sotkut. 😀

  Mieto 10 ja 0 min humalointisetti eldoradolla ja poistin humalapussin 10min jäähdyttelyn jälkeen. Lisäsin käymisastiaan 0,5 litraa mangososetta ja 0,5 litraa aprikoosisosetta ja samat setit + 1 litra ananasmehua sit pääkäymisen jälkeen.

  #356
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Lisäsin pääkäymisen hidastuttua yhden god morgon tropical fruits ja yhden valio ananas mehun. Nyt sitten ootellaan loppukäymistä niin pitäs tulla trooppista.

  #367
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Maistoin aamulla tropical souria, makuprofiili maltainen+ananaksinen+medium sour. FG1,008 joten siirsin kylmään. Mielenkiinnolla odotan pullotusta.

  Käytiin kaverilla pullottamassa tuo vaalean mallasprofiilin kahviolut. Oli FG 1,006. Maku sellanen medium kahvinen ja humalan katkero sointuu kivasti tohon kahvin kitkeryyteen. Käymisastian pinnalla oli pikkasen rasvaa, koitettiin olla lappoamatta niitä. Veikkaan että mukiinmenevä jälkiruokamainen tai talvi-iltojen olut tuosta saadaan.

   

  #370
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Hyvältä kuulostavat kummatkin. 👍

  Kuinka paljon kahviolut otti lopulta väriä pavuista?

  #374
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Koitin saada jo edelliseen viestiin kuvia, mutta koitetaas uudestaan.

  #375
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  #376
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tossa tokassa näkyy hyvin, että pinnalla on tollanen rasvaisa kalvo. 16 litran satsissa oli 100g löfbergin 4 paahtoasteen papuja siten että jauhettiin vähän perus suodatinjauhatusta hienommaksi ja kylmäuutettiin litran lasipullossa (vettä varmaan joku 7-8desiä) 1vrk jonka jälkeen kylmäuutos kaadettiin suodattimen läpi tuonne oluen sekaan.

  #378
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Yllättävän vähän ottanut olut väriä kahvista. Varmasti jännä tvisti, jota ei juoman ulkonäöstä odottaisi. 🙂

  Tuliko rasvaisuus mukaan suutuntumaan saakka koemaistossa?

  #379
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Ei maistunut rasva suussa asti. Enemmän sellanen “kuiva mocca” suutuntumassa ja humalan hedelmä hämää jopa makeutta. Täytyy kommentoida hapottuneena sitten.

  Tekasin lasiseen käymispullooni sopivan nesteensiirtokorkin. Päästelen ensin hiilidioksidia systeemin läpi siten että pidemoi metalliputki on nestepinnan päällä ja sitten törkkään nesteeseen niin koko systeemi on huuhdottu hiilidioksidilla. Sitten pitkä putki tökätään nesteeseen. Pidemmän putken päästä menee letku neste ball lockiin. Kaasuletkuun laitoin ball lock pään, jottei regun kaasulinjaa (kierrettävät john guestit) tarvi kaiken aikaa availla.

  #387
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tuli pulloteltua tuo tropical sour. Maku hyvä, hapoissaan varmasti parempi. Kahviolutta pääsee varmaan maistamaan tulevana vklp ensimmäisen kappaleen. Laittelen trooppisesta kuvaa kun saan valoisaan aikaan napattua.

  #399
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Kahviolut. Maistuu mukavasti mokka, taustalla kevyt ale. Erikoinen mutta ihan hyvä. Pullossa 5pvä nyt korkatessa. Vaahto kutistuu muutaman millin melko pian mutta viipyili sellasena koko bissen. Jos tekisin uudestaan niin katkerohumaloisin enemmän tai tummentaisin snadisti mallaspohjaa.

  #401
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Komian näköinen!

  Hyvinhän vaahto siis pysyy. Normisti tuo rasva voi tehdä sen, että olueen ei muodostu minkäänlaista vaahtoa, vaikka metristä kaataisi.

  Tuoko kahvi minkäänlaista katkeroa olueen?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 54)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.