Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Jäsenet esittäytyvät

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Jäsenet esittäytyvät

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 33)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #680
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Tervetuloa!

    Kuulostaa aikas samalta kuin oma tarinani. Kateellisena odota, josko perheen pyörityksen ohessa kerkiäisi useamminkin kuin muutaman kerran vuodessa laittamaan oluet tulille. Toisaalta olen kyllä huomannut, että kun resurssit (aika) ovat rajalliset, tulee niihin muutamiin kertoihin panostettua suunnittelussa huomattavasti aiempaa enemmän. 🙂

    Hyvännäköistä tavaraa tuolla Untappd:ssa. Pitääpä itsekin kokeilla saada palvelu käyttöön.

    #686
    Tero-Perkele
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 38

    Jotenkin onnistuin poistaan ton omani mutta pistetään uusiksi…

    Lisätääs “manse valtaa” täällä jo aikuiseen ikään ja vanhoilla päivillä taas uudestaan innostunut oluen valmistuksesta.itse olen tällänen omalaatuinen tollo peloton,joka sanoo asiasta kuin asiasta oman mielipiteensä vaikka se olisi eri kuin muilla….jonka takia joskus saanu sen vmäisen ukon maineenkin.

    Ps.ihan vinkkinä modelle voisko tuohon nikki systeemiin saada myös missä näkys paikkakunta,tällön vois porukka vaikka helposti tehdä kimppa tilauksia yms.

    Tampere

    #693
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Paikkakunta-näkymän saaminen suoraan avatarin alle on selvityksen alla. Nykyisinkin käyttäjien paikkakunta näkyy profiili-sivulla. Foorumille on luotu myös palsta pelkästään rekisteröityneille käyttäjille, missä voi esim. sopia yhteistilauksista, kotiolut-maisteluista, tms. Ei aja aivan samaa asiaa, mutta ennen kuin saan tuon helpomman näkymän toimimaan, joudutaan pärjäämään näillä. 🙂

    #971
    Eräsmies
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 5

    Heissan. Olen Joni Sormunen – Joensuulainen olutblogaaja. Kotiolutta harrastanut n. 6 vuotta. Tänä aikana olen päässyt tekemään yhden kaupallisen oluen Savonlinnalaisen Waahto Breweryn kanssa.

    Oluesta olen pitänyt suhteellisen kauan, tein ammattikoulussa lopputyönikin oluesta. Pussimäskäyksestä aloitettiin ja täysmäskäyksessä ollaan, toki nyt on testissä bullet brew olutuutepakkaus. Oluen panemisessa käytän Brew monk all in one täysmäskäintä.

    Opiskelen parhaani mukaan olut ammattilaiseksi, olen nyt certified beer server mutta loppukoetta vailla valmis cicerone (olutsommelier) Koronan takia ei tarvitse ulkomaille nyt kokeisiin mennä.

     

    Blogini löytyy osoitteesta http://www.eräsmies.fi Sinne satunnaisesti tupsahtaa kotiolut juttuja, youtube kanavakin löytyy mutta vähän hiljaisempaa menoa siellä.

    Kotiolutposti

    #973
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Moikka!

    Ja tervetuloa! Kiva saada ihan ammattimaistakin porukkaa foorumille. Missä päin cicerone-tutkintoja voi suorittaa? Ei varmaan ihan meidän perushärmässä?

    #975
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 97

    Moi kaikki! Itse oppinut harrastelija Keravalta,  vasta neljäs pano vuosi menossa. 2015-2016 kun mietin aloittamista niin kipukynnys oli aika suuri kun tietotaitoa ei ollut muuta kuin muutamasta kotiviinierästä. Aikalailla oman onnen kulkija. Ekat pari vuotta meni opettelussa alkeita, kolmantena vuotena tuli sitten maitohappobakteerit mukaan ja kolmantena/neljäntenä vuotena entsyymit joilla sitten parantunut lopputulos. Vinkkejä ja ohjeita tulee luettua mutta reseptit tulee omasta takaa pääsääntöisestä.

    #992
    Eräsmies
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 5

    Juu ei, lähimmät tutkinnot suoritetaan ruotsi, englanti ja saksa akselilla, espanjakin mahdollinen ja hollanti. Usassa luonnollisesti vähän joka osavaltiossa.

    Kotiolutposti

    #1019
    Jote
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 10

    Terve!

    Muutaman kolmekymppisen kaveruksen yhteinen projekti oli aloittaa oluen valmistaminen kotona. Idea pantiin vireille jo 2017, mutta realisoitui käytännössä vasta loppukesästä 2019. Takana 5 nautittua satsia, yksi satsi kypsyy pullossa ja yksi satsi on tällä hetkellä käymisastiassa. Laitteistona halvasta päästä oleva klarstein-merkkinen manuaalinen mäskäys/keittokattila ja eräkoot 20-25 litraa. Koko ajan tässä kehitytään ja välineistöä päivitetään sitä mukaan kun kipupisteitä prosessista löytyy. Seuraavana hankintalistalla on jäähdytyskierukka ja käymislämpötilan stabiloiva minijääkaappi.

    Ekat reseptit kopioitiin suoraan Reittausblogista mutta viimeiset 4 satsia on ollut enemmän tai vähemmän itse kehiteltyjä.

    #1028
    Felis catus
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 11

    Moikka,

    kotiolutharrastaja Kuopiosta ilmoittautuu. Ekat panot tein muutama vuosi sitten yliopistoporukoista koostuneen ja sittemmin hajaantuneen olutporukan mukana. Heti sen jälkeen ostin sekalaisen kattila- ja ämpärisetin ja aloitin pussimäskäyksen kotona. Epäonnistumisten kautta pääsin lopulta vauhtiin Rakkaudella pantua -kirjan avulla (lämmin suositus tuolle opukselle varsinkin, jos aloittelet harrastusta).

    Sittemmin olen jatkanut pussimäskäyslinjalla muutamia eriä vuodessa lähinnä perusmakuja ja simppeleimpiä klassisemman tyylisiä lainareseptejä opetellen. Reseptit sovitan kalustooni brewersfriendillä, kattila porisee saunan lauteilla, käymisastia kuplii tuuletetussa siivouskomerossa ja lopputulos menee markkinavoimilta lainattuihin panttipulloihin. Erityismukavuutena on, että puoliso ja kaverit osallistuvat puuhaan aina ehtimiseltään.

    #1029
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 97

    Käy kyllä katteeks kun pääsette panemaan yhteisvoimin. Eipä löydy itelle kavereita joiden kanssa voisi yhdessä tehdä ja miettiä. Avovaimo joskus jeesaa ja vähän maistelee. On hänkin alkanut pitämään oluesta 🙂 Joskus tuppaa ottamaan lasin itselleensä.

    #1031
    jentsuh
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 10

    Hellou! Kotipanija Kotkasta esittäytyy. 37 vuotias perheenäiti, koneistaja ammatiltani. Miehekkeen kanssa väsäilen milloin mitäkin, reittausblogin reseptejä olen käynyt hiljalleen läpi ja yksi uuteolutlemppari ehti muodostua tuunattuna ennenkuin kotiolutfoorumi meni nurin. Taitaa se resepti olla jossain vielä paperilla tallessa mutta mielummin paneutuisin mäskäyshommiin ja viineihin tästä eteenpäin. Sahtia tehnyt myös jo kolme kertaa ja taas tilasin aineksia siihen joten juhannusta varten taas pannaan sekin tulemaan. Joitain siiderikokeiluja takana myös.

    Reseptejä kovasti toivoisin ihmisten jakavan, seuraavaksi toiveissa olisi microipa kesäpäivien janojuomaksi puutarhahommiin ja grillaukseen. Mieleistä ei ole vielä löytynyt joten vinkkejä otetaan vastaan.

    #1210
    Suti52
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 4

    Moi. Olen pyörätuolissa istuva eläke-läinen Tammelasta, ei Mansen, jota vävy auttaa oluen teossa autotallipanimossa.

    Ensimmäiset omat oluet tein uutteesta 90-luvun alussa. Vakavammin oluen kanssa olen puuhaillut vuodesta 1994 ja vuodes-ta 2000 ihan ammatillisesti pienpani-mossa, jossa oli 220 l:n laitteisto ja vuosituotanto 10 00-15 000 l.

    Vammautuminen päätti työnteon, mutta ei olutharrastusta, onneksi vävy on kiin-nostunut ja auttaa mielellään.

    Olemme alusta alkaen tehneet olutta täysmäskäämällä, nyt on kuitenkin os-tettuna kaksi uutepurkkia. Meidän suo-sikkioluitamme ovat maltaiset perus-oluet ja perus-APAt ja -IPAt sekä sahti ainakin jouluna.

    Reseptit olen itse suunnitellut ja monia näistä kokeillut jo aiemmin. Uusia re-septi-ideoita löytyy netistä vaikka kuinka, esimerkiksi Mäskiksen Siperia-klooni ja Josbansen sour-resepti, näitä kokeilen, kunhan ehditään.

    Kotiolutlaitteet 30 l:n mäskäys/keitto hommasin 2016 ja vuosittain olemme pan-neet vajaa 10 keittoa. Nyt on herännyt kiinnostus kokeilla sekä NEIPAa että souria. Alusta alkaen olemme pullotta-neet oluet aluksi pullokäymisellä sitten ostin vastapainepullottimen. Laitteista lisää oma laitteisto -osuudessa.

    #1217
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Tervetuloa kaikille uusille jäsenille! Kiva nähdä, että foorumille on löytänyt tiensä ihmisiä monista eri lähtökohdista ja ikäryhmistä. Kuvastaa hyvin harrastuksen soveltuvuutta kaikille. Toisaalta tämä tuo myös monenlaista näkökulmaa ja asiantuntemusta asian piiriin. Hienoa!

    Moni on toivonut resepti-ideoita, joten jakakaa ihmeessä vanhoja ja uusia reseptejänne kommenteilla höystettynä “reseptit”-osiossa.  Ei ikinä tiedä, kuka päättää kokeilla keitosta ja jakaa omat näkemyksensä reseptistä. 😃

    #1244
    Heiigi
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 4

    Olutharrastaja Seinäjoelta ilmoittautuu. vuodesta 2016 asti olutta tullu pantua ensin pussimäskäämällä ja myöhemmin kylmälaukkumallin mäskäimellä. eräkoot yleensä 25 litraa, kymmenisen satsia vuodessa Enimmäkseen erilaisia ipoja, porttereita ja lagereita.

    Hienoa että on saatu uusi foorumi kasaan. vanhan mukana katosi paljon tietoa mutta toivotaan että porukka jakaa tänne tietämyksensä

    #1246
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 113

    Tervetuloa!

    Pullotatko vai kegitätkö oluesi?

    Juu, toivotaan näin. Hitaasti hyvää tulee ja nyt kun vuosi on foorumilla takana taivalta, on rekisteröityjä käyttäjiä jo yli 130! Yhteistä tietovarantoakin alkaa jo olla mukavasti (toki vielä murto-osa aiemmasta).

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 33)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.