Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Jäsenet esittäytyvät

Keskustelupalsta Kotipanimo Yleinen keskustelu Jäsenet esittäytyvät

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 33)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #226
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Moikka!

  Ajattelin, että itse kunkin olisi varmasti kiva tietää hiukan mistä ja millaista oluenpanijaa palstalla liikkuu. Täällä uudet käyttäjät voivat kertoa hiukan itsestään, olutharrastuksen aloituksesta ja vaikkapa tulevaisuuden suunnitelmistaan kotipanimon suhteen (tai miksei vaikka mikropanimonkin…).

  Kiva siis kuulla, keitä täältä löytyy!

  #227
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Ja jotta homma menisi yksinpuheluksi, aloitan itse. 🙂

  Täältä löytyy varsinaissuomalainen humanisti, jolle kotiolut on tuonut hyvän vastapainon hyvin ei-fyysiselle (tai luonnontieteellisellekään) työlle.

  Aloitin oluenpanon opiskelujen aikana n. 7-8 vuotta sitten ja lähdin suoraan tekemään hommaa maltaista. Iso osa homman kiehtovuutta oli juurikin se, että tässä pystyy luomaan yksilöllisiä lopputuloksia ja jäljittelemään esimerkiksi historiallisia oluita, joita ei enää marketista löydy.

  Kotiolutharrastus oli viimeiset kolme vuotta jossain määrin tauolla tilanpuutteen vuoksi, mutta kesällä muuton yhteydessä pääsin taas aktivoitumaan. Pitikin laittaa heti tulille muutama uusi tekele kuukauden sisään! 🙂

  Aluksi tein hommaa jos jonkinmoisella kylmälaukusta kyhätyllä kapistuksella ja alumiinikattilalla, mutta viime aikoina olen siirtynyt automaattisempiin välineisiin. Kesällä hankin Brew Monkin mäskäystä ja keittoa varten. Pullotuksesta siirryin kegeihin jo nelisen vuotta sitten.

  Oluttyyleistä tykkään tehdä vähän fiiliksen mukaan kaikkea, mutta kärsivällisyys ei vielä ole kasvanut siinä määrin, että sourien tekoon olisin ruvennut muuta kuin vahingossa.

  Tulevaisuudessa suunnitelmana olisi kehittää omaa kotipanimoa helpompaan suuntaan ja luoda jonkinlainen hanaratkaisu kegeihin. Nykyisin kikkailen party-hanan ja lämpötilaohjatun pakastearkun kanssa. Ulkoa varastosta tuopin kaataminen näillä viritelmillä ei houkuttele liian usein maistelemaan omia tuotoksia (jos tätä nyt voi toisaalta pitää huonona asiana).

  #300
  Yeasthill
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 9

  Täällä uudestaan herännyt kotipanija. Ensimmäiset pussimäskäykset tehty joskus 2009. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen taas herätellyt harrastusta. Harmi, että kotiolut.com on kadonnut. Siellä oli aika paljon tietoa. Toivottavasti sitä on kohta myös tällä foorumilla

  Yeasthill

  #313
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Esittäydytään nyt itsekin. Taisin olla ylläpidon jälkeen ensimmäinen jäsen joten rehvastellaan nyt silläkin 😀

  Vitsailut sikseen, olen itse tuore harrastuksen parissa. Olen kyllä maistellut tuttujen tekemiä bissejä vuosien varrella, mutta jotenkin tuo opettelukäyrä vaikutti liian korkealta jotta olisin itse koskaan tehnyt bisseä vaikka mielessä olikin. Noh yksi läheinen kaveri sitten teki uutekitistä todella paskaa laageria niin todettiin tämän kaverin kanssa että nyt tehdään kunnon olut ja tosiaan tänä kesänä aloitettiin harrastus tekemällä yhdessä yksi IPA. Siitä sitten lähdettiin kumpikin itse tekemään ja omia tuotoksia alkukesästä syksyyn tulikin sitten ipan päälle vehnä ale melko humaloituna, vadelma sour, punajuuri pihlajanmarja sour (marjat oli puissa niin päätin hyödyntää), hazy ipa/apa ja nyt käymässä on kaverin kanssa yhteiserä vaaleaa kahvi alea ja ensi viikonloppuna pistetään asiasta kiinnostuneen broidin kanssa tulemaan hänen toivomansa trooppinen sour.

  Paljon on siis ehtinyt pienessä ajassa ja harrastus on vienyt sikälis mukanaan, että päädyin tilaamaan kegin jne. Kunnon mäskäyslaitteistoa ei tohon kämppään mahdu joten vielä mennään melko diy hommilla, katsotaan kunhan löydetään etsinnässä oleva iso kämppä josko jonkun panojärjestelmän hommaisi ja ehkä keezerin mutta ne on tulevaisuuden haaveita. Nyt koitetaan duunata mahdollisimman paljon laadukasta bisseä, jotta kaupan oluisiin menee minimimäärä rahaa ja saadaan hankinnat katettua omavalmisteoluiden alhaisella hinnalla.

  #316
  Rypysuon Kiljutehdas
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 53

  Moro kaikille. Olen oluita harrastava koodari Kuopiosta. Kotiolut harrastusta takana pari vuotta. Harrastus starttasi hunajaviinistä, jonka tehtyäni tajusin että tämähän voisi olla hyvä keino kanavoida normaalista poikkeavaa innostustani olueen. 😄 Eka olut oli reittausblogin ohjeella tehty ipa jonka jälkeen on tullut pantua 5 olutta ja pari siideriä. Melkein kaikissa resepteissä olen käyttänyt uutteita, mutta melkein kaikissa olen myös tehnyt osittaisen mäskäyksen. Mäskäys ja keitto hoituu 10L teräskattilalla. Käyminen tapahtuu melkon 30L muoviastiassa ulkovarastossa lämmityselementillä ja lämpökontrollerilla. Kiinnostusta ois siirtyä isompaan kattilaan ja täysmäskäykseen. Pussimäskäys tuntuu edelleen itselle sopivalta tavalta toimia.

  #322
  Viiltäjäsepi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 6

  <p style=”text-align: left;”>Olutta kotona paneva kokki pääkaupunkiseudulta löytyy täältä. Olutta olen pannut viime tammikuusta saakka eli olen itsekkin suhteellisen uusi näissä asioissa. Tällähetkellä mennään täysmäskäyksellä eräkoko on noin kaikkea 5-20l välillä noita käymisastioita kun on muutama.</p>

  #499
  Jopila
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 19

  Morjens,

  Reilun vuoden olen pannut oluita, ensin 15l kattilalla ja si läks käsistä ja hommasin isommat vehkeet…

  Eriä tällä hetkellä tehtynä reippaat parisenkymmentä…

  Humalaakin keräilin kotipihasta tänä vuonna ja ensi vuonna olisi tarkoitus istuttaa muutamaa eri lajiketta kasvamaan. Tällä hetkellä dunkel on käymässä, suomihumala alet ovat pulloissa kuten tän vuoden siiderikin, stouttia on talven varalle ja tänään tarttis brut ipaa laittaa versio.2 kun sitä on toivottu.

  Oma panimo pitäisi rakentaa tuonne piharakennukseen, kun kuulemma kellari on liian täynnä kaikkia kattiloita sun muita…

  On tää ollu mukava harrastus. Tän vuoden ajatus oli ettei kotiin tuoda kaupasta oluita… no pariin otteeseen oli kumminkin ostettava muutama,ihan vaan vertailukohteiksi!

   

  Kuvia jos haluaa kattella oon instassa jopilabrewery nimellä…

   

   

   

  #517
  Teerimäen Parooni
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 31

  Mortonki.

  Täytyypä tässä esittäytyä. Itse olen keski ikäinen,ehkä jo vähän yli, äijänkuvatus Rautajärveltä, kaakkoispirkanmaalta. Olutta olen kokeillut panna tasan yhden kerran. Eipä ottanut tulta alleen, vielä. Sahtia olen pannut vuodesta 2004 asti ja kotiviineistä löytyy 36 vuoden vankka kokemus. Sahtia duunaan omassa mikropanimossa mikä koostuu teuvan vesivaipallisesta keittimestä mihin yksi kaveri näpräili digiohjauksen lämmönsäätelylle. .Sisäpadan koko on 100l mikä sopii soppelisti 25kg. säkin satsiin lisämaltaineen. Varsinaisena lisävesipatana on Teuvan parrapata. Sahti mitä teen on pääasiassa tumma tavaraa. Olutta kyllä tulee juotua,lähinnä maistelun merkeissä. En muistakkaan koska oisin ostanut keissin bisseä ittelleni. Sahdit kegittelen joskus jos sille on tarvetta. Viinit menee pullokypsytykseen. kellariin ja koetetaan nauttia vähintän vuoden ikäisinä. Tässä vähän perusjuttua itsestäni.

  Sahtia Saatana
  https://untappd.com/BlackGrouse

  #601
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Aloitteleva harrastelija Tampereelta, keitokset tehdään maalla. Heti alusta alkaen täysmäskäämällä, virheistä oppien.

  Laitteisto aika pitkälti itse rakennettu, Käymisastiat ostettu.

  Panimotila olisi seuraavana listalla, ettei tarvitsisi verstastilassa keitellä.

  #624
  Pahkajärvi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 1

  Terve kaikille.

  Täällä toinen aloittelija Tampereelta. Kaikki alkoi joskus 2013-14 kun löysin kaksi käymisastiaa välineineen kerrostalosta jota olimme saneeraamassa. Sen sijaan että menisivät roskiin päätin kaverin kanssa kokeilla oluen valmistusta uutteesta, meillä ei ollut juurikaan hajua mitä teemme ja lopputulos maistui väljähtäneelle kotikaljalle missä oli hiukan alkoholia.

  Tästä viisastuneena aloin lukemaan kotiolut foorumia ja suunnittelemaan kaikenlaista. Innostus ja etenkin ymmärrys kasvoi. Tarkoitus oli rakentaa 30L eristetystä kattilasta mäskäys ja keittoastia mutta tilan puutteen takia tämäkin jäi. Nyt vuosia myöhemmin (kun on taas tilaa) päätin tehdä hankinnan ja ostin Bullet Brewin pöntön, eilen se suoritti neitsytmatkan american pale alen merkeissä. Kotiolut foorumia enää löytänyt mutta pari tuntia sitten löysin tämän.

  #636
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Tervetuloa uusille palstalaisille ja hyvää uutta vuotta kaikille tasapuolisesti! Alkaa olemaan pian mansevaltainen foorumi meillä. 🙂

  #644
  olutttavaan
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 1

  Joopas

  kotiolutfoorumi kun meni nurin  niin rekkaudutaan tänne samalla nimimerkillä.

  25kg säkillinen maris otter mallasta mäskättiin  syksyllä .

   

  #647
  Tero-Perkele
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 38

  Lisätääs “manse valtaa” täällä jo aikuiseen ikään ja vanhoilla päivillä taas uudestaan innostunut oluen valmistuksesta.itse olen tällänen omalaatuinen tollo peloton,joka sanoo asiasta kuin asiasta oman mielipiteensä vaikka se olisi eri kuin muilla….jonka takia joskus saanu sen vmäisen ukon maineenkin.

  Ps.ihan vinkkinä modelle voisko tuohon nikki systeemiin saada myös missä näkys paikkakunta,tällön vois porukka vaikka helposti tehdä kimppa tilauksia yms.

  Tuollaisilla olut laitteilla mennään tällähetkellä ->

  https://postimg.cc/gallery/374nevsac/

  https://postimg.cc/gallery/15rkkbuus/

  https://postimg.cc/gallery/16fs0x0b8/

  Laitteiden ideoita saa käyttää vapaas omiin tarpeisiin.

   

   

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 7 kuukautta sitten Tero-Perkele.
  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 7 kuukautta sitten Tero-Perkele.

  Tampere

  #654
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 130

  Tervetuloa uusille jäsenille ja menenkin tästä heti puuhailemaan tuota paikkakunta-näkymää. Hyvä vinkki!

  *Muokkaus: Tunnin selvittelyiden jälkeen tähän paikkakunnan saamiseen avatarin alle, ei vielä helppoa ratkaisua löytynyt. Selvitys siis jatkuu. Profiilisivustolta jokainen pystyy nyt odotellessa näkemään kunkin käyttäjän ilmoittaman paikkakunnan ja jos haluaa helpottaa kanssakirjoittajien työtä, voi kirjoillaolokuntansa käydä myös merkkaamassa Profiili-sivulta löytyvään allekirjoitus-kohtaan (“Forum signature”), jolloin se tulee näkyviin jokaisen postauksen päätteeksi.

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 7 kuukautta sitten Mäskis.
  #679
  Suikalemarmelaadi
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 3

  Morjesta,

  Suomen ja saksan väliä kyntänyt ikäni jotenka olutta piti saada muutenkin kuin “kruunun hinnoilla.”

  Panimohommia puuhaillut nyt 5v ja Grainfather puksuttaa aina kun perheeltä joutaa. Panokirja kertoisi kymmenkunta satsia tehtynä viime vuodelle.

  Matkan varrella kiljupöntöt vaihtuneet rosterisiin ja kegivehkeitäkin on nurkissa pyörimässä.

  US-05 pohjaiset alet näyttäisi olevan eniten ohjelmassa, seuraavana Hefeweizenit. Aprikoosivehnistä huutelevat kyläläiset kun näkevät.

  Mummolan ulkosaunalta aikoinaan aloitettiin niin sillä nimellä mennään edelleen.

  -> Isopöhinän panimo.

  Untappd viritelmiä pääsee vakoilemaan tuolta -> https://untappd.com/isopohinan_panimo

   

  Der Säufer und der Hurenbock, frieren sogar in wärmsten Rock.
  https://untappd.com/isopohinan_panimo

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 33)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.