Hunajaviinit

Merkitty: 

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #453
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 100

    Hunajaviinejä (Meadit, Mjodit, Medovinat ja mitä näitä nyt löytyy) sivuttiin jo Sima-ketjussa, mutta ajattelin perustaa mielenkiintoiselle aiheelle ihan oman ketjun. Lainaan tähän viestiä Rypysuon Kiljutehtaalta aiheesta tuolta yllämainitusta ketjusta:

    “Itse perus vappusimojen lisäksi olen tehnyt yhden hunajaviinin. Ajatuksena oli tavoitella jotain viikinkiajan juomaperinteitä, mutta taisi melkoisen kauas jäädä. Muistiinpanoja ei ole tallessa mutta resepti oli jotakuinkin 1/4 hunajaa ja loput vettä. Käymiseen kotiviinipaketista hiiva ja ravinteet. Lopputulos järkyttävän kuivaa (1.000 fg tjs.) ja 11% etäisesti hunajalta maistuvaa hapotonta juomaa. Kuivana toi on aika kauheeta, mutta puoli desiä hunajaa lisättynä pullolliseen maistuu ihan hyvin.

    Suunnitelmana on kokeilla uudestaan paremmalla hiivalla ja niin että viini jää huomattavasti makeammaksi. Puolalaisesta hunajaviiniperinteestä Dwójniak (hunaja suhteessa 1:1) tai Półtorak (hunaja suhteessa 1:0.5) kuulostaa kiinnostavalta, eli oikein makeita jälkiruokaviinityyppisiä juttuja mutta hunajasta. Kiinnostavaa myös mitä pitkä kypsytys tekee tuon tyyppisille hunajaviineille.

    Meniköhän tää vähän offtopiciksi. Näissä mead/hunajaviini/sima jutuissa en oikein itse osaa rajaa vetää mihinkään. Sima on meadia, mutta muut meadit ei ole simaa, kai.  Toisaalta josbansekin kuvaa aloituksessa braggotin joten sorrun ehkä vaan genrehifistelyyn.”

    Itse en ole hunajaviiniä valmistanut, vaikka tuotteen ystävä olenkin. Näissä yksinkertaisten sokerien käymistuotteissa tuppaa olemaan hankaluutena tuo kuivaksi käyminen. Onko Rypysuolla näkemystä, millä esim. yllä mainituissa puolalaisissa juomissa saavutetaan hunajaviinille ominainen makeus. Riittääkö tuo hunajan korkea suhde veteen lopettamaan hiivan toiminnan kesken vai onko tähän jokin muu kikka? Ihan omat hiivansahan näillä on.

    #462
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 28

    Wikipediassa mainitaan näin noista vahvemmista hunajaviineistä:

    In the cases of dwójniak and półtorak, the sugar concentration would be too high for the yeast to work in the fermentation process, so the wort is prepared with one part honey to two parts water; the rest of the honey is added in the final stage of fermentation or during ageing.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mead_in_Poland

    Olen itse miettinyt että voisiko hunajaviinin valmistaa mainitsemallasi tavalla, että käyttäisi hiivaa jossa vaan alkoholitoleranssi paukkuis sopivassa vaiheessa käymistä. Toisaalta kuinka epävakaa käymisestä noin tulee ja tuottaako se ei-haluttuja makuja lopputulokseen?

    Mulla on itseasiassa pari pussia Mangrove Jack’s M05:sta odottelemassa jääkaapissa, että saan ton seuraavan satsin tulille. Menee varmaan keväälle jonnekin ennen kun pääsen tekemään. Ajatus ois hankkia paljon hyvää hunajaa vaan kaveriksi ja tehdä maustamaton hunajaviini. Jotain paikallista hunajaa jota itse pidän maukkaana. Pitäisi ehkä tehdä vähän pohjatyötä että mikä on sitten sopivan vahva ja sopivan makea. Ehkä otan ja tilaan puolasta muutaman pullon noita aitoja ja alkuperäisiä suunnannäyttäjiksi ensin.

    Minulla itseläni on todella vähän kokemusta hunajaviineistä. Simapajalta oon maistanu Innkeeper’s Daughter ja Wandering Minstrel -tuotteet jotka ei oikein iskenyt, vaikkakin ihan mukiinmeneviä hunajaviinejä olivatkin. Lyme Bay Traditional Mead taas oli sellainen mistä pidin. Tuo onkin maustamaton hunajaviini ja aika makeaa myös, joten tiedän ainakin sen että jos jotain tuon tapaista saisin itse aikaan olisin tyytyväinen. Tota on Lyme Bayta tuntuu nykyään aika hyvin olevan alkon valikoimassakin tarjolla ja mitä oon käsittäny niin tuo on sellainen meadejen “lappari”. 😄

    #1112
    Rypysuon Kiljutehdas
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 28

    Nyt tulikin laitettua hunajaviiniä tulemaan. Ensin piti tulla vahvaa 16-18% jälkiruokaviiniä 10L erä, mutta käymisastiaa täyttäessäni tajusin että erä ei tule mahtumaan siihen astiaan kun lisäsin liian aikaisin liika vettä. 😄 Luulin olevani järjestelmällinen ihminen, mutta näissä kotipanimohommissa tuntuu menevän enemmän tai vähemmän siihen että kämmin kautta suunnitelmat muuttuu ja lopputulos on hyvä mutta ei sitä mitä suunnittelin.

    Mutta joo suunnitelma vaihtui ja tällaista ois nyt tulossa:

    20L erä
    OG 1.074
    ABV 10%

    4.4kg suomalaista hunajaa (Korpiahon hunajaa suurin osa)
    2kpl Mangrove Jacks M-05
    Hiivaravinne 1/2 pakettia (https://panimonurkka.fi/tuote/hiivaravinne-soluseinamilla-tiamiinilla-10g/)

    Aloitus oli olueen verrattuna aika simppeli. Hunajat vaan lämpimässä vedessä huljutellen käymisastiaan, hiivaravinteet perään ja lopuksi hiivaus. Käyminen 18c muutama viikko primäärissä. Pääkäymisen päätytyä ajattelin laittaa primääriin vielä käymisen pysäyttäjän ennen siirtoa sekundaareihin. (En oo vielä varma onko tää fiksua, mutta tällä hetkellä ajattelisin tämän olevan viisainta, niin ei tarvitse kolmatta kertaa siirtää) Sekundaareihin jaan viinin kahteen 10L astiaan ja toisen pelkästään jälkimakeutan korpiahon hunajalla. Toisen ajattelin jälkimakeuttaa jollakin mustikkamehulla tai tiivisteellä. Sopiva makeus löytynee maistelemalla ja lisäämällä hunajaa/mehua kunnes maistuu hyvältä. Ensimmäinen erän jätin muutama vuosi sitten kuivaksi (fg vähän alle 1.000) ja en pitänyt lopputuloksesta, joten kokeillaan nyt tehdä makeampaa.

    Kova käyminen ei ole vielä alkanut ja kävin vähän ravistamassa astiaa ~24h kohdalla.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.