Historialliset oluet

Keskustelupalsta Kotipanimo Maltaasta Historialliset oluet

Merkitty: 

 • Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 1 vuosi sitten Mäskis toimesta.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #251
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 100

  Oluthommissa minua on aina kiinnostanut mahdollisuus luoda jotain sellaista, mitä kukaan ei ole pitkään aikaan maistanut. Kun oma aika ja mahdollisuudet noiden vanhojen reseptien metsästämiseen ja tulkitsemiseen on aika rajallinen, on Shut up about Barclay Perkins -blogi ollut mainio työkalu tähän hommaan. Sieltä löytyy pitkälle toista sataa vanhaa brittiolutreseptiä.

  Unholymess-olutsivustolla on listattuna siistiin exceliin kaikki yllä mainitun blogin historialliset reseptit ja sieltä on kätevä käydä noita katsastamassa.

  Oma hauskuutensa näiden tekemisessä on niiden erikoisuuden lisäksi raaka-aineiden metsästäminen ja käyttäminen. Usein nämä vanhat reseptit kaipaavat lattia-mallastettuja maltaita ja muita vähemmän jalostettuja mallasvaihtoehtoja, jotka vaativat sitten esim. 3 tunnin monivaihemäskäyksen.

  Olen itse nyt tehnyt kaksi reseptiä sivulta. Ensimmäinen oli vuosia sitten Truman Export Stout, joka muistaakseni järkyttävän korkean humalan määrän takia maistui suhteellisen ruohoiselta. Kegitin tänään 1811 Whitebread Porterin, eikä tuokaan ihan ilman kommervenkkejä sujunut. Lopputulos on tosin vielä arvoitus, mutta avaan panopäiväkirjojen puolella tuon erikoisuuksia tähän saakka.

  Tietääkö kukaan muita paikkoja, mistä löytyisi esim. suomalaisia tai belgialaisia vanhoja reseptejä?

  #258
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tällanen linkki tuli ainakin pikagooglauksella vastaan ja ehkäpä stallhagenilta voisi kysellä resptiä harrastelijapanijoiden käyttöön mahdollisesti jotain liikesalaisuuksia lukuunottamatta esim jos kertoisivat värin, maltaiden tyypit, humalalajikkeet, IBU:t jne niin siitä voisi sitten ainakin autenttisen tyylistä olutta valmistella vaikkei ihan 1:1 olisikaan.

  https://www.visitaland.com/fi/articles/aldsta-olen/

  #260
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 100

  Tuo olisi kyllä eittämättä mielenkiintoista. Maistanutkin olen tuota Stallhagenin versiointia ja vaikkei mikään tajunnanräjäyttäjä ollut, niin ihan periaatteesta olisi kiva kokeilla tehdä. Tiedä, vaikka meilailisinkin tuonnepäin.

  Muistaakseni myös Dogfish Head -panimolta tuli aikaan jokin tv-sarja panimon arjesta ja siinä tehtiin esim. Midas Touch -olutta, joka on heidän puolitieteellinen kokeilunsa antiikin olut-viini-hybridistä. Tuo nyt sinänsä ei ole suoraan historiallinen olut, vaan sivistynyt arvaus, mutta nykyraaka-aineilla taitaa suurin osa näistä yrityksistä mennä samaan kategoriaan.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.