Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Historialliset oluet

Keskustelupalsta Kotipanimo Maltaasta Historialliset oluet

Merkitty: 

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #251
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 113

  Oluthommissa minua on aina kiinnostanut mahdollisuus luoda jotain sellaista, mitä kukaan ei ole pitkään aikaan maistanut. Kun oma aika ja mahdollisuudet noiden vanhojen reseptien metsästämiseen ja tulkitsemiseen on aika rajallinen, on Shut up about Barclay Perkins -blogi ollut mainio työkalu tähän hommaan. Sieltä löytyy pitkälle toista sataa vanhaa brittiolutreseptiä.

  Unholymess-olutsivustolla on listattuna siistiin exceliin kaikki yllä mainitun blogin historialliset reseptit ja sieltä on kätevä käydä noita katsastamassa.

  Oma hauskuutensa näiden tekemisessä on niiden erikoisuuden lisäksi raaka-aineiden metsästäminen ja käyttäminen. Usein nämä vanhat reseptit kaipaavat lattia-mallastettuja maltaita ja muita vähemmän jalostettuja mallasvaihtoehtoja, jotka vaativat sitten esim. 3 tunnin monivaihemäskäyksen.

  Olen itse nyt tehnyt kaksi reseptiä sivulta. Ensimmäinen oli vuosia sitten Truman Export Stout, joka muistaakseni järkyttävän korkean humalan määrän takia maistui suhteellisen ruohoiselta. Kegitin tänään 1811 Whitebread Porterin, eikä tuokaan ihan ilman kommervenkkejä sujunut. Lopputulos on tosin vielä arvoitus, mutta avaan panopäiväkirjojen puolella tuon erikoisuuksia tähän saakka.

  Tietääkö kukaan muita paikkoja, mistä löytyisi esim. suomalaisia tai belgialaisia vanhoja reseptejä?

  #258
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tällanen linkki tuli ainakin pikagooglauksella vastaan ja ehkäpä stallhagenilta voisi kysellä resptiä harrastelijapanijoiden käyttöön mahdollisesti jotain liikesalaisuuksia lukuunottamatta esim jos kertoisivat värin, maltaiden tyypit, humalalajikkeet, IBU:t jne niin siitä voisi sitten ainakin autenttisen tyylistä olutta valmistella vaikkei ihan 1:1 olisikaan.

  https://www.visitaland.com/fi/articles/aldsta-olen/

  #260
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 113

  Tuo olisi kyllä eittämättä mielenkiintoista. Maistanutkin olen tuota Stallhagenin versiointia ja vaikkei mikään tajunnanräjäyttäjä ollut, niin ihan periaatteesta olisi kiva kokeilla tehdä. Tiedä, vaikka meilailisinkin tuonnepäin.

  Muistaakseni myös Dogfish Head -panimolta tuli aikaan jokin tv-sarja panimon arjesta ja siinä tehtiin esim. Midas Touch -olutta, joka on heidän puolitieteellinen kokeilunsa antiikin olut-viini-hybridistä. Tuo nyt sinänsä ei ole suoraan historiallinen olut, vaan sivistynyt arvaus, mutta nykyraaka-aineilla taitaa suurin osa näistä yrityksistä mennä samaan kategoriaan.

  #1236
  Yksplus
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 2

  Aiheesta on paljon hyviä kirjoja olemassa. Osasta pystyy myös löytämään hyvin vihjeitä resepteistä suoraan tai epäsuorasti.

  Patrick E. McGovernin “Uncorking the Past” on hyvä opus oluen ja viinin historiaan. Siinä myös käsitellään oluen alkuperää todennäköisesti jotenkin viiniin sekoitettuna kokonaisuutena. Tuollaista “muinaisolutta” olisi jännä kokeilla. Mitäköhän hiivaa tuossa olisi viisasta käyttää? Viinihiiva?

  Myös alan klassikko, eli Randy Mosherin “Radical Brewing” on hyvä kirja historiallisia oluita tekeville. Siinä on aika seikkaperäisesti käsitelty esim. vanhojen lagereiden, bockien, yms. mäskäysprosedyyriä. Kannattaa lukaista läpi.

   

  #1237
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 97

  Ennen humalaa käytettiin mausteita, yrttejä, kukkia, hedelmiä, marjoja, lehtiä. Näillä pääsee aika hyvin pitkälle vaikka mallas olisikin liian ylellistä. Itse olen tehnyt pari kertaa olutta juuri noista kasveista, kukista, kuten; rohtosalkoruususta, kärsimyskukasta, siankärsämöstä, lehmuksenkukinnosta. Hiivaksi käyttäisin villihiivoja tai kveik kantoja. Villihiivaa saa helposti taikinajuuresta 🙂

  #1238
  Yksplus
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 2

  Mielenkiintoisia kokeiluita, onko jokin näistä “gruiteista” ollut erityisen onnistunut?

  Itsekin olen käyttänyt mesiangervoa ja kanervaa oluissa kerran, mutta kummastakaan en mainittavammin saanut makua olueen. Toki ovat niin hentoisia aromiltaan, että olisi saattanut tarvita moninkertaisen määrän kukintoja.

  Olen ymmärtänyt, että täällä pohjolassa aika yleisiä oluen katkerointiin käytettyjä kasveja ennen humalaa (tuli käsittääkseni Suomeen 1400-luvun aikana) olivat suopursu ja koiruoho (absintti). En ole kumpaakaan uskaltanut kokeilla, koska käsittääkseni kumpikin aiheuttaa päänsärkyä jo pieninäkin määrinä käytettynä. Harmi, sillä varsinkin suopursun tuoksu on sen verran sitruksinen, että se voisi sopiakin makunsa puolesta ihan nykyoluisiinkin.

  #1239
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 97

  Yhden sourin tein mutta oli liian hapanta juotavaksi mutta maku muuten oli ihan Passeli. Käytin myös ruusunmarjasosetta siinä ja yhden kotikalja pienen testi erän joka oli onnistunut. Parhaiten saa maut ja yhdistelmät selville kun keität teetä jokaisesta aineosasta ja yhdistelen niitä pienissä määrissä.

  20-25L vierrettä ja 36 grammaa kuiva ainesta. Ajattelin kokeilla lähiaikoina tällä reseptillä ilman maitohappobakteereita. Vaaleat maltaat toimii ja ruismallas myöskin.

  • Tätä vastausta muokkasi 3 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.