Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Hiivan uudelleen käyttö

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Hiivan uudelleen käyttö

 • Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 3 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 kuukautta sitten Miiksu toimesta.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1199
  Suti52
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Kun teette samaa olutta tai oluita, jotka voi käyttää samalla hiivalla, oletteko käyttäneet hiivaa uudelleen? Mulla on käymässä APA, jonka käytin US05 -hiivalla. Seuraavaksi olis tarkoitus tehdä olut, johon tuo hiiva sopii. Käytössäni on Fermzilla All-Rounder 30 l. Ajattelin pullottaa APAn edellispäivänä ja laskea uuden oluen vanhan hiivan päälle edes pesemättä astiaa. Käymisastiahan on ollut koko ajan paineen alla eikä sitä avata kuin pieneksi hetkeksi, kun vierre pumpataan siihen. Olen käyttänyt tätä menetelmää aiemmassa työpaikassani pikkupanimossa, jopa niin, että samalla hiivalla on tehty kolme satsia á 220 l.

  #1200
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 109

  Hei!

  Juuri noin toimin yleensä itsekin. Olen myös kokenut, että kuivahiivan kanssa tämä ketjuttaminen jopa parantaa oluiden laatua, kun hiiva on “koulutettu” ekan satsin myötä.

  Välillä kerään myös hiivan talteen (pesun kera), mutta tämä yleensä vain kalliimpien erikoishiivojen kanssa.

  #1202
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 83

  Itse pesen ja desifioin astiaan ennen uudelleen käyttöä. Pohjassa makaavan hiivan voi aina käyttää uudelleen. Pitämällä seinät puhtaana jää vähemmän kasvutilaa huonoille bakteereille. Hiiva teräsvöityy kun käyttää uudelleen niin käy nopeammin ja puhtaammin. Sama on taikinajuuren tekemisessä joka terävöityy joka ruokinnan jälkeen ja sitäkin voi käyttää oluen tekemiseen.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.