› Keskustelupalsta › Kotipanimo › Tekniikat › Hiivan startteri
- Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 kuukautta sitten Miiksu toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
- 27.5.2020, 07:40 #1052
Mäskis
Moderaattori- Kirjoitukset 109
Tarkoituksena olisi taas aktivoitua ja laittaa pari olutta tulille kesän kunniaksi. Nestehiivat alkavat jo olla sen verran vanhentuneita, että startteri tarttisi tehdä.
Olen normaalisti tehnyt mallasjauheella ensin parin desin vierteen (1.040), johon olen hiivan laittanut ja käymisen jälkeen dumpannut tämän pariin litraan vierrettä. Lopuksi olen käyttänyt vierteen yön yli jääkaapissa, kaatanut ylimääräisen nesteen pois ja käyttänyt hiivakakun varsinaiseen olueen.
Tämä ei ole kovin tieteellinen menetelmä ja olisi kiva kuulla, onko jollain toimivampi järjestelmä hommaan?
27.5.2020, 18:32 #1055Miiksu
Oluenpanija- Kirjoitukset 83
Puhutko nestehiivasta joka on alkuperäispakkauksessa vai kerättyä hiiva joka on nestemuodossa?
Mutta omista keräyksistä: Teen 2-3 dl vierteen ja annan käydä loppuun asti huoneen lämmössä. Siirrän siitä sitten jääkaappiin odottamaan. Ennen käyttöä kaadan nesteen pois ja lisään vettä hieman että hiivat lähtee paremmin purkista. Enkä tee mitään startteria. Voi olla että mulla on sitä hiivaa niin paljon noissa purkeissa vaan. Käytän ainoastaan hiivaa joka tulee toisisijaisesta käymisastiasta koska niiden hiiva on eloisampaa ja vähemmän partikkeleita.
- Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta sitten Miiksu.
27.5.2020, 21:33 #1057Mäskis
Moderaattori- Kirjoitukset 109
Whitelabsin nestehiiva on tällä kertaa kyseessä. Pakkaus on vanhentunut jo viime syksynä, mutta vanhojen kokemusten perusteella tuon pitäisi ihan hyvin vielä vetreytyä käyttökuntoon.
Kuinka pitkään olet muuten omia hiivojasi säilytellyt jääkaapissa satsien välillä?
28.5.2020, 11:31 #1059Miiksu
Oluenpanija- Kirjoitukset 83
Whitelabsin nestehiiva on tällä kertaa kyseessä. Pakkaus on vanhentunut jo viime syksynä, mutta vanhojen kokemusten perusteella tuon pitäisi ihan hyvin vielä vetreytyä käyttökuntoon.
Kuinka pitkään olet muuten omia hiivojasi säilytellyt jääkaapissa satsien välillä?
Jos nyt en väärin muista niin vuosi on pisin aika. Laadukkaassa purkissa/pullossa ja jättänyt edellisestä satsista olutta sinne. Puhdistanut kaikki purkit ChemiPro SAN:illa. Muutama viikko sitten tuli herätettyä tuo vuoden vanha hiiva pienellä vierteellä ja ei oikeastaan virhemakuja. Parempaa kuin joidenkin pienpanimoiden pohjasakat. Se oli pari viikkoa sitten kun herättelin Mustan Virran Panimon oluesta hiivan ja oli ihan kauheeta kuraa. Mua hävettäis edes antaa ilmaseks noin pahanlaatusta kamaa. Noi on laadukkaita hiivoja mitä ostellaan olutkaupoista yleensä 🙂
- Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta sitten Miiksu.
- Tätä vastausta muokkasi 9 kuukautta sitten Miiksu.
- JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.