Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Gelatiini kegiin tai paineistettuun astiaan hapettomasti

Keskustelupalsta Kotipanimo Tekniikat Gelatiini kegiin tai paineistettuun astiaan hapettomasti

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #779
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Gelatiinia voi käyttää oluen kirkastamiseen. Normaali ohjesääntö on 1 teelusikallinen gelatiinijauhetta yhteen kegilliseen olutta sekoitettuna pariin desilitraan kylmää vettä, joka varovasti lämmitetään mikroaaltouunilla sopivaan lämpöön. Tämä ohjeistus noudattelee kuitenkin ruotsalaisen kotipanimotubettajan DR.Hans:in ohjetta.

  Tarvittavat välineet: Carbonation Cap, 0,5 litran tyhjä limupullo, lasikippo/kuumaa kestävä purkki, kegivehkeet, neste-neste siirtoletku, pätkä nesteletkua, joka yltää carbonation capin karasta limupullon pohjalle.

  1) Gelatiinijauheen sekoitus veteen yksinkertaistetaan kaatamalla kiehautettua vettä gelatiinijauheen päälle esimerkiksi desinfioituun lasipurkkiin, sekoitetaan varovasti ja annetaan jäähtyä. Tarvetta monimutkaiselle mikrottamiselle ei ole.

  2) Gelatiini-vesiliuos siirretään puolen litran limupulloon, carbonation cap sopivan mittaisella nesteputkella/letkulla kierretään paikalleen, pullo paineistetaan hiilidioksidilla ja korkkia raottelemalla vapautetaan happea pois. Gelatiinin vesiliuos kuplii, joten kuplimisen ulottaessa korkkiin on happi poissa, sillä kuplissa on pullosta tulevaa hiilidioksida jota pumpataan gelatiiniliuoksen sekaan.

  3) Limupulloon tuupataan reilu ylipaine kegiin tai muuhun paineistettuun astiaan verrattuna. Neste-neste liittimillä oleva siirtoletku huuhdellaan hiilidioksidilla. Tähän voi käyttää esimerkiksi ylimääräistä carbonation cappia jonka kara on hiilidioksidiletkun päässä ja painamalla vapaan pään pikaliittimen pinniä kaasu virtaa letkun läpi. Tätä vaihetta ei voi skipata, sillä muuten kegiin/astiaan menee letkussa olevan ilman mukana happea.

  4) Ylipaineinen gelatiiniliuoksen sisältävä pullo yhdistetään neste-neste letkulla kylmään kegiin tai käymisastiaan. Paine ero siirtää nesteen pohjalta imevää letkua pitkin siirtoletkun kautta eteenpäin. Mikäli kaikki ei siirry, voi pullon paineistaa vielä uudestaan tai vaihtoehtoisesti vapauttaa vähän painetta kegistä/astiasta.

  Aika itsestään selvää hommaa siis, mutta ajattelin avata tänne, että löytyy helposti oman otsikon alta. Tämä on kätevä menetelmä, sillä muutoinkin happivapaan käymisprosessin jälkeen ei gelatiinia varten tarvitse aukoa astioita. Lisäksi paineistettujen käymisastioiden yleistyessä vastaavat kikkailut voi tehdä suoraan käymisastiaan cold crashin yhteydessä ja siirtää sitten kerralla kirkastunut olut suoraan kegiin, jolloin parhaimmillaan säästetään oluen määrässä, kun kegin tapauksessa pohjalle valuvaa muhjua ei tarvitse ensin laskea tuopillista pois ja nämä käymisastiassa kelluvat siirtoletkut imevät nesteen pintaa pitkin pois.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.