Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

FermZilla arvostelu, keskustelu jne

Keskustelupalsta Kotipanimo Välineistö FermZilla arvostelu, keskustelu jne

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #795
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Huom! lisäilen kuvia myöhemmin.

  Youtuben kotipanijoiden videosisällön perusteella vaikuttaisi siltä, että FermZillasta on tulossa “de facto” tuote paineistettuun käymiseen ja fermentasaurus, joka siis on vastaavanlainen käymisastia olisi saamassa kakkossijan taakakseen. Hintakilpailuhan tuon lopulta ratkaisee todennäköisesti, mutta ajattelin omasta kokemuksesta ja perehtymisestä kirjoitella pienen arvostelun ja katsauksen tuohon laitteeseen.

  Historiaa: Fermentasaurus ja Fermzilla ovat molemmat australialaisten kilpailevien panimotarvikeliikkeiden tuotteita. Fermentasaurus on Keg King – firman tuote, kun taas Fermzilla on KegLand – firman tuote. KegLand sai alunperin alkunsa, kun osa Keg Kingin porukasta perusti kilpailevan yrityksen ja tästä seurasi (internet tiedon perusteella) se, että tuosta Fermentasauruksen myyntioikeudesta seurasi kiistelyä firmojen välillä ja alunperin tuo FermZilla tunnettiin fermentasaurus V2 tuotteena, joka sitten erkautettiin omaksi tuotebrändikseen.

  FermZilla vs Fermentasaurus: Käydään pikaisesti oleellisimmat erot näiden tuotteiden välillä läpi, jonka jälkeen keskitytään pelkkään Fermzillaan. Molemmista on saatavilla hiivankeräysastiallinen tuote, jossa on avattava venttiili, jonka voi sulkea hiivankeräyastian irroittamiseksi. Fermzillassa tämä on isompi ja järeämpi. Fermentasauruksen venttiiliä on moitittu pienen koon aiheuttamista tukoksista foorumeilla ja youtube videoissa. Molemmissa on mahdollista käyttää olutta paineistetusti ja kummassakin on samankaltainen kansirakenne. Fermzillan kansi on halkaisijaltaan iso ja aukosta mahtuu käsi läpi. Fermzillan kansirakenteessa on lisävarauksia reikien tekemistä varten useampi kappale esim jäähdytyskierukalle ja kansi on monipuolisempi.

  FermZillan perustiedot:

  Hinta: Riippuu malliversiosta, mutta yleisesti ottaen 100-200€ välimaastossa lisätarvikkeineen sisältäen painekitin.

  Mallivaihtoehdot: 27 litran perusversio, joka sisältää sakan/hiivankeräysastian, 30 litran All Rounder, eli pohjastaan umpinainen pallopohjainen malli, joka on hieman yksinkertaisempi ja halvempi, 50 litran all rounder, vastaa 30 litraista, mutta muuten sama.

  Kansi: Ulkomuistista 120mm halkaisijalla oleva kovamuovinen mahdollisesti lasikuituvahvistettu kansi. Oletusarvoisena kannessa on 2kpl perus PET limupullon kierteitä, joihin toimitetaan korkit. Toisessa korkissa on reikä ja tiiviste vesilukolle. Paineistettua käymistä varten tarvitaan erillinen pressure kit. Astian kansiaukon läpi mahtuu hyvin käsi sisäpuolista puhdistusta varten, mutta huomionarvoista on se, että puhdistaessa tulisi olla hyvin hellävarainen naarmujen välttämiseksi.

  Kannen tiivistys perustuu kannessa olevaan kynnykseen/lippaan joka asettuu käymisastian suuaukon sisälle. Tässä kynnyksessä on upotettuna O-rengas tiiviste. Vanhemmissa tuotantoerissä tiiviste saattoi hieman vuotaa, joka johtuu mahdollisesti liian ohuen O-renkaan lisäksi siitä, että astian paine pyrkii pääsemään O-renkaan ohitse, kun esimerkiksi kegeissä tiivistys perustuu siihen, että O-rengas puristuu ulospäin pyrkivän kannen ja kegin rungon väliin. Tämä ongelma on sittemmin ratkaistu hieman paksummalla O renkaalla. Mahdollisten ongelmien esiintyessä kannen kiristysmutterin lisäkiristys ei auta, sillä kannen kireydellä ei ole tiivistepintaan mitään vaikutusta, joten tämä kannattaa pitää mielessä ja vaihtaa O-rengas paksumpaan tai voidella O-rengas keg lubella. Sen sijaan kannen avaaminen voi hankaloitua, mikäli kiristysrengas kiristetään liian kireälle.

  Pressure kit: Käsittää 2kpl teräksisiä carbonation cap:eja eli hapotuskorkkeja sekä silikonisen letkun ja RST kohon, jossa on kiinni pätkä RST putkea. Koho liitetään asettamalla RST putkenpätkä silikoniletkun sisälle ja silikoniletku liitetään toisen hapotuskorkin letkukaraan. Näin saadaan aikaan kelluva nestelinja, jolloin astiasta paineella siirretty juoma imetään nesteen pinnalta, jolloin ylimääräinen sakan siirtyminen eteenpäin saadaan estettyä. Vastaavat tuotteet saa virallisia jälleenmyyjiä hieman halvemmalla tilaamalla esimerkiksi hapotuskorkit kiinalaisilta ebay myyjiltä, koska näitä käytetään myös virallisessa tuotteessa.

  Pressure kittiin investoiminen kannattaa, vaikkei kegihommia harrastaisikaan, sillä carbonation capin kautta voi tehdä esimerkiksi karallisella kegiliittimellä lapon, joka seuraa automaattisesti nestepintaa.

  Carbonation cappien bonuksena on, että niihin kelpaa neste ja kaasu ball lock liittimet ristiin, joten esimerkiksi oluen siirtoon astiasta kegiin tarkoitettu neste-neste ball lock letku on helppo tyhjentää hapesta, kun letkun voi kytkeä kaasupuolen liittimeen astiaan ja vapauttaa hieman painetta letkun läpi.

  Käymisastia: Käymisastiana on nykyaikaisen limupullon tapaan muottiin “puhallettu” PET muovinen pallo, joka kestää painetta limupullon tavoin ja on paineistamattomana lötkö kuten limupullotkin. Materiaali sopii erityisesti elintarvikkeille, mutta ratkaisusta johtuen materiaali ei kestä kuumaa. Pakkauksessa suositeltu lämpötilaraja nesteelle on 50 astetta ja tämän ylittävät lämpötilat aiheuttavat “kutistumista”. Ilmiötä voi testata limupullolla laittamalla esimerkiksi astianpesukoneeseen.

  Venttiili ja hiivankeräysastia: Hiivankeräysastiana toimii 1litran tilavuuksinen kovamuovinen valumuovinen sylinterin muotoinen astia, joka irroitettuna on kuin purkki. Mukana tulee kierteillä kiinnittyvä kansi. Astian kyljissä on korkeuden noin puolivälissä vastakkaisilla puolilla sivuille suuntautuvat PET limupullon kierteet ja 2kpl korkkeja. Näille potentiaalisina käyttötarkoituksina voi olla esimerkiksi kuivahumaloida olut irroittamalla hiivankeräysastia, asettamalla humalapelletit astiaan, kiertämällä astia paikalleen, huuhtelemalla astia hiilidioksidilla esimerkiksi ylimääräistä carbonation cappia käyttäen ja tämän jälkeen avaamalla venttiili, jonka jälkeen keräysastiaan virtaa olutta ja humalapelletit nousevat astiaan. Venttiili on halkaisijaltaan 5cm suuruusluokkaa.

  Yleisten youtube arvioiden perusteella kuivahumalointi alakautta nähdään hieman liian työläänä, sillä se vaatii hiilidioksidivälineet, joka tarkoittaa käytännössä myös kegivehkeiden löytymistä ja tällöin olutta todennäköisesti käytetään paineistetusti, jolloin kannen avaamalla voi kuivahumaloida yläkauttakin, sillä vaahtoava ja hiilidioksidia luovuttava olut pitää huolen, että kaasun virtaus on astiasta ulos. Tämä tyyli ei ole aiheuttanut ongelmia hapen kanssa kovasti humaloiduissakaan oluissa. Toki pullotttava ilman painetta käytettävä olut voi hyötyä kuivahumaloinnista alakautta, mikäli hiilidioksidivehkeet löytyvät ja astia saadaan huudhdeltua hiilidioksidilla.

  Teline: Pohjaventtiilin sisältävässä astiassa teline on RST tangoista tehty suht korkea teline, joka nostaa astian ilmaan n. 20cm. All roundereissa teline on myös RST tangoista tehty, mutta mahdollisimman matala. All rounderin telineessä on 2 RST kehää eri halkaisijoilla liitetty toisiinsa. Isompihalkaisijaiseen asettaessa käymisastia asettuu mahdollisimman lähelle lattiaa, pienempihalkaisijaista puolta voi taas käyttää esimerkiksi puhdistetun astian kuivaamiseen/valuttamiseen, sillä kannen kierreosa jää tällöin lattiatason yläpuolelle.

  Lisävarusteet: Ainakin allekirjoittaneen All Rounderissa pakettiin kuului rst kasattava kantokahva kannen kierreosan lipan alle, mitta-asteikkotarra litra ja gallonamitoilla sekä lämpötilatarra, jossa muutaman asteen välein olevat lämmön vaikutuksesta olevat lämpötilanumerot värjäytyvät numeroa vastaavassa lämpötilassa (suuntaa antava). Maksullisina lisävarusteina pressure kitin lisäksi saa esimerkiksi kantohihnat, joilla teline liikkuu käymisastian mukana. Itse en näihin investoinut vaan olen käymisastiaa siirrellessä teipannut telineen pakkausteipillä astian pintaan.

  Spunging valve: Tätä ei toimiteta mukana, mutta on välttämätön varuste paineistettuun käymiseen. Tämä korvaa vesilukon pitäen halutun paineen, jolloin esterituotantoon jne voidaan vaikuttaa ja olut saadaan haluttuun hapotustasoon.

  Arvostelu:

  Aloitetaan sanomalla, että allekirjoittanut omistaa tuon all rounderin johtuen cold crashin korkeusrajoitteista. Hiivankeräysastialliseen astiaan liittyvät kohdat perustuvat muiden käyttäjien kokemuksiin.

  Käyttötarkoituksena tuolle astialle on aidosti paineistettu käyminen, mutta kegittäjä/pullottaja sekakäyttäjälle tuo palvelee tarvittaessa myös ainoana käymisastiana. Pelkästään pullottajan ei kannata tuohon rahojaan laittaa. Paineistettu käyminen tai astia yleensäkin mahdollistaa oluen hapettoman siirron, joten paineistamatonta oluttakin siirrellessä siirtelyä voidaan tehdä hiilidioksidiylipaineella esimerkiksi venttiilillisellä letkulla suoraan pulloihin tai kegiin ja paineistettu olut saadaan suoraan kegiin ilman happikontaktia. Plussana oluen voi käyttää paineessa, joka vastaa jäähdytettyn oluen liuennutta hiilidioksidipitoisuutta huoneenlämmössä, jolloin olut on tarjoiluhapoissaan välittömästi käymisen jälkeen.

  FermZilla on saanut erityisesti vanhempiin eriin liittyen kritiikkiä hiivankeräysastian tiivisteiden/venttiilin vuotamisesta sekä kannen tiivisteen falskaamisesta. Uudemmissa valmistuserissä kannen O-rengastiiviste on vaihdettu aavistuksen paksumpaan malliin, jolloin vuotoja ei esiinny. Käsityksen mukaan myös venttiiliin/hiivankeräysastiaan liittyvät ongelmat on saatu korjattua.

  Astia vaikuttaa tarkastellessa hyvälaatuiselta ja oma koepaineistus osoitti, ettei ainakaan allekirjoittaneen mallissa ollut mitään vuoto-ongelmaa kannen osalta. Suosittelen peruspanijoille muutenkin tuota umpipohjaista mallia, sillä tuon hiivankeräysastian venttiilirungon kiinnitys on irroitettavaa mallia, ja jättää rakoja käymisastian pinnan ja venttiilirungon väliin, jolloin luottettava puhdistus vaatii osien irroittamista ja puhdistamista. Hiivankeräysastia ja venttiilirunko kestävät kuumaa ja ovat tiskikonepestäviä, jolloin puhdistus on kylläkin helppoa, joskin työlästä.

  Fermzilla lunastaa kaikki lupauksensa, joten sen puolesta astiaa voi ainakin allekirjoittaneen omalla kokemuksella suositella. Mahdollisuudet oluen laadukkaaseen käsittelyyn ovat rajattomat, sillä käytännössä ensimmäistä kertaa historiassa kuluttajille on tarjolla täysin hapettoman kylmän pään valmistusprosessin mahdollistava käymisastia.

  Plussaa: Kyseisenlaiset astiat yleensäkin tarjoavat kohtuuhintaisen vaihtoehdon paineistetusta käymisestä kiinnostuneelle kotipanijalle ja kegittäjille astiat tarjoavat nopean prosessin oluen ollessa tarjoiluhapoissaan jo valmiina. Ylijäämähiilidioksidin voi hyödyntää esimerkiksi kegin hapenpoistossa, sillä käymisastaista hiilidioksidi voidaan johtaa vakioiduilla kegiletkuilla ja liittimillä kegiin.

  Miinusta: Muovi materiaalina on altis naarmuille, joten ennen pitkää tuota käymisastian kuplaa saattaa joutua uusimaan. Käsitykseni mukaan sitä pitäisi saada kuitenkin varaosana, joten mikäli järkevää maahantuontia saadaan suomeen, ei tuo muovikupla älyttömiä maksa.

  • Tätä aihetta muokkasi 1 vuosi, 10 kuukautta sitten Josbanse.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.