DIY paineistettu käyminen (esim keykeg modaus?)

Keskustelupalsta Kotipanimo Välineistö DIY paineistettu käyminen (esim keykeg modaus?)

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #391
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Fermentosaurus on kaupallisena versiona saatavilla, mutta olisikohan noista key kegeistä mihinkään? Ensinnäkin uusikin keykeg maksaa sen parikymppiä, toisekseen niitä saisi varmaan pienpanimoilta sopivasti käytettynä (voisi jopa ottaa jokaiselle panokerralle tuoreen), kolmanneksi ne on kirkkaita ja suunniteltu paineelle. Kaiken lisäksi niiden koko osuu hyvin yksiin perus kegin kanssa, esim 20 litrasella kegillä tekee sen vajaa parikymmentä litraa tuotosta, joka puolestaan sopii hyvin peruskegiin.

  Miten homma sitten käytännössä toimisi? Ensinnäkin sisäpussin irrotus ja kegin pesu. Tollaseen kegiinhän on valmiiksi saatavilla tollanen annosteluliitin. Kierteet ulos ja sisäänmenolle on 1/2 BSP.

  Ensisijainen vaihtoehto voisi olla hyödyntää tuota kierteellistä kaulaosaa, johon tuo yläkehikko kiertyy siten, että muokkaisi siihen umpikannen fermentosaurustapaisesti johon liitetään ball lock urosliittimet ja varoventtiili. O-renkaita saa yleiskamana liimattavina joten tiivisteen tekeminen olisin helppoa. Itse kannen voisi tehdä vaikkapa rosterilevystä ja kiinnittää tuohon kehikkoon.

  Vaihtoehtona olisi hyödyntää tuota vakio “filleriä” Kaasupuolelle Ebaysta saa kätevästi ball lock kegin “pylvään” jollaista löytyy bulkhead mallisena 1/4 BSP uroskierteellä, joten adapterihässäkän kasaaminen ei ole mahdotonta. Vaihtoehtona on hommata suoraan kierteeseen sopiva john quest letkulähtö ja liittää tollaseen ball lock urosliittimeen toisella john quest liittimellä.

  Nestepuolesta huolehtii tuo sulkijahana, jolloin riittää sopiva john quest letkulähtö.

  Tuohon täyttötyökaluun joutuisi toki väsäämään pickup putken jos haluaa siirtää paineistetusti nesteen syöttämällä kaasupuolelle pullosta ylipainetta kuten paineistetuilla käymisastioilla on tapana. Käytännössä letku, jonka päässä on koho. Aivan kuten fermentosauruksessa.

  Jos tollasen käytetyn kegin saa ilmaiseksi ja annosteluliitin ja läjä adaptereita maksaa netistä etsittynä viitisen kymppiä niin aika halvaksi tuo kokeilu tulisi. Toki käytetty rosterikegi maksaa äkkiä samaa luokkaa, mutta ton etu olisi läpinäkyvä systeemi. Lisäksi saatavuuden ollessa kunnossa tuota käymisastiaa voisi vaihtaa tiheästikin, jos mahdolliset saniteettiasiat huolettavat.

  • Tätä aihetta muokkasi 11 kuukautta, 3 viikkoa sitten Josbanse.
  • Tätä aihetta muokkasi 11 kuukautta, 3 viikkoa sitten Josbanse.
  • Tätä aihetta muokkasi 11 kuukautta, 3 viikkoa sitten Josbanse.
  #395
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Googlettelemalla tuli vastaan:

  I converted a Key Keg into a fermenter, it’s worked pretty damn well actually! from Homebrewing

  https://imgur.com/OwqMqur (kuvalinkki tuon jutun kegikäymisastiaan)

  Tossahan ei paineistettua käymistä tapahdu, mutta modailua kuitenkin.

  #396
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Liitteenä vielä yksinkertaisin hahmottelu eli levy kanneksi, O-rengas ja kiertämällä paikalleen. Levyn läpi sitten perus ball lock lähdöt. Ekassa kuvassa hahmoteltu tuo rajapinta vakiona, tokassa sitten lisätty levy.

  #397
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Sain sattumalta Panimonurkalta sielä asioidessa 30 litrasen pönikän. Ei heti leikannut että tuo harmaa muovilaippa on “kiilattu” kerrosten väliin joten ajattelin nohevasri sahata sen kolmeen osaan ja tuupata sisälle, jotta pussin saa ulos. Noh tämä kävi sitten ilmi ja totesin että sisäpuolen saakin ulos kun vähän ruttaa. Noh sisäpuolen irrotettuani leikkasin sitten tuon laipan irti ja totesin, että tuon asennukseen käytetty ilmeisesti jotenkin paikalleen puristuva harmaan laipan vastakappale lähti kivasti ulos kun olin ennalta pilkkonut. En siis usko että ilman noita kolmea sahausta tuolta saa sisuksia ulos ja sopivaa aukkoa, mutta tutkimus jatkuu. Onneksi näitä saa ilmaseksi niin voi sitten oppia virheistä. Tosin nytkin tuo näyttää toteutuskelpoiselta. Sisäpuoleen jäi pientä ruttua vaikka tökin naarmujen välttämiseksi pehmustetulla säbämailan tupilla, mutta paineistettu käyminen kyllä oikoo sisäkuoren.

  Tuo sisä ja ulkokuoren yhteenliittymä lienee mahdollista liimata pysyvästi yhteen enkä noista harmaan kauluksen halkioista ole huolissani, koska tuo kaulus istuu hieman syvennyksessä ulkokuoren kierteiseen kaulaan nähden, joten pelivaraa on tilkitä. Liimauksen vahvuudestakaan ei tarvitse sikälis olla huolissaan, että tuo sisempi osa on jumissa isomman muotoillun osan sisällä paineistettuna, joten paine lukitsee tuon liittymäkohdan.

  Käytännössä homma rokannee hyvin, jos tuohon saisi pyöreän syvennyksen kokoisen nailon tms kovaa muovia olevan levyn ja sopivan O renkaan tuonne harmaan kauluksen ulkoreunaan. Tähän levyyn sitten nuo ball lock liittimet ja varoventtiili.  Tuon levyn pitely paikallaan onkin sitten viimeinen tai ylipäätään ainoa haaste. Lienee toiveajattelua että ebaysta tms löytyisi sopiva muovikorkki tuon mustan kehikon tilalle, joten tuota orkkisideaani joutunee soveltamaan eli tuosta mustasta yläosasta tarvitsee hyödyntää kierteitä ja tarvitaan joku ison prikan tapainen levy jonka sisäaukko “kaappaa” tuon “kegikannen” ulkoreunan allensa. Piirrän prototyyppikuvat cadilla huomenna.

  Pari kuvaa alle. Toivottavasti tästä saisi hyvän DIY välineen kotipanijayhteisölle.

  #406
  Mäskis
  Moderaattori
  • Kirjoitukset 100

  Kovan pohjatyön olet hommaa varten tehnyt. Kiitos kun jaoit projektikuvauksen, varmasti on hyötyä monelle. 👍

  Onko vielä kokemusta, miten homma toimii? Jos kokonaisuus pelittää, sinullehan on kaupallistettava tuote hyppysissäsi.  Menee vielä hyvin nykytrendeihin, kun on suurelta osin kierrätystavaraa. 😀

  #409
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tuollaisen kaupallistaminen lienee ajanhaaskauta, sillä jos noita kaupallisesti valmistaisi, pitäisi vaivannäölle laskea hinta, jolloin äkkiä joku fermentosaurus onkin ihan kilpailukykyinen hinnaltaan. Sen sijaan kyseessä on tuote jonka erikoisimman pääkomponentin voi kuka tahansa edes kaverinsa tms välityksellä hankkia jostain baarista tms.

  Mielelläni jaan kanssaharrastajille ohjeet, kunhan homma selkeytyy itselleni.

  #557
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Tää homma ei valitettavasti oikein toimi. Paineistaessa nuo ulko ja sisäkuori liikkuvat suhteessa toisiinsa. Kierre on ulkokuoressa, tavara sisäkuoressa. Ainoa kikka olisi tyhjentää se sisempi kegiosa ilman, että sitä tarjoiluliittimen mekanismia joutuisi poistamaan ja käyttäisi sellaista tarjoiluliitintä sitten. Tuo on vaan sen verran hinnakas ja työläs vaihtoehto, että esim fermentasauruksen all rounder (kunhan alkaa saada euroopasta) on hintalaatusuhteeltaan järkevämpi.

  #612
  Kotiranta
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 29

  Onko astian muodolla merkitystä? Pyöreät päädyt tai kartio pohja.

  Halkaisija 215mm, pituus 550mm kokoisia pyöreäpäätyisiä saisi tehtyä järkevällä 60e kustannuksella.

  Kartio pohjallinen olisi n100e, mutta jos muodolla ei väliä niin edullisempi tottakai.

  Paineenkesto 10bar molemmilla tavoilla. Materiaali 316, pesukin olisi helppoa.

  #613
  Josbanse
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 209

  Eikai sillä suuremmin ole väliä.

  #1085
  Keege
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Mitä jos rakentaisikin petainer astiasta? Tuollaisia on eBayssa myynnissä edukkaasti ja saattaa noita ravintoloistakin saada suhteilla?

  https://www.ebay.com/itm/133348802464

  Itse ajattelin rakentaa sellaisesta ja korvata sen muovisen hanaventtiilin tällaisella:

  BALL LOCK TAPPING HEAD TO 2INCH TRI-CLOVER (COMMERCIAL KEG ADAPTOR)
  https://a.aliexpress.com/_dYfUJje

  Tuo petainer olisi läpinäkyvä, mutta kuitenkin vähän suojaa valolta. Tiedä sitten tuleeko tämä loppupeleissä yhtään halvemmaksi, mutta tuo 30l on sopivan kokoinen 23l satseihinkin toisin kuin esim. Fermenter King Jr.

  Olisiko toimiva ratkaisu? Kun tulee nuo tilaukset niin kerron miten kävi.

  #1104
  Keege
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Homma etenee. Petainerit tuli tänään postissa ja vaikuttavat asiallisilta. Vielä odottelen loppuja osia projektiin.

  Petainer Keg

  #1106
  Keege
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Aliexpressistä saapui FermZillan Floating Dip Tube. Sopii mainiosti.

  #1115
  Keege
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 4

  Nyt tuli loputkin osat. Vielä on astia kokeilematta, mutta teknisesti homma vaikuttaa toimivalta. Poistin petainerista huulen, jotta tiiviste sai lisää pinta-alaa. Kun laitan seuraavan satsin käymään raportoin pitääkö painetta. En nyt näe miksi ei pitäisi, sillä osat mätsää niin hyvin yhteen. Tässä vielä kuvia eri vaiheista.

   

  #1116
  AriAle
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 8

  Näyttää ihan hyvältä. Raportoi ihmeessä jatkosta ja voihan sitä paineen pitoa testata ilman vierrettäkin 😉 Liekö Suomessa miten yleisessä käytössä tuo Petainer ?

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.