Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 7 viestiä, 61 - 67 (kaikkiaan 67)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1606
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Onnistu tosi hyvin. Pieni testierä. American Double IPA:ksi tätä voisi kutsua. Toimiva yhdistelmä tuo Mount Rainier, Sterling, Vanguard. Harmi vaan ettei MtRainieria ja Vanguardia taida oikein mistään saada. Yrttinen, mausteinen, puinen, tupakkainen ja jonkin verran sitrusta, luumarjaa, marjaisuutta ja kukkaisia aromeja. Se on niin kaikkee niin noi loput aromit on vaan aika blendaantuneet.

    Katkerot no aika tiukat. Tais tulla jotain 50-60 IBU. Alkoholi jääneen johonkin 8,3%. Hiivana toimi se villihiivakoktaili kontrolloituna. Tällä kertaa meni 45 ml sitä, niin kävi vähän neutraalimmin. Toimii tuhdisti humaloiduissa oluissa tai miedoissa alkoholiprosenteissa.


    #1709
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Pitkästä aikaa panot taas käynnissä. Nyt kokeilussa Vic Secret uutena humala. On sitruksinen ja erittäin intensiivinen, korkealla Cohumulonilla. Belmaakin lähtee mukaan. Siinäkin on korkea cohumoloni. Viimeisenä Southern Passion joka pehmein näistä kolmesta, pienellä comuloni pitoisuudella.

    Vic Secrettii n.33%. Belmaa n.28%. Southern Passionia n.38%. Katkerot 56 IBU ja väri alle 10 EBC. Katotaan mitä tulee ja prosentit jää sinne reilu 6%.

    Jokaisesta humalien keittovaiheesta tulee ~20% ibuja joka on mun mielestä ollu ihan toimiva kompo. 60 min, 20 min ja 7 min. Sitten suhteet yleensä sen mukaan miten katkeroita ja cohumuleenia.

    • Tätä vastausta muokkasi 4 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1711
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Oon kyllä sievoisen yllättynyt että käymistuoksut ollut yllättävän puhtaita. Vaikea erottaa mikä on hiivan tuottamia estereitä. Tuossa laitoin tuon satsin käymään omalla villihiivalla. Ehkä se on lähimpänä kveik kantoja. Neutraalisti käy, alussa ehkä pientä omenaa tuli joka sitten jäi takajalalle kun humaloiden aromit pääsi puskemaan läpi. Tuoksussa oli aluksi sitä omenaa hieman, sitrusta, hedelmää, ananasta, mausteisuutta. Joka nyt on muuttunut sitten maanläheisemmäksi, sitrusta, kookosta, mantelia ja pieni mausteisuus.

    Laitoinko 60 ml tuota vahvaa hiivalientä sinne ja neljä entsyymikapselia. Viive oli noin vuorokausi ennen kuin lähti käymään kunnolla. Mietinnässä että tuohon 25L satsiin heittäisi kevyen kuivahumaloinnin. Noita kaikkia kolmea sopivissa suhteissa yhteensä 1.8g/L. Mulla vielä tapana että keitetyt märät humalat lähtee takas käymisastiaan kuivahumalien kanssa. Kaikki paitsi katkerona käytetyt humalat joissa ei ole enää mitää annettavaa. Pienen lisäboostin sillä saa ja ei pienennä valmiin oluen määrää niin paljoa.

    • Tätä vastausta muokkasi 4 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1713
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Vasta neljä päivää pääkäymistä. Jännä olut tulee. Aluks iskee voimakas mansikka, meloni, ananas ja guava. Melkonen hedelmäpommi! Sitten jälkimaussa maanläheisyyttä: mäntyä, kookosta. Juu, ei tää tarvi kauheasti jälkihumanoida. Melko kovat katkerot on joo mutta ne kyllä pehmenee siitä.

    Ehkä erikoisinta ipaa tehnyt makujen puolesta mutta varmaan ihan juotavaa tulee ja ei mee hukkaan.

    #1716
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Päivän saldo 20L=40 pulloa 🙂 Lasillinen maisteluun meni kun tuli sen verran jano tuossa panemisessa. Yllättävän juotavaa näin 12 vrk käymisen jälkeen. Sisukkaat katkerot. Ehkä aavistuksen pienemmät voisi olla mutta näkee sitten miten maistuu kun ollut vähintään kolmisen viikkoa pullossa. Tuoksussa kevyesti ananasta, melonia ja pieni kookos. Toisaalta hyvä että katkeroa on sen verran ettei tuu kitattua viidessä sekunnissa lasia tyhjäksi.  Itseasiassa diggaan tuosta kookoksen tuomasta kermaisuuden mausta. Jotain mansikkaa/melonia tulee maussa myös. Sain omasta mielestä aika hyvin tuota Vic Secretin terävää katkeroa pehmitettyä aika kivasti näin ekalla panolla että aika jees. Tosi vahva mutta ei mausteinen. Vähän aaltoilevasti tulee noi katkerot tällä hetkellä. Tarvii vielä pullokypsyttelyä. Hiiva kyllä kävi mukavan neutraalisti. Semmosta pientä omenaa oli tuoksussa ja maussa jotain kevyttä mausteisuutta, rommia, vaniljaa. Voi siellä jotain hedelmääkin olla mutta vaikea erottaa noiden humalien jälkeen mitään täysin varmaksi.

    #1717
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Tänään tullut kaksi viikkoa täyteen. Ei mua oikeastaan yllätä tuossa kun se että aika helposti juotavaa vaikka IBU noin 56. Ananasta,  jotain mansikkaa/melonia, aavistus kookosta. Kermaisuus aika kadonnu että aika hyvin maut yhdistyneet. Maukasta kaljaa 🙂

    • Tätä vastausta muokkasi 3 kuukautta, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    #1719
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 149

    Nyt on vissiin tullut kolmisen viikkoa täyteen. Aika jees. Tosi juotavaa. Katkerot juuri täydellisellä tasola. Kyllä ne siitä kivasti pehmeni. Pehkolan maltaat on oikein hyvä. Jotain muutoksia voisi aromihumaliin tehdä että saisi enempi selkeitä aromeja esille mutta muuten oikein onnistunut. Laitoin aika runsaasti hiilihappojakin. Toimii taas jälleen tuo mun oma villihiiva. Neutraaleita aromeja ja käy kuivaksi nopeasti entsyymien avustuksella. Semmonen liiallinen ruohoisuus/yrttisuus pehmittynyt.

Esillä 7 viestiä, 61 - 67 (kaikkiaan 67)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.