Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 7 viestiä, 46 - 52 (kaikkiaan 52)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1456
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Tuli tässä mallastettua ekat on maissijyvät. Neljä päivää meni. Polttolämpötila oli 78-82C. Aika hyvin tain pidettyä siellä 80 asteen tuntumassa. Hyvin hento karamellin tuoksu noissa. Mallastin vain pienen 500 gramman testierän jatkoa varten. Pitää tuo sitten vielä mäskää ja kattoo paljonko sokereita irtoo ja mikä maku.

    #1457
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Pakko se on mallasmylly hommaa. Ei tätä käsin pysty mitenkään vinssaamaan kahvimyllyllä. Olen yllättynyt tuoksun laadusta. Karamellinen tuoksu voimistui, hieman maissinen tuoksahdus ja aavistus vihreyttä.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1459
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Kerkesin jo saamaan tuon Brewferm mallasmylly gorillan. Johan helpottu homma huomattavasti mutta edelleen oli vaikeuksia rouhia noita. Onkohan mennyt liian kuivaksi vai maissi on vaan niin perkuleen kovaa? Vai oliko että koitin aluksi liian pientä rouhintaa ekalla kerralla. Ei varmaan tänään kerkeä enää mäskää. Menee sitten huomisen puolelle. Kattoo mikä hyötysuhde noissa on niin näkee sitten kannattaako koko homma edes.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1496
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Joopa joo. Ei onnistunut tuo maissin mallastus lopulta kun irtosi sokereita olematon määrä. Tais tulla liian isoa rouhintaa mutta uutta vaan kokeilemaan jossain vaiheessa.

    Kesti nyt sitten pitkään taas alottaa uus kokeilu tuon Tripla Alen kanssa jossa käytän omaa villihiivaa joka on sitten nyt vaan IPA tai jotain sinne päin kun tuli kevennettyä tuota melkoisesti.

    Käytin 11,5L vettä ja 2 kg viking pilsner mallasta josta sitten jäi noin 10 litraa mäskäyksen ja 9 litraa keiton jälkeen kun hukkasin osan lattioille.  Ominaispaino jäi 1.041.

    Tämmösellä humala kikkailulla lähdin liikkeelle:

    • Zeus 5 grammaa 60 minuutin keitto
    • Zeus 5 grammaa 20 minuuttin keitto
    • Sterling 10 grammaa 7 minuutin keitto
    • Hallertau Blanc 10 grammaa 7 minuutin keitto

    Vaikuttaa jo nyt ihan lupaavalta. Aika terävä katkero tulee mutta kaipa se siitä tasoittuu. Jos ei niin sitten vaan vähän lyhyempi keittoaika Zeusille kun sokerit jätit sen verran alemmaksi. Kuivahumaloinnit tulee 35 grammalla Hallertau Blancilla. Hiivana käytin 25 ml omaa villihiivaa. Kaksi kapselia tyhjennettynä myös meni Colonic Plus entsyymiä käymisastiaan.

    #1497
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Lähti ihan hyvin käymään. Lagia taas oli muttei niin paljoa kun viimeksi. Viimeksi en muistanut ilmaa ja lämpötila oli vissiin turhan korkea. Nyt siis muistin ilmaa hyvin vierteen ennen hiivan lisäämistä ja alkulämpötila oli 37C. Tuo hiiva kestää lähemmäks neljääkymmentä 😀 Ei tarvi käymiseen entsyymejä mutta myös vaikuttaa makuun positiivisesti niin ihan hyvä laittaa. Humalien maku selkeytyy. Josko olis vähemmän esterinen tällä kertaa. Jotenkin pisti silmään tuo villihiiva viimeksi turhankin paljon. Oli makunystyröillä tekemistä.

    #1498
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Tosi outoa sain ensimmäisten tuntien aikana suklaista, viikunaista aromia. Sitten tuli se perus sitruksuksen ja humala aromit. Sitten tuli aavistuksen sulfiittinen tuoksu ja nyt taas hieman suklainen. Koitan tässä pohtia että mistäs tuo suklaa tulee. Missään noista humalissa ei pitäisi olla suklaan aromeja. Lähin veikkaus voisi kuitenkin olla Zeusiin jossa on mausteisuutta. Lueskelin beermaverickista että Hallertau Taurus humalassa on suklaan aromeja ja kurrya. Kurrya löytyneen Zeusista. Molemmat on katkero humalia.  Vasta kolmas käymispäivä ja aavistuksen hiipunut. Voi olla että perjantaina/lauantaina pääsee laittaa kuivahumalan ja sunnuntaina pullottelua. Yrittäis pitää kontaktiajan nyt siellä 24H.

    #1501
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 109

    Nyt lähti kuivahumalat. Käyminen oli ohi kuudentena päivänä ja hyvin on vaahto kadonnut pinnalta.

Esillä 7 viestiä, 46 - 52 (kaikkiaan 52)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.