Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 14 viestiä, 46 - 59 (kaikkiaan 59)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1456
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Tuli tässä mallastettua ekat on maissijyvät. Neljä päivää meni. Polttolämpötila oli 78-82C. Aika hyvin tain pidettyä siellä 80 asteen tuntumassa. Hyvin hento karamellin tuoksu noissa. Mallastin vain pienen 500 gramman testierän jatkoa varten. Pitää tuo sitten vielä mäskää ja kattoo paljonko sokereita irtoo ja mikä maku.

    #1457
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Pakko se on mallasmylly hommaa. Ei tätä käsin pysty mitenkään vinssaamaan kahvimyllyllä. Olen yllättynyt tuoksun laadusta. Karamellinen tuoksu voimistui, hieman maissinen tuoksahdus ja aavistus vihreyttä.

    • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1459
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Kerkesin jo saamaan tuon Brewferm mallasmylly gorillan. Johan helpottu homma huomattavasti mutta edelleen oli vaikeuksia rouhia noita. Onkohan mennyt liian kuivaksi vai maissi on vaan niin perkuleen kovaa? Vai oliko että koitin aluksi liian pientä rouhintaa ekalla kerralla. Ei varmaan tänään kerkeä enää mäskää. Menee sitten huomisen puolelle. Kattoo mikä hyötysuhde noissa on niin näkee sitten kannattaako koko homma edes.

    • Tätä vastausta muokkasi 5 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1496
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Joopa joo. Ei onnistunut tuo maissin mallastus lopulta kun irtosi sokereita olematon määrä. Tais tulla liian isoa rouhintaa mutta uutta vaan kokeilemaan jossain vaiheessa.

    Kesti nyt sitten pitkään taas alottaa uus kokeilu tuon Tripla Alen kanssa jossa käytän omaa villihiivaa joka on sitten nyt vaan IPA tai jotain sinne päin kun tuli kevennettyä tuota melkoisesti.

    Käytin 11,5L vettä ja 2 kg viking pilsner mallasta josta sitten jäi noin 10 litraa mäskäyksen ja 9 litraa keiton jälkeen kun hukkasin osan lattioille.  Ominaispaino jäi 1.041.

    Tämmösellä humala kikkailulla lähdin liikkeelle:

    • Zeus 5 grammaa 60 minuutin keitto
    • Zeus 5 grammaa 20 minuuttin keitto
    • Sterling 10 grammaa 7 minuutin keitto
    • Hallertau Blanc 10 grammaa 7 minuutin keitto

    Vaikuttaa jo nyt ihan lupaavalta. Aika terävä katkero tulee mutta kaipa se siitä tasoittuu. Jos ei niin sitten vaan vähän lyhyempi keittoaika Zeusille kun sokerit jätit sen verran alemmaksi. Kuivahumaloinnit tulee 35 grammalla Hallertau Blancilla. Hiivana käytin 25 ml omaa villihiivaa. Kaksi kapselia tyhjennettynä myös meni Colonic Plus entsyymiä käymisastiaan.

    #1497
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Lähti ihan hyvin käymään. Lagia taas oli muttei niin paljoa kun viimeksi. Viimeksi en muistanut ilmaa ja lämpötila oli vissiin turhan korkea. Nyt siis muistin ilmaa hyvin vierteen ennen hiivan lisäämistä ja alkulämpötila oli 37C. Tuo hiiva kestää lähemmäks neljääkymmentä 😀 Ei tarvi käymiseen entsyymejä mutta myös vaikuttaa makuun positiivisesti niin ihan hyvä laittaa. Humalien maku selkeytyy. Josko olis vähemmän esterinen tällä kertaa. Jotenkin pisti silmään tuo villihiiva viimeksi turhankin paljon. Oli makunystyröillä tekemistä.

    #1498
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Tosi outoa sain ensimmäisten tuntien aikana suklaista, viikunaista aromia. Sitten tuli se perus sitruksuksen ja humala aromit. Sitten tuli aavistuksen sulfiittinen tuoksu ja nyt taas hieman suklainen. Koitan tässä pohtia että mistäs tuo suklaa tulee. Missään noista humalissa ei pitäisi olla suklaan aromeja. Lähin veikkaus voisi kuitenkin olla Zeusiin jossa on mausteisuutta. Lueskelin beermaverickista että Hallertau Taurus humalassa on suklaan aromeja ja kurrya. Kurrya löytyneen Zeusista. Molemmat on katkero humalia.  Vasta kolmas käymispäivä ja aavistuksen hiipunut. Voi olla että perjantaina/lauantaina pääsee laittaa kuivahumalan ja sunnuntaina pullottelua. Yrittäis pitää kontaktiajan nyt siellä 24H.

    #1501
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Nyt lähti kuivahumalat. Käyminen oli ohi kuudentena päivänä ja hyvin on vaahto kadonnut pinnalta.

    #1502
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Aika täsmälleen FG 1.004. 1% sokereita. Aika sopiva katkero tällä hetkellä. Hieman maistelin tuossa “salaa”.  Tuoksussa voimakasta humalaa, hieman lakritsia, suklaata ja hedelmää. Katkero on aika spot on. En tiedä mitä tapahtu mutta aika hyvää varmaan tulee. Jotain appelsiinia ja rommia jälkimaussa tulee joka voisi olla hiivan tuottamia estereitä. Jotain kukkaa ja hedelmää vielä tulee jälkimaussa joka tulee humalista.

    #1529
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Lähtee samalla villihiivalla uus minierä tulemaan. Katkerot about 40 IBU ja väri jotain 9 EBC luokkaa. Humalina ajattelin käyttää tällä kertaa Waimeaa katkerona, aromina sitten Vanguardia ja Belmaa. Ei kuivahumalointia kun ärsyttävä poimia noita humalia sieltä käymisastiasta ja tuntuu että mitä tekis niin riski on aina hapettuminen jos humalat jää pinnalle kellumaan.  Laitoin vielä mäskäyksen jälkeen puolisen kiloa sokeria. Ominaispaino jäi ilman sokeria 1,063. Vettä 13L ja viking pilsner zeroa 4 kg. Sokerin kanssa sitten 1,077. Katsotaan miten onnistuu kun Waimea ja Belma on kaksi uutta humalaa jota en ole ennen käyttänyt.

     

    #1531
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Jäikin vaan 9L vierrettä jäljelle keiton jälkeen. En huuhdellut ollenkaan. Vaan valutin noin puolisen tuntia. Odotin 10L mutta kaipa tuo on ihan hyväksyttävä luku. Laitoin nyt tällä kertaa 30ml villihiivaa kun vähän vahvempaa olutta tekemässä. Täytyy nyt sitten ensikerralla kasvattaa tuota kantaa taas ettei lopu kesken. Hiivan lisäsin kun vierre oli ehtinyt jäähtymään 36 celciusasteeseen.

    #1536
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Noin vuorokauden viive oli mutta sen jälkeen pirteästi lähti käymään.

    #1589
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Ei tuo uusin kokeilu ottanut tuulta allensa. En tykännyt lopputuloksesta.

    Nyt kokeilen semmoista kun 50/50 bataattia ja vaaleita perusmaltaita. Käytin omalla villihiiva koktaililla pienen testierän. Tosi jännä. Melkein kuin valkoviiniä mutta siiderinen ja maltainen. En tosiaankaan odottanut tälläistä. Tämä on myös hapan niin tulee jokseenkin vähän lambic mieleen myös. Luulen että on vähän liikaa bataattia kun pitää saada enemmän mallasta esiin niin luultavasti 75/25 aika hyvä suhde. Tai no ainakin ens kerralla menee kokeiluun.

    IMG-20210928-215754597

    • Tätä vastausta muokkasi 2 viikkoa, 5 päivää sitten Miiksu.
    #1591
    Kokkeli
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 1

    👌🏻

     

    #1602
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 131

    Ei tuosta nyt niin kauheita hajuhaittoja tuu. Käymistuoksutkin on miellyttäviä. Nyt on eka pano käynnissä pehkolan mallastamon pilsner maltailla.  Maltainen, toffeinen, pähkinäinen, hieman vihreyttä ja ei ollenkaan karvas. Myös vähemmän roskia kuin vikingin maltaissa. Ei oikeastaan yhtään turhaa viljan osaa ollut.

    12L vettä, 4 kg pilsner maltaita. Ominaispaino jäi 1,074 joka on ihan hyvä luku. Sainko vierrettä talteen 9L? Aika hyvin ollaan siellä 70% mäskäystehokkuudessa. Vähän pitkään joutu valuttamaan tuota. Ei huuhtelua kun lipsahti pikkusen liikaa vettä. Se on omalla kohdalla ollu parempi että vähän normaalia vähemmän vettä ja pienellä vesimäärällä huuhtelu. Sit jäi vielä vähän köntsiä sinne niin joutu loppua kohden tehokkaasti hämmentämään.

Esillä 14 viestiä, 46 - 59 (kaikkiaan 59)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.