Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 4 viestiä, 31 - 34 (kaikkiaan 34)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1300
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 83

    Nyt on laitettu uutta ruokaa itiöille samoilla eväillä. Näyttäis olevan aikas hyvä alkoholinkestävyys. OG 1.111 FG 1.012. En tarkistanut pH:ta mutta ei maistunut niin happamalta kuin viimeksi. Jos nyt laskin oikein niin ABV noin 12%.

    #1310
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 83

    Oho! Käynyt loppuun ja nyt jäi FG 1.006. Happamuus pienentynyt taas. Oliko jotain neljä tai hieman alle. Marjainen jossa karpaloa, pihlajaa. Karvaisuus pienentynyt myös. Kyllä tästä ihan mielenkiintoinen koktaili tulee. Ollaan ihan jo viinin alkoholiprosenteissa. Yllättän runsasarominen vaikka tuossa ei olekkaan muuta kuin vaaleinta pilsner mallasta, villihiivoja, bakteereita.

    #1313
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 83

    Alkaa vaikuttaa todella hyvältä, tosi fressin tuoksuinen. Kerran olen huuhdellut tuossa välissä. Nyt alkaa olla kohta neljäs kerta kun käynyt loppuun.

    Laitoin tuossa noin viikko sitten myös tulemaan uutta juurta. Erilainen koktaili, jossa puolukkaa ja luomu vehnäjauhoa. Jännittäviä hetkiä kun puolukassa on happoa joka estää bakteerien ja hiivojen lisääntymisen nyt siis innolla odotan mikä selviää tuolla. Tuoksussa on semmoista vanhaa hiivaa, homeista juustoa ja jotain kuplia pinnalla.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 viikko sitten Miiksu.
    #1317
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 83

    Vihdoinkin eka oikea erä pääsee käyntiin. En tiedä voiko tota sanoa täysin lambiciksi koska en puhtaasti käynnistänyt spontaanisti vaan spontaanisella käymisellä tein startterin. Uskoisin että maistuu kuitenkin melko lähelle oikeata kamaa. Terävä happamuus, melko puhtaan makuinen. Ei juustoinen kuten tuo toinen spontaanisella käymisellä tehty startteri.

    Olikin liian tuoretta vielä humalat. Niin katkeroita tuli pikkusen liikaa tai tiedä sitten mikä lopullinen tulos. Onneksi maistelin keittovaiheessa että lopetin 30 minuutin kohdalla keittelyn. Pelkään että peittää liikaa hentoa ruusunmarjan makua. 20% ruusunmarjasosetta (2L), 2 kg pilsnermallasta, 1 kg mallastamatonta vehnää.

    10L mäskäysvettä, 1L huuhteluun, valmista vierrettä noin 8 litraa. 90 minuuttia mäskäystä 68°C asteessa, 50°C asteessa mäskäyksen aloitus. Humalia keittelin 30 minuuttia. Vanhoja pakkasesta otettuja brewers gold ja spalt humalat. 30% brewers goldia, 70% spalttia. Yhteensä 4,3g/L. 25 grammaa vanhoja tammilastuja paahtamattoma, jotka puhdistin kiehuvalla vedellä ennen käyttöä.

    Tän verran viikkojen aikana saanut kasaan villihiivoja, bakteereita. Tuosta laitoin vaan käymisastiaan 50ml. 

    • Tätä vastausta muokkasi 1 tunti, 59 minuuttia sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 tunti, 43 minuuttia sitten Miiksu.
Esillä 4 viestiä, 31 - 34 (kaikkiaan 34)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.