Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 46)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1300
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Nyt on laitettu uutta ruokaa itiöille samoilla eväillä. Näyttäis olevan aikas hyvä alkoholinkestävyys. OG 1.111 FG 1.012. En tarkistanut pH:ta mutta ei maistunut niin happamalta kuin viimeksi. Jos nyt laskin oikein niin ABV noin 12%.

    #1310
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Oho! Käynyt loppuun ja nyt jäi FG 1.006. Happamuus pienentynyt taas. Oliko jotain neljä tai hieman alle. Marjainen jossa karpaloa, pihlajaa. Karvaisuus pienentynyt myös. Kyllä tästä ihan mielenkiintoinen koktaili tulee. Ollaan ihan jo viinin alkoholiprosenteissa. Yllättän runsasarominen vaikka tuossa ei olekkaan muuta kuin vaaleinta pilsner mallasta, villihiivoja, bakteereita.

    #1313
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Alkaa vaikuttaa todella hyvältä, tosi fressin tuoksuinen. Kerran olen huuhdellut tuossa välissä. Nyt alkaa olla kohta neljäs kerta kun käynyt loppuun.

    Laitoin tuossa noin viikko sitten myös tulemaan uutta juurta. Erilainen koktaili, jossa puolukkaa ja luomu vehnäjauhoa. Jännittäviä hetkiä kun puolukassa on happoa joka estää bakteerien ja hiivojen lisääntymisen nyt siis innolla odotan mikä selviää tuolla. Tuoksussa on semmoista vanhaa hiivaa, homeista juustoa ja jotain kuplia pinnalla.

    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1317
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Vihdoinkin eka oikea erä pääsee käyntiin. En tiedä voiko tota sanoa täysin lambiciksi koska en puhtaasti käynnistänyt spontaanisti vaan spontaanisella käymisellä tein startterin. Uskoisin että maistuu kuitenkin melko lähelle oikeata kamaa. Terävä happamuus, melko puhtaan makuinen. Ei juustoinen kuten tuo toinen spontaanisella käymisellä tehty startteri.

    Olikin liian tuoretta vielä humalat. Niin katkeroita tuli pikkusen liikaa tai tiedä sitten mikä lopullinen tulos. Onneksi maistelin keittovaiheessa että lopetin 30 minuutin kohdalla keittelyn. Pelkään että peittää liikaa hentoa ruusunmarjan makua. 20% ruusunmarjasosetta (2L), 2 kg pilsnermallasta, 1 kg mallastamatonta vehnää.

    10L mäskäysvettä, 1L huuhteluun, valmista vierrettä noin 8 litraa. 90 minuuttia mäskäystä 68°C asteessa, 50°C asteessa mäskäyksen aloitus. Humalia keittelin 30 minuuttia. Vanhoja pakkasesta otettuja brewers gold ja spalt humalat. 30% brewers goldia, 70% spalttia. Yhteensä 4,3g/L. 25 grammaa vanhoja tammilastuja paahtamattoma, jotka puhdistin kiehuvalla vedellä ennen käyttöä.

    Tän verran viikkojen aikana saanut kasaan villihiivoja, bakteereita. Tuosta laitoin vaan käymisastiaan 50ml. 

    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1320
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Tuohon voisi vielä lisätä että hapetin viis vuotta vanhoja humalia viikkoja ennen käyttöönottoa avonaisessa astiassa. Myös lisäsin tuon hiivakoktailin kun vierre oli jäähtynyt 40°C tai hieman alle. Piti lisätä vasta 30 kohdalla tai alle. Mittasin vahingossa mittarilla väärästä kohtaa. Ekat pulputukset on havaittavissa 16 tunnin kohdalla. Täytyy myös ihmetellä tuota korkeata lämmönkestävyyttä.

    Edit. Pieni kurkistus hameen alle 😁

    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1324
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Epäonnistui. Taisin vaan saada oman talonhiivan “kveikin”. Kestää 40 astetta. Käy kolmessa päivässä mutta annan sille viikon aikaa tekeytyä ja sitten siirrän toiseen astiaan. Juurella lähti oikeaoppisesti happamoitumaan ja kävi kuitenkin suhteellisen nopeasti. Siis pitää kokeilla vähän hitaampaa lähestymistapaa seuraavaksi.

     

    Edit. Uusinta maistelu antoi hieman toivoa vielä. Olikin muuttunut hieman happamaksi. Jostain syystä kestää näköjään pidempään happamoitua kuin yleensä. Varmaan johtuneen katkeroista.

    • Tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta sitten Miiksu.
    #1346
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Joo, ei tuo nyt onnistunut. Ensinnäkin ei happamoitunut tarpeeksi. pH jäi sinne 4,5 tuntumaan. Ruusunmarjasose jätti täysin sameaksi oluen, vaikka kivan makuinen ja suutuntuma oli kuin mangomehussa. Tammilastit maistui aavistuksen liikaa. Ehkä 10-15 grammaa 10 litraa kohden olisi aika passeli. Humalat oli liian tuoreita ja niistä tuli vielä liikaa katkeroa ja liian selkeitä tunnistettavia makuja.

    Uusinta yritystä tulille vaan. Täytyy kokeilla tuolla pelkällä semi tuoreella juurella ilman villihiivasakkaa. Mulla yks “startteri” tuolla tulossa jota en ole kasvattanut sen enempää ettei tule liikaa tehokkaita hiivoja.

    Jotain kuitenkin jäi tuosta käteen kuitenkin. Eli tuo suodattamaton villihiivakoktaili. Joka kestää korkeita lämpötiloja, nopea käyminen, korkea alkoholinkestävyys, flokkuloituu nopeasti, korkea käymisaste ja neutraalit esterit. Eli jotain aletta voisi seuraavaksi tuosta kokeilla.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    #1366
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Nyt on pistetty uutta kokeilua tulemaan. Ihan vaaleinta Vikingin pilsner mallasta. Zeusia, Sterlingia ja Hallertau Blancia. Vaikuttaa että ihan kelpoa tulee. En ole vielä Hallertau Blancia laittanut kun tulee sitten kuivahumalointina. Katkerot noh aika terävä, kivan mausteinen, pihkainen/puinen. Alku ominaispaino jäi 1.079.  11L vettä käytin mäskäykseen ja tasan yhden litran huuhteluun. Tämmönen minierä.

    Tripla ALE

    Original Gravity (OG): 1.079 (°P): 19.1
    Final Gravity (FG): 1.008 (°P): 2.1
    Alcohol (ABV): 9.31 %
    Colour (SRM): 5.0 (EBC): 9.8
    Bitterness (IBU): 41.7 (Average)

    100% Viking Pilsner

    0.5 g/L Zeus (15.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
    1 g/L Zeus (15.7% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
    1.8 g/L Sterling (8.7% Alpha) @ 7 Minutes (Boil)
    6.4 g/L Hallertau Blanc (7.9% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)

    comparison

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten Miiksu.
    #1372
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Laitoin tuon käymään omalla villihiivalla. Viive oli pitkä ennen kuin lähti käymään, noin 24H. Nyt kun lähti kunnolla käymään niin tuoksu on samettisen hiivainen, hieman hedelmäinen/banaaninen. Ei neilikkaa, mausteisuutta, sitrusta tai sulfiittia.

    #1381
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Pientä päivitystä. Kolmen päivän jälkeen tuoksuun tuli voimakasta sulfiittia. Käyminen pysähtyi neljän päivän jälkeen. Taisin kämmätä pikkusen tuossa alussa kun olikin liian kova lämpötila kun laitoin hiivat. Tapoin varmaan suurimmanosan kun tuli pitkä viive että lähti käymään ja lisäsin vielä ylimääräistä hiivaa. Ja korkea mäskäyslämpötila ei helpottanut hiivaa ollenkaan.

    Viidentenä päivänä lisäsin sitten entsyymejä jossa on kaikenlaista.  Oon käyttänyt hyvin tuloksin ei oluen valmistukseen tarkoitettavaa entsyymisekoitusta joka on ihan ihmisille tarkoitettu syötäväksi. Lähti sitten iloisesti käymään  ja tuoksusa taas trooppista hedelmää, banaania. En käytä aina tuota mutta jos käyminen pysähtyy liian aikaisin niin pakko se laittaa mutta lopputulos on silloin erinomainen.

    #1390
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Ehkä hätäilin turhaan. Brix mittari jumittaa edelleen 1.039. Ei ole mahdollista? kun alkoholia tuntuu suutuntumalla olevan noin 9%. Yllätyin, oli tosi tujakkaa. Täytyy katsoa myöhemmin vielä ominaispainomittarilla. Ei ole eka kerta kun brix ei osaa kertoa enää sokereita kun siellä on alkoholiakin.

    Kuitenkin nuo entsyymit paranti humalien makuprofiilia. Tuli mausteisuutta, currya esille. Nyt sitten lähti hallertau blanc kuivahumalointi. 65 grammaa sujahti käymisastiaan. Käyttelen ihan colonic plus entsyymiä.

    Yks kapseli sisältää:

    Amylase 7500 DU

    Protease 4.5 18000 HUT

    Glucoamylase 10 AGU

    Protease 6.0 5000 HUT

    Protease 3.0 10 SAPU

    Lipase RO 437.5 FIP

    Cellulase 125 CU

    Diastase 250 DPº

    Invertase 250 SU

    #1395
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Juuh elikkäs vahvaa on. 1,079 > 1,008. Väri on hyvä, jokseenkin samea. Maku ihan ookoo. Vaikea vielä arvioida lopullista tulosta. Odotin että olisi maistunut enemmän karviaiselta mutta kaipa se siitä. Oli mukavan maltainen/leipäinen. Ihan hyvä että double dry hoppasin. Nyt lähti poika cold crashaukseen.

    • Tätä vastausta muokkasi 1 kuukausi sitten Miiksu.
    #1399
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Nyt on pantu pulloihin. Hieman kirkastui parissa päivässä. Hieman marjaisempi.  Puhtaan makuinen. Jälkikäymissokeri nyt pilaa suutuntumaa ja makua. Ekaa kertaa käytän Zeus, Sterling, Hallertau Blanc yhdistelmää. Vaikuttaa lupaavalta. Vielä on varmaan hiomista suhteiden kanssa. Voi olla että pitää keitossakin lisää Hallertau Blancia. Mutta katsotaan kolmen viikon päästä. Katkerot on loistavalla tasolla.

    #1422
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    En nyt ihan tasan 3 viikkoa jaksanut odotella.

    Tuoksussa on lämpöistä rommisuutta, rusinaa, luumua, hedelmää, omenaa, marjaa, fenolia, hieman makea ja aavistuksen hiivainen. Menee pää pyörälle näistä aromeista. Ei tosin ole ihan sitä ehkä hain. Varmaan tuo dominoiva rommisuus tulee itse hiivasta.

    Maku on sitten vähän kaikkea tuota sekaisin mutta paljon miedommin. Jokseenkin oudon ruohoinen, romminen ja lopuksi iskee katkeruus.

    Tää on tosi läsnä, lämpöinen, energinen muttei kauhean dynaamine olut. Ja myös puhdas. Olen yllättynyt ettei maistu mitenkään kamalalta tai oudolta kun oli eka villihiivalla käytetty olut. Lopullinen arvosanaksi antaisin 6/10. Liian vahvaa ja aromit pitäisi olla paremmin esillä ja tasapainossa. Tästä sitten parantamaan jatkossa.

    #1435
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 100

    Annoin yhden pullon maistiasisia kollegalle ja kuulemma ihan piti oluesta vaikka olikin vahvaa. Itellä jotenkin se rommisuus puski liikaa läpi ja olis voinut olla marjaisempi/hedelmäisempi. Koitan vielä tehdä yhden pienen erän. Johon prosentit jäisi 5-6% tuntumaan.  Hallertau blanc keiton loppuvaiheeseen, hieman vähemmän kuivahumalointia ja lyhyempi kontaktiaika.

Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 46)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.