Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 61)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1156
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Nyt on uusi mun toinen portteri tulossa. Voi olla että tulee ihan jees. Lupaavalta vaikuttaa. Ei ehkä niin perus portteri tulossa kun lisäsin kahta eri hiivaa sinne (tuplamääränä) ja entsyymit heti alussa. Lähti käymään ilman viivettä vaikka BE-256 hiivan parasta ennen päiväys oli 2017 ja US-05 hiivalle oli 2019. Kuivaa olutta luultavasti tulossa. Piti tehdä stouttia mutta EBC ei riittänyt siihen niin sanon tätä sitten portteriksi. Humalina oli Zeus katkerona, aromina: Sterling ja Ariana. Zeus on näistä terhakoin ja sitten Arianan kivan runsas pehmeä trooppinen hedelmäisyys ja Sterling ujosti pitää puoliansa siellä myös. Ei tuntunut sotivan keskenään humalat.

    Huomiona: Monivaihe mäskäsin 53, 63, 68 ja 80 asteessa. Flaked Wheat = 4-viljan hiutale.

    #1259
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Nyt on taas uudet satsit saatu laitettua tulille. Pullotusta vaille valmista. Tuli tässä tehtyä maistuva hedelmäinen samea ipa jossa kivasti savua mukana. Melko kuivaksi kävikin 🙂 Alku og 1,056, loppu og 1,008. Käymisaste oli lallemandin voss kveikille 85%. Alkoholiprosentti noin 6,2%, katkerot 23~33 ibu. Vaikea arvioida tarkalleen kun kuivahumalointi tuo ihan pikkuisen lisää katkeroa. Väri 9 ebc. Maltaina käytin viking pilsner 3, viking savumallas 10, spelttihiutaleita. Humalina: aurora, mosaic.

    Original Gravity (OG): 1.056 (°P): 13.8
    Final Gravity (FG): 1.008 (°P): 2.1
    Alcohol (ABV): 6.24 %
    Colour (SRM): 4.6 (EBC): 9.1
    Bitterness (IBU): 23.4 (Average)

    75.76% Viking Pilsner 3
    15.15% Viking Smoke 10
    9.09% Flaked Wheat

    0.4 g/L Aurora (9.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
    0.4 g/L Mosaic (12.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
    3.6 g/L Aurora (9.1% Alpha) @ Dry Hopping for 4 Days
    3.6 g/L Mosaic (12.1% Alpha) @ Dry hopping for 4 Days

    Multi step Infusion

    53°C for 20 minutes
    63°C for 20 minutes
    68°C for 10 minutes
    and ramp to 80°C for sparging

    Fermented at room temperature with Kveik

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1262
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Nyt on sitten saatu pullotettua. Varmaan ihan onnistunut erä tulee. Maistuu jokseenkin kauhealta jälkikäymissokerin kanssa. Ei toimi makeus tämän oluen kanssa sitten yhtään. Onneksi jälkikäymissokerit katoaa tuolta. Melko raa-an makuinen vielä. Melko tujua tuo Aurora kun puskee voimakasta yrttistä makua. Nyt vaan odotellaan että pääsee korkkaa. Ainahan pieni maistelu pitää tehdä loppu liruista 🙂 Beermaverick.comilta sain hyvän vinkin miten tehdä etiketit pulloihin. Käyttämällä sharpien metalliväri tusseja. Kaikki tarpeelliset tiedot ja ei tarvi stressata paperin kanssa ja hinta todella alhainen.

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1264
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Tässä tullu lueskeltua hieman lambiceista ja maisteltua myös. Saattaa olla seuraavana vuorossa lambic oluet. Kaikkia raaka-aineita pitäisi saada helposti. Tammitynnyreitä ei tosin ole enkä ole hommaamassa sellaisia mutta uskoakseni tammilastut ajaa saman asian. Spontaanista villikäymistä pitäisi myös saada ja työnalla onkin jo ollut useamman viikon villihiivojen, bakteerien lisäännyttäminen. Vanhaa humalaakin löytyi pakkasesta mutta jätin nyt ne avonaiseen rasiaan hapettumaan oikein kunnolla. Ruusuunmarja mietinnässä että voisi toimia kivasti lambicin kanssa.

    #1265
    Mäskis
    Moderaattori
    • Kirjoitukset 127

    Aikamoinen projekti. Arvostan. 👍

    Mistä olet kerännyt villihiivaa? Eikös lambicit tykkää kypsyä toista vuotta, vai kuinkas tuo meni? 🤔

    #1267
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Mjoo tuossa voisi mennä pitkä aika 🙂 Mutta en varmaan ihan ekoissa satseissa odota noin pitkään. Pitää ensin päästä liikkeelle tuosta villihiivasta. Mä kerään sitä omasta taikinajuuresta. Mun taikinajuuressa löytyy rommia, rusinaa, hedelmää, sitrusta ja tietty happamuutta. Ei ole vielä valmista. Kokeilen ensin saada jotain aikaiseksi pienestä määrästä vierteestä.

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten Miiksu.
    #1269
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Koitin myös lisätä sitä taikinajuurta veteen jossa oli sokeria mutta happamoitu ja prosessi vaikutti melko hitaalta. Nyt tein kaljamaltaasta vierrettä kun niin kätevää vaan käydä kaupasta hakee ja ei jaksa kikkailla kunnon maltaiden kanssa näin alkuun. Kun tiedän että takinajuuri on hyvinkin aktiivista mutta jotenkin ei toimi jos laimennan sen veteen jossa sokeria tai vierrettä. Ehkä laimensin liikaa? Laitoin nyt sitten kokeiluun pieneen avonaiseen rasiaan taikinajuurta joka kelluu vierteen päällä ja lopuksi vierrerasian päällä puukansi mutta ei tiivisti kiinni että hengittää. Josko lähtis voodoot toimimaan.

    #1271
    Jopila
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 19

    Kalja maltaasta ei kait oikeen irtoa mitään käyttökelpoisia sokereita… ennemmin spray mallasta vaan tilaamaan, siitä on helppo vierrettä tehdä?

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 1 viikko sitten Jopila.
    #1273
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Kalja maltaasta ei kait oikeen irtoa mitään käyttökelpoisia sokereita… ennemmin spray mallasta vaan tilaamaan, siitä on helppo vierrettä tehdä?

    Ihan hyvin tuosta  näytti irtoavan. 400 grammaa 1 litra vettä niin sain melko vahvaa vierrettä aikaiseksi vaikka mäskäskin alhaisessa lämpötilassa. Sokereita noin 12,8%. Enkä edes huuhdellut. Varmaan siirryn johonkin toiseen vaaleaan maltaaseen niin helpompi nähdä käymistä. Hmm näyttää siltä että kelluva lautta näytä tekevän mitään oikein. Nyt aamulla otin lisää juurta toiseen purkkiin 50 grammaa, lisäilen sinne sitten ruokalusikallisen vierrettä tietyin väliajoin. Ainakin käy toistaiseksi semi iloisesti.

    #1275
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Päätin sitten yhdistää kelluvan juurilaivan vierteeseen. Näyttää ilotulitukselta. En tiedä mitä tuossa tapahtuu. Käsi vähän täris huonosta asennosta johtuen. Näyttää kuitenkin jotain aktiviteettia olevan ja josko saisi kohta tehtyä lähettimen 🙂 Eli startterin.

    #1276
    Jopila
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 19

    Tuoppi kotikalja on karamellisoitua ohra/ruismallasta, kotikaljaa tehdessä lisätään sokeria että saadaan se pieni määrä hiilihappoa/alkoholia, eli irtoaa kyllä sokereita, mutta ei niitä käyttökelpoisia sokereita jota hiiva tarvitsee/oluen tekemiseen vaaditaan…

     

     

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 1 viikko sitten Jopila.
    #1280
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Jes taisin onnistua. Käyminen on edelleen kiivasta. Pientä sakkaa reunoille kertynyt ja keskemmällä vaahtoa. Paljon ilmakuplia. Tuoksuu vain neutraalilta oluen käymiseltä. Ei etikkaista tai hapanta tuoksua vielä havaittavissa. Vissiin lambicit kaikki on happamia myös? No ainakin villihiivoilla tuo nyt käy enkä ole missään vaiheessa lisännyt hiivaa missään muodossa tuonne.

    Juuren tein netistä löytyneellä ohjeella jossa sitten murustelin mutaman päivää vanhaa real leipää veden ja luomu vehnäjauhon joukkoon. Sitten siinä ruokin sitä joka päivä ohjeen mukaisesti viikon ajan ja sitten pidin jääkaapissa noin 6-8 asteen tuntumassa puolitoista kuukautta tai vähän pidempään. Ruokkien 1-2 kertaa viikossa luomu vehnäjauholla ja lisäämällä hieman hanavettä.

    Kannattaa haistella ja testata myös juuren toimivuutta. Itsehän tein leipiä, pizzoja ja pullia kaikki oli paljon maukkaampia kuin perus tuore/kuivahiivalla tehdyt.

    • Tätä vastausta muokkasi 10 kuukautta, 1 viikko sitten Miiksu.
    #1285
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Nyt on käynyt loppuun. Alku ominaispaino 1.051 ja loppu 1.01. pH oli alle 3. Nyt vaan kasvattamaan hiivakantaa. Yllättävän nopeasti käy ja vetää happamaksi. Luultavasti tuota happamuutta voi säätää humalien katkeroilla.

    #1286
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Ekalla kerralla vaahtoa ei ollut kummoisesti muuten kuin valkoista verrattuna nykyiseen. Valkoinen vaahto viittaa maitohappobakteereihin. Ruskea sitten sitten hiivoihin. 12H tuntia meni että alko jotain tapahtumaan.

    Kymmenen vuotta vanhat roiskeetkin vielä kaapin seinällä. Niitä vitti edes korjaa. Jos joku niitä nyt kauhistelee niin tarvii huikan.

     

    #1296
    Miiksu
    Oluenpanija
    • Kirjoitukset 139

    Aromit muuttuneet enemmänkin hedelmäiseen suuntaan. Tuoksussa makean hunajaista aromia, hapan ja jonkin verran alkoholi puskee läpi. Tuo uusin kierrätys elänyt tuossa viikon verran. Annan käydä loppuun asti sitten oluen kaadan pois ja lisään uudet vierteet tilalle.

Esillä 15 viestiä, 16 - 30 (kaikkiaan 61)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.