Maltaasta Kotioluen ystävien kohtaamispaikka

Ahjon kotipanot

Keskustelupalsta Taukopaikka Panopäiväkirja Ahjon kotipanot

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 67)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1021
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt on sitten 8 kk tauon jälkeen pyöräytetty uudet panot. Ehtihän tulla ikävä hommaa jo 🙂 Nyt ollu hyvin aikaa kun lomautettuna.

  Aika pitkälti samaa kaava kun viimeksin… Vikingin maltaita, korkeat katkerot, vaalea ja semi vahva. Humalat otin talteen, pakastin ja käytin uudelleen samassa satsissa. Ei oikeata kuivahumalointia. Kohta pääsee pullottamaan. Makutesti anto vihreätä valoa.

  Ohjeeseen:

  (Belgian Specialty Ale)

  Original Gravity (OG): 1.052 (°P): 12.9
  Final Gravity (FG): 1.008 (°P): 2.1
  Alcohol (ABV): 5.79 %
  Colour (SRM): 4.9 (EBC): 9.6
  Bitterness (IBU): 79.0 (Average)

  50% Viking Cara Body
  33.33% Viking Pilsner
  16.67% Enzyme Malt

  1.9 g/L African Queen (11.4% Alpha) @ 45 Minutes (Boil)
  1.9 g/L Hallertau Blanc (8.3% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
  3.8 g/L Mandarina Bavaria (7.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)

  Multi step mash: 53°C 20 Minutes, 63°C 20 Minutes, 68°C 10 Minutes, 80°C for sparkling.

  Fermented at 19°C with Safale K-97

  Addiotional ingrediets: Lactobacillus rhamnonsus 10 billion, Lactobacillus acidophilus 30 billion and four capcules of Colonic plus Enzymes

  Additional information: 24H rest at 35-40°C for Lactobacillus activity. Enzymes added at 3nd fermenting day.

  • Tätä aihetta muokkasi 2 vuotta, 1 kuukausi sitten Miiksu.
  #1023
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Lisähuomiona huomasin että Viking on päivittänyt tietoihin että voi käyttää huolella Cara Bodya 10%:sti maltaista… Muistaakseni oli isompi luku, paljon isompi kun tilasin noita. Vaivannut pitkään kun Viking tekee hyviä maltaita mutta niistä/monesta maltaasta puuttuu leipäisyyttä, muroisuutta, keksiä, makeutta. Nyt näyttää löytyvän hyvä yleiskäyttöinen mallas josta löytyy noita ominaisuuksia. Itsehän käytän entzyymimallasta apuna niin helpottaa huomattavasti mäskäystä. Nyt oli noin 74% mäskäystehokkuus.

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 1 kuukausi sitten Miiksu.
  #1026
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt on pullotettu ja hieman maisteltu. Ihan jees olutta tulee. Katkerossa on kivaa terävyyttä, mausteisuutta, chiliä. Vaikea vielä makuharmoniasta sanoa ennen kypsyttelyä mutta ei ollenkaan paha. Tais onnistua nappiin. Tuosta on hyvä parantaa. Jotenkin tuntuu että Hallertau Blanc on nyt hieman liian ujosti. Voipi olla että tähän kun lisää vielä 100 grammaa kuivahumalointina niin säväyttää kivasti sitten.  Happamuus tuli testattua pH paperitestillä ja digitaalisella pH mittarilla. Molemmat näytti noin 4,5 pH. Keravan johtoveden pH on noin 7,5.  Hiiva on hyvä. Ainut että flokkuloituu huonosti. Mutta mieluummin juon sameata olutta jos maku on hyvä.

  14 vuorokautta käymistä, sen jälkeen lisäsin märät humalat takaisin,  19 vuorokauden kohdalla siirsin toiseen astiaan jossa annoin hiivan, humalien laskeutua 3 vuorokautta. Jonka jälkeen pullotin.

  Pohtinut tässä ekan hapanoluen tekoa. Voi olla että teen kokeiluja useampia ja minisatseja. Hallertau Blanc voisi olla potentiaalinen hapanolueeseen kuivahumalointina.

  #1030
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Tuli tuossa nyt hommattua kaikenlaisia yrttejä, kasveja. Voikukanjuurta, siankärsämöä, lehmuksenkukintoa, kärsimyskukkaa, rohtosalkoruusua ja pakurikääpää.

  Noista sitten jotain keksimään. Ekan teen jo tein siankärsämöstä, kärsimyskukasta ja rohtosalkoruususta. Rentouttava hyvänmakuinen tee tuli 🙂

  Vähän hätähousu… Vasta kuudes päivä kun pullossa. Maku on hyvä 🙂 Yllättävän pehmeä, vaikka katkeroita onkin vähän reilummin.

  #1034
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nonneesh… Nyt ollaan jännän äärellä. Tulee kaksi 9L minierää tehtyä. Kaikkia noita ainesosia tulee mitä kuvassa näkyy mutta ei täysmääräisesti. Eka Sour Gruit Ale valmistumassa.

   

   

  #1035
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt vaan odotellaan…

  Lactobacillus rhamnonsus

   

  Lactophacillus acidophilus

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 1 kuukausi sitten Miiksu.
  #1037
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt on mielenkiintoisia tuloksia. Molemmat satsit alottivat 5,5 pH:sta. Rhmanonsus saanut alennettua happamuutta 0,4 pH:ta 12 tunnissa. Acidophilus selvällä johdolla 0,8 pH:lla 12 tunnissa.  Molempia laitoin 60 miljardia backteeria 9 litraan. Saanut molempian lämpötilan pidettyä yli 32°C.

  Rhamnonsuksen parasta ennen päiväys oli tammikuu 2020. Acidophiluksen helmikuu 2020. Saattaa olla että acidophiluksessa oli enemmän elossa bakteereja. Täytyy tehdä lisää tutkimusta. Jääkaapissa säilyttänyt noita 10 asteessa.

  #1039
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Edistystä. Kohta vuorokausi ja rhamnonsus herännyt ihan kunnolla. Acidophiluksessa ei näkvää vaahtoa havaittavissa.  Mielenkiinnolla odotan lopputulosta.

  #1040
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Rhamnonsus kiristänyt vauhtia mutta happamuus jäi kuitenkin vain 3,8 pH arvoon 34 tunnissa. Acidophilus selkeällä johdolla 3,4 pH arvolla 34 tunnissa. Rhamnonsus tekee omituista valkoista vaahtoa ja tuottaa kaasuja aika paljon. Acidophilus ei tuota näkyvää vaahtoa pinnalle ja tuottaa huomattavasti vähemmän kaasuja.

  Ei muuta kun kveik voss sisään ja katotaan mitä tapahtuu. Acidophiluksen happamuus muistuttaa hyvin pitkälti Hoppingin Thora Gruita Alea. Ominaispaino laskenut näillä molemmilla suurinpiirtein 1,038. Ei mitään älyttömän väkevää olutta ole tulossa. Lopullinen alkoholiprosentti noin 5%.

  Voss kveikin herätystuoksu muistuttaa Suomen hiiva tuore leivinhiivaa. Voimakkaan hiivainen, tuore, hieman appelsiinia ja sitruunaa.

  #1046
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  29 tunnissa kävi acidophiluksella höystetty vierre loppuun. Rhamnonsuksella terästetty vielä pulputtaa hieman. On tuo acidphilus sen verran terävää kamaa että ihan Thora Gruit Ale kopio käytännössä tuli. Aivan samantyyppinen pohja. Eroina tosin on että käytin voimakkaammin rohdoskaveja, yrttejä, kukkia enemmän että jopa maistuu. Mielenkiintoista on että saan tuosta karviaista, raparperia, pihlajaa, ruusunmarjaa. Happaman marjainen ja kivan mausteinen. Maisteltuna siis tuo acidophilus versio. Rhamnonsus vielä odottaa kun ei ole käynyt loppuun.

  Nimikin jo tiedossa 🙂

  #1049
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nonneesh. Lisäsin kuitenkin entsyymiä käymisastioihin kun ominaispaino jäi kuitenkin molemilla turhan korkeaksi 1,017-1,020. Digimittari näytti molemmille satseille 3,4 pH. Epäilen vahvasti paikkaansa pitävyyttä kun iso ero tuoksussa ja maussa happamuuden suhteen. Tarkistan vielä uudestaan 2-3 päivän päästä ja pullotus sitten.

  Acidophiluksella varustettu olut oli terävän happamainen tuoksultaan ja maultaan. Tykkäsin tästä. Toimii kivasti kun ei humaloi.

  Rhamnonsus pehmeämpi happamuus, makeutta hieman, hieman myskinen, mausteisempi ja aavistus mangoa. Voisi toimia pienellä humaloinnilla kivasti.

  #1063
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Rhamnonsus kirinyt rinnalle ja vissiin ohi jo. Nää on hirmusen happamia. Hiiva ei suostu enää käymään oikein. Eli ollaan hyvin matalalla. Noilla on valtavat erot tuoksullisesti ja maullisesti. Edelleen saan mangoa rhamnonsuksen maitohappobakteerista ja kirpeätä pääkallokarkkia (ilman suolaa ja sokeria ja muita ainesosia). Acidophilus tuoksuu happamammalta mutta vaikea kuvailla happamuutta. Se on erilainen ja jotenkin täyteläisempi. Edelleen mun suosikki näistä kahdesta.

  Hiiva on vahva, nopea ja neutraali. Toimii tälläsessä olut kokeilussa ihan kivasti. Entsyymit auttoi käymisessä ja olis pitänyt heti alussa heittää sekaan hiivan kanssa eikä lopussa.

  #1065
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Olihan se pakko yks lasillinen ottaa rhamnonsuksella höystetty Ruusutar gruit ale. Täytyy sanoa että tuoksu hivelee makunystyröitä kivasti. Mausteinen, yrttinen, mangoinen, toffeinen, hieman ruohoa, hieman minttua, hieman hunajaa ja hiivaa. Ei ollenkaan humalatyyppinen aromi ja hyvin aromi esillä vaikka laitoin todella vähän koko erään noita kasveja.

  Kokonaisuudessaan 36 grammaa ja 18 litraa vierrettä. Yhteishinta oli vain 3,8€.  Kirjoittelen myöhemmin tuosta yhdistelmästä. Ei haittaa vaikka joku panimo ryöstää ohjeeni ja tekee voittoa.

  #1069
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt on oluet pullotettu. Aika hyvin tasottu loppua kohden. Saas nähä paljon näihin tulee hiilihappoja. Toivottavasti ei liikaa. Laitoin jälkikäymissokeria molempiin 1,1 g/L.

  Rhamnonsus 5,5 pH > 3,2 pH. FG 1,014.

  Acidophilus 5,5 pH > 3,3 pH. FG 1,016.

  • Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 1 kuukausi sitten Miiksu.
  #1128
  Miiksu
  Oluenpanija
  • Kirjoitukset 149

  Nyt on taas pantu olutta samaa reseptiä käytin kun ekassa viestissäni mutta muistin tällä kertaa lisätä spelttihiutaleet, eri valmistustekniikka ja eri hiiva.  Keittoaika oli humalille vaan 10 minuuttia katkeroilla ja aromeille 5 minuuttia. Käytetyt märät humalat laitoin pakkaseen ja lisäsin ne kuivahumaloinnin tapaan lopuksi noin kolme vuorokautta pidin. Käytin myös voss kveik hiivaa tällä kertaa. En käyttänyt jälkikäymissokeria vaan laitoin entsyymit ennen pullotusta ja pitäisi saada loputkin sokerit pois ilman lisättyä sokeria 🙂 Toivottavasti ei tule pullopommeja kun FG oli 1,018. Suolisto entsyymejä lisäsin neljän kapselin verran 21L satsiin.

   

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 67)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.